Himalaji 2012Trail & Treking

HIMALAJI 2012 – Pogled na Everest

1 komentar

HIMALAJI 2012 – Dan 4.

Stigli smo u Nemce Bazar (Novi Pazar) uz 8 sati pesacenja i 850m nadmorske visine. Staza kojom smo setali je izvrsna brdovita staza za trek, vecinom prolazi kroz borovu sumu, miskujuci zemljanu podlogu i kamenje, visece mostove i niz uspona na kojima se vec sada otkrivaju velicananstveni snezni vrhovi.

Lokalno stanovistvo

I ako je staza kojom setamo odlicna planinarska ruta, za razmisljanje je cinjenica da je to put koje lokalno stanovnistvo koristi za vezu sa svetom. E sada zamislite, sve što dode u jedan Nemce Bazar: flaširana voda i pivo, lavabo, caše, vecina hrane, stolice, lekovi… sve to mora da se predje put od 5 dana na ledjima portera ili na jakovima. Tako da ne cudi kada vidite bukvalno decicu od destak godina kako vezbaju da nose teret na celu.

Ljudi su ovde nasmejani, onako iskreno i prosto. Pozdrav „namaste“ ili osmeh ce vam uvek uzvratiti, i ako na ledjima nose i do pedestak kilograma tereta. Vecina portera na ovim vesinama su tu oko 20 – 25 godina. Mnogo su mi simpaticni, nose na ledjima po 50 kilograma tereta, pricaju telefon ili puštaju muziku sa mobilnog.

Žena koja nam je jutros pomogla sa nošenjem nekih 15 kg prtljaga za 5 sati nošenja dobila je 1000 rupija, tj 1000 rsd. A momak koji ide sa nama sve vreme ima 32 godine i nosi 2 velike torbe koje veže konopcem i stavi na celo. Dnevnica 1500 dinži. Lokalno stanovištvo podržava portere, tako da oni ne placaju smeštaj u lodžovima, jedu sta i domacin, a za urade nešto po kuci. Jako vredan narod, i ako su uslovi gde zive strasni.

Ekipa

Umorna ali vesela. Preziveli smo danasnji dan, a u Nemcetu smo se smestili u lodž Kalapatar. Imamo i wireless i jako lep dnevni boravak u kome se vec baca remi. Kako se upoznajemo i kako zajedno ispunjavamo zadatke, tako smo i blizi. Super je gledati kako se grupa neznanaca pretvara u ekipu i tim.

Neki od nas su u Katamnduu, i ja sam u toj ekipi, pokupli neku amebu te svaka voda i hrana koju uzmemo, samo izaziva dijareju. Dehidratacija na planini je jako opasna, te je ovo stvarno veliki problem ako se ne reši na vreme. Baš zbog toga je presudna važnost Jacimovog iskustva koji je vec 15 godina u Himalajima, a još duže u prirodi i na planini. Uz njegove savete i lek koji je otkrio, problem sa stomakom se polako smiruju.

Pogled na Everest

Sutra je lagan šetnja na jedno brdo i povratak opet u Namce. Ovo radimo da bismo se aklimatizovali za 5500m i za Island Peak od 6200m. Glavna stvar je ono što smo danas propustili zbog magle – pogled na najvišu tacku na planeti Zemlji, vrh Mont Everest.

Pozdrav sa Himalaja!

Svakog dana možete pratiti moj blog preko FB na stranama:

Trčanje.rs ili Extreme summit team

Ili možete da pročitate moj blog na zivotjelep.com i extremesummitteam.com

Vikend u planini iz Jaćimovog pera
HIMALAJI 2012 – Pogled sa razglednice

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • MarinaBella
    april 4, 2014 11:32

    ah tek sad vidim, a tamo pominjem planinarenje..bejah i ja na Himalajima 2010, popeli smo vrh Triund…mocni Himalaji..miss it

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed