Staze za trčanjeTrail & Treking

Kako trenirati trejl u (beo)gradu?

Nema komentara

Činjenica je da su za velike uspehe potrebna odricanja i ulaganja. Činjenica broj 2 je da nismo svi istih mogućnosti (vreme, finansije, obaveze…). Na sreću, postoji i činjenica broj 3 – možemo ostati u treningu i trenirati za trejl u gradu.

Kada pričamo sa ozbiljnim trejl trkačima o pripremama i ozbiljnom treningu za planinsku trku, saznajemo da jedini način da zaista “vežbate uspon“ jeste da odete na planinu 🙂 

Ako živite na širem području Beograda najbliže su Avala i Kosmaj, pa tamo  “gore-dole“ do mile volje.

Naše malene planine su sjajan izbor, ali šta da radimo kada nam je izbor ograničen? Predstavljamo vam nekoliko odličnih lokacija u Beogradu ali i alternativu koja je dostupna u svakom gradu i u svakoj sezoni!

Gradski parkovi i šume

Najlogičniji izbor za regularni trening. Verovatno svako ima svoj omiljeni park za trčanje. Obratite pažnju na to da li je park osvetljen i bezbedan za trčanje i noću. O nekima smo već pisali, pratite linkove iz teksta dole za više informacija.

Zvezdarska šuma u januaru

Beograd leži na preko 20 brda, pa se i neki od najvećih parkova nalaze na njima. Većina ima kulturno istorijski značaj, pa eto prilike za obnavljanje gradiva. 

 • Košutnjak – Puno opcija! Šuma je velika pa ovde možete priuštiti sebi da se izgubite i pobegnete u samoću. Ako još uvek ne praktikujete “lepotu nepoznatog“, pratite jasno obeležene staze ili se poslužite dostupnim trekovima. Staze imaju dovoljan uspon i za jači trening. Ski staza na Košutnjaku je takođe odličan “poligon“ zbog svog nagiba i sjajnog pogleda. Oprezno kada naiđete na asfalt, jer na nekoliko mesta kolovoz preseca park. 
  Najviše trka se organizuje upravo u ovoj šumi, u različitim formatima: trke sa preprekama, zimska planinska trka, trka na ski stazi, orijentiring… 
 • Topčider – tik uz Košutnjak, sa kojim čini jednu celinu. Jedan od parkova kroz koji protiče reka. Teren je ravan, ovde se pominje zbog svoje lepote uglavnom.
 • Hajd park Još jedna oaza na dohvat centra grada. Ima manje uspona, ali – šuma, zemlja, umrežene staze – dovoljno. 
 • Bajfordova šumapoznatija je kao Banjička šuma. Na stazi dužoj od dva kilometra trebalo bi da čujete cvrkut ptica. Ovde je glavna staza uređena za pešake, ali ima i zemljanih putića. 
 • Miljakovačka šuma – se nalazi u Rakovici. Praaava šuma (u koju se ne ide noću). Vikipedija kaže da ovde živi najbrže stvorenje na svetu – tigar buba (cicindela hibrida). Možda se kod nje ide po savet za brzinu u brdskom trčanju!
 • Zvezdarska šuma – isto tako prava netaknuta priroda. Ovde imate osećaj da niste u gradu sve dok ne izađete na gornji nivo šume gde se nalazi i park. Na vrhu je smeštena i Astronomska opservatorija, jer je to jedna od najviših tačaka u Beogradu u užem smislu. Trkači su retki, ali je teren jedan od najboljih u gradu za trejl trčanje! Makar po mišljenju autora teksta. A autor je žensko pa ne ide tamo često sama i nikada ne ide noću.  

I na kraju, ako vam jedan od gradskih parkova-šuma nije dovoljan za vaš dužinski trening, spojite nekoliko od ovih ruta i istrčite sopstvenu trejl trku u gradu, gde će vas samo na nekoliko mesta prekinuti saobraćajnice.

Ekipa iz BRC-a je već overila ovaj zeleni pojas sa dvocifrenim brojem kilometara.  Kralj Šume je trasa od 20ak kilometara koju asfalt preseca na samo par mesta!

Stepenice

Kalvarice, Beograduzivo.rs

Svi znamo da nema tog brda u gradu koje prži butine kao što to rade stepenice. Najobičnije betonske stepenice. Sjajna stanica na vašem uobičajenom uličnom treningu. Izbegavajte ih samo kada su zaleđene. Trčite na gore, odmarajte na dole. 

 • Stepenice na javnim mestima – kao što su stepenice u zemunskom parku Kalvarija, takozvane Kalvarice. U Petrovaradinu, tu su stare dobre stepenice na tvrđavi. U Beogradu npr. Male stepenice u neposrednoj blizini Brankovog mosta, i Velike stepenice u istoj ulici.
 • Stepenice u zgradi – Dobra strana je što možete trčati u majici i kada je napolju minus. Ali ako ne stanujete u zgradi, realno, čudan je osećaj jurcati između tuđih vrata. U svakom slučaju, jedna sedmospratnica je prevereno dobra za trening uz dovoljan broj ponavljanja. 

Avanturističke trke

Dok čekate svoju trku sezone, ne propustite da učestvujete u kratkim trkama koje se tokom cele godine organizuju u okviru raznih trkačkih liga ili kao godišnji događaji. O ovim trkama ćete najčešće saznati preko Trcanje.rs i društvenih mreža. One su pre svega sjajna zabava i odlična provera kondicije. 

U raznim gradovima Srbije i regiona sve češće se organizuju trke uz stepenice, trke sa preprekama i sl. pa pronađite neku u svom komšiluku.

Bonus putanje 

 Dodatni predlozi za kraće ili treninge srednje dužine u srcu Beograda:

 • Novo Groblje – provereno OK ruta i danju i noću. Kružna staza od skoro 3 km oko spoljnih zidina. Trči se isključivo po betonu u gradskom okruženju, ali je nagib sa dve strane konstantan, a sa treće strane je teren blago zatalasan (Ruzveltova ulica) i ne morate nigde da prelazite ulicu. Ova i njoj slične rute su dobre za intervale.
 • Potez od podnožja do vrha Zvezdare – Ovaj deo grada verovatno nije popularan kod trkača, ali s obzirom da se na malom prostoru nalaze jedna od najnižih (Ada Huja) i jedna od najviših tačaka Beograda (Opservatorija), eto prilike za uspinjanje. Kada osvojite vrh, počastite se pogledom na Dunav sa osmatračnice!

Tehnike trčanja

Kada ste odabrali lokaciju za svoj gradski trening, setite se da nije sve u kilometraži, niti u nadmorskoj visini (o ovome mislite kada se pripremate za osvajanje vrhova preko 3000 mnv). Ima nešto i u snazi. A naročito u tehnici (dobar članak o tome ovde)! 

Vidimo se u šumi! A gde se vi pripremate za trejl? Pišite!

Otvorene prijave za 3. Valter Trail i pokrenut Plogging BiH izazov
Vezirac trejl 2022 ovog vikenda u Petrovaradinu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version