Trkačka klinika

Imaš li i ti „džogerske bradavice“?

Nema komentara

Trkač sa dve crvene krvave mrlje na majici – zvuči poznato?

Neretko srećemo trkače (ili si ti čitaoče jedan od njih 🙂 ) koji imaju problem sa bradavicama koje tokom treninga ili trka budu toliko iritirane da se raskrvare i veoma bolne. Takve bradavice nazivaju se “džogerske bradavice”.

Kako i zašto nastaju “džogerske bradavice”?

Sam naziv kaže – tokom trčanja, trenjem tkanine o bradavice dolazi do iritacije koja tokom dužeg vremenskog perioda, udružena sa pojačanim znojenjem apokrinih žlezda koje se nalaze na bradavicama (a apokrini znoj je pun amonijaka, lipida, mlečne kiseline etc) dovodi do krvarenja, pečenja, bola i neprijatnog osećaja. Bez panike muškarci, ovo se ne dešava samo vama, naprotiv, žene sa većim grudima imaju isto ovakav problem jer im se “useca” sportski brus ili im se useku bratele kod ključne kosti zbog težine grudi i isto naprave rane.

Kako negovati krvave bradavice:

Važno je samo da primenite adekvatnu negu: a to je da u prvi mah odmah nakon tuširanja isperete rane hidrogenom (i nemojte se plašiti ako zapeni), zatim stavite hladne obloge ili obloge borne vode koje će da smire upalu i bol. Kasnije premažite jodom bradavice i preko stavite flaster, ili cinkovu pastu.

 

Kako sprečiti nove rane:

Važno je da znate i ne zaboravite za ubuduće da pre trčanja namažete bradavice vazelinom ili stavite flastere – srećom, mogu se naći flasteri na metar pa možete iseći potrebnu dužinu i lego osigurati bradavice i tako smanjiti mogućnost iritacije.

Napomena:

Bilo da imate osetljive bradavice ili ne, ukoliko nosite pirsing na istima, veoma je važno da ga zaštitite flasterom pre trčanja, kako iz higijenskih razloga, tako i jer smanjujete mogućnost da ga možda nekako zakačite i napravite problem.

Evo i zanimljivog videa kako izgleda jedan dan nakon maratona, posebno je interesantan kraj:

https://www.youtube.com/watch?v=m-hCuYjvw2I

Piriformis sindrom – kako da se rešimo bola u donjem delu leđa?
Boja urina = pokazatelj zdravstvenog stanja
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version