Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Korelacija između trenažnog opterećenja i učestalosti trkačkih povreda kod trkača i triatlonaca – UPITNIK

Ovaj upitnik ima za cilj ispitivanje okolnosti nastajanja trkačkih povreda u populaciji trkača i triatlonaca, posebno kod rekreativaca koji se pripremaju za polumaraton i “polučeličnu” distancu triatlona.

Studija se sprovodi u skladu sa Smernicama za poverljivost i etičko postupanje sa podacima sportista predviđenim Helsinškom deklaracijom iz 1975. i Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR – General Data Protection Regulation) Evropske Unije 2016/679. Etičko odobrenje za sprovođenje studije dao je Univerzitet u Rimu “Foro Italico”. U studiji mogu učestvovati samo osobe koje nam daju svoju informisanu saglasnost za to. Vaši lični podaci se čuvaju kao poverljivi, a pristup njima dozvoljen je samo istraživačima koji učestvuju u projektu.

Cilj projekta

Osnovni cilj projekta je ispitivanje korelacije između trenažnog opterećenja i učestalosti trkačkih povreda nastalih usled prolongiranog preopterećenja kod rekreativaca koji se pripremaju za polumaraton i “polučeličnu” distancu triatlona.

Procedura

Kao što je gore već pomenuto, ukoliko date svoju informisanu saglasnost za učestvovanje u ovoj studiji, bićete usmereni na online istraživački upitnik. Pitanja su već unapred pripremljena. Ako se budete osećali neprijatno u vezi s bilo kojim od pitanja, imajte na umu da ne morate na njih da odgovorite. Takođe, znajte da možete prestati da učestvujete u studiji u bilo kom trenutku bez ikakvih posledica po Vas.

Prednosti

Rezultati studije i povratne informacije o rezultatima biće vam na raspolaganju ukoliko to želite. Učešćem u istraživanju pomažete istraživanju potencijalnih faktora rizika od trkačkih povreda nastalih usled prolongiranog preopterećenja kod rekreativaca trkača i triatlonaca.

Možete li prestati da učestvujete?

Možete se predomisliti i u bilo kom trenutku odlučiti da prekinete učestvovanje u studiji. Ukoliko odlučite da odustanete, ne morate da iznosite nikakve razloge za svoju odluku i nećete snositi nikakve posledice. Takođe, imate pravo da povučete sve podatke koje ste nam obezbedili tokom popunjavanja upitnika. Na kraju ankete čeka Vas pitanje da li ste se predomislili oko učešća u studiji i želite li da obrišemo Vaše podatke iz baze podataka. Imajte na umu da ćemo, po završetku prikupljanja podataka, to moći da uradimo samo ukoliko ste nam dostavili svoju e-mail adresu kada Vam je ponuđena mogućnost da to učinite. Takođe, budući da je studija anonimna, nećemo imati mogućnost da povezujemo bilo koji od podataka koje je studija prikupila sa bilo kojom pojedinačnom osobom.

Koje će se informacije prikupljati i kako će se koristiti?

Formulare sa podacima o informisanoj saglasnosti će čuvati rukovodilac projekta (profesorka Piacentini sa Univerziteta u Rimu “Foro Italico”). Ovi podaci biće povezani sa e-mail adresom ispitanika ukoliko, i samo ukoliko, je ispitanik naveo svoju e-mail adresu u svrhu primanja povratnih informacija o rezultatima studije. Ukoliko ispitanik nije naveo svoju e-mail adresu, anketa će se posmatrati kao anonimno popunjena. Sirovi podaci se skladište na sigurnom serveru. Po završetku prikupljanja podataka, posebni kodovi će biti dodeljeni skupovima podataka prikupljenih od svakog pojedinačnog ispitanika (bez obzira da li su naveli svoju e-mail adresu ili ne). Rezultati ovog projekta mogu da budu objavljeni, ali se te informacije neće povezivati ni sa jednom konkretnom osobom. Rezultati upitnika će Vam biti poslati ukoliko ste s tim ciljem naveli svoju e-mail adresu na kraju ankete.

Ovaj upitnik sadrži 74 pitanja.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Triatlon

Ovog vikenda se održalo IRONMAN 70.3 Svetsko prvenstvo u St. George-u u Juti, SAD. Učestvovalo je 44 od očekivanih 50 takmičara. A Ognjen Stojanović...

Triatlon

Na evropskim igrama u MInhenu se 13. avgusta održala trka u muškom triatlonu. Našu zemlju je predstavaljao Ognjen Stojanović i zauzeo 42 mesto a...

Gedžeti za trčanje

Kristijan Blumenfelt je vozio novi prototip Cadex bicikla u St Džordžu, koji je očigledno ispunio očekivanja jer je Norvežanin na njemu odvezao odličan biciklistički...

Maraton

Maraton za većinu trkača predstavlja krunu dugog vremenskog perioda, obeleženog ozbiljnim pripremama i radu na sebi. Povrede koje se dese na dan trke privlače...