Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

SkyRunning trke – izazov i avantura samo za najodvažnije!

skyrunning trke

Ko želi još adrenalina, avantura, uzbuđenja, neverovatnih pejzaža – skyrunning trke su idealno mesto gde ćete zadovoljiti sve te potrebe!

Sa divljenjem pratili smo našeg najboljeg ultramaratonca Jovicu Spajića koji se upustio u izazov zvan Yukon Trail Ultra – trka od 430 milja (690km), jednu od najekstremnijih na svetu, gde se noću temperatura spušta i ispod -40.

Za takav neverovatni pohod potrebna je izuzetna psiho-fizička stabilnost i spremnost da se izdrže surovi izazovi prirode. Prema poslednjim vestima, Jovica je učinio najispravniju odluku – usled promrzlina koje su se nažalost pojavile, rešio je da ne rizikuje dalje i da odustane. Takve odluke su veoma teške, ali i pokazuju njegovu veličinu. Verujemo da će svoj cilj ostvariti nekom drugom prilikom i verujemo u njega!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nebeske staze

O Skyrunningu pisali smo ovde i dok sa nestrpljenjem iščekujemo domaću trku – 2. Kopaonik Sky Trail koja je za mesec dana (4.mart 2017., a kako je bilo prošle godine pročitajte ovde), evo kratkog rezimea (ukoliko ima neupućenih) šta Sky trail trke podrazumevaju:

SkyTrail (Nebeske staze) su trke po trasiranim stazama (sa manje od 10% asfalta) koje ne ispunjavaju uslove za trke drugih formata preko 2.000 metara. Dužina ovih trka moze biti različita, ali ne manja od 15 km.

Tri najpoznatija tipa SkyTrail trka

SkyClassic – trke od 22 do 50km dužine sa sa vertikalnim usponom od minimum 1.300 metara.

SkyUltra – trke koje za više od 5% prevazilaze parametre SkyClassic, sa minimalnim ukupnim vertikalnim usponom od 2.500 metara i sa preko 50 kilometara dužine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

SkyExtreme – samo ime govori da je reč o trkama u ekstremnim uslovima, izuztetno oštrim usponima, razlikama u vremenu, može se reći da su ovo trke za psihički najspremnije obzitom na uslove. Ovakvu trku trčao je i naš Jovica.

Za kraj pogledajte ovaj video – pokazuje svu lepotu SkyRunninga i prosto mami da se bacimo u nova iskušenja i avanture!

Da li će i vama 2017. biti godina Traila?

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Jedinstvena trka koju čeka cela Evropa! Objavjene su staze Evropskog prvenstva u skyrunning-u na Prokletijama. Čeka vas „open race” na sve tri distance, sa...

Vesti

Jako uzbudljiva SkyRunning liga 2022. godine je krunisana u ponedeljak 07. novembra dodelom nagrada najboljim “nebeskim” trkačima SkyRunning lige Srbije i Crne Gore. Ove...

Najave trka

Ne čak četiri kontinenta biće održano 2023 Kontinentalno prvenstvo u skyrunning-u. Od Severne i Centralne Amerike, do Južne Amerike, Evrope i Azije od aprila...

Ona trči

Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore ove godine je prvi put učestvovala na Svetskom Skyrunning prvenstvu u Osoli u Italiji. Naši reprezentativci bili su...