Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

Fudbaler osvojio Svetsko prvenstvo a sad ide na treking bez majice

Kada je Andre Šurle (Andre Schurrle) doneo odluku da se povuče pre 30. godine, svi su ostali zatečeni. Sada penzionisani fudbaler je izašao iz zone komfora i sada planinari polugo po snegu i ledu.

Šurle se povukao iz fudbala krajem 2020., zbog navoda da ga fudbal više ne čini srećnim. A sada je objavio fotografije na svom Instagram nalogu deleći svoje iskustvo sa Wim Hofom što ga je i navelo da se upusti u ovaj izazov.

Šurle: “Ovo je najteža stvar koju sam uradio”

„Najteža mentalna i fizička stvar koju sam ikada uradio! Poslednjih minuta nisam mogao ništa da osetim i morao sam da pronađem nešto duboko u sebi da nastavim dalje. Iskustvo koje nikada neću zaboraviti! -19 stepeni Celzijusa, vetar od 100 km/h u lice, jak sneg i kiša. Ono što sam naučio: telo i ja smo jači nego što sam mislio. Ako umom i dušom posvetim to mogu sve.”, napisao je Šurle.

Šurle se peo uz planinu u toplesu, noseći samo kratke pantalone, rukavice i planinarske čizme na niskim temperaturama. Sigurno je daleko od asistencije za pobednički gol u finalu Svetskog prvenstva ili od držanja trofeja u Premijer ligi.

I drugi su jasno primetili ekspediciju, a njegov bivši saigrač iz Čelsija, Didije Drogba je najpoznatija osoba koja je komentarisala objavu.

Didije Drogba je prokomentarisao: “Nedelja mode! Ponosan na tebe – moje telo bi odmah prestalo da funkcioniše.”

Uprkos tome što se više ne bavi profesionalnim sportom, Šurle i dalje nastoji da održi nivo svoje kondicije, iako možda ne na način koji bi mnogi očekivali.

Šta je Wim Hof metod

Foto: Countryandtownhouse.com

Metod Wim Hofa kombinuje disanje, terapiju hladnoćom i posvećenost kako bi se dublje povezali sa svojim telom. Uključuje snažno udisanje, opušten izdisaj i produženo zadržavanje daha.

Zagovornici kažu da tehnika može dovesti do:

  • povećanog imunitet
  • boljeg sna
  • smanjenja stresa
  • pojačanog fokusa

Studija iz 2021. na 15 sportista amatera otkrila je da jedna sesija disanja po metodi Wim Hof nije imala uticaja na ponovljene performanse u sprintu. Međutim, učesnici su više voleli sprint nakon disanja Wim Hofa u poređenju sa kontrolnom grupom, uprkos tome što nije bilo merljivog efekta performansi.

Nasuprot tome, studija iz 2020. je otkrila da je jedna sesija disanja Wim Hofa poboljšala performanse biciklizma tako što je ubrzala vreme potrebno za isporuku kiseonika da odgovori na zahteve vežbanja (poznata kao VO2 max) i smanjila percepciju naprezanja.

Više detalja i studijama potkrepljene činjenice o ovoj metodi pročitajte na ovom linku.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Motivacija

Kada tražite motivaciju za trčanje, da li vam Strava pomaže? Studija sa Univerziteta Radboud u Nijmegenu, Holandija kaže da Strava, najveća onlajn društvena mreža...

Trke

World Marathon Challenge Route je izazov koji podrazumeva da istrčite 7 maratona na 7 kontinenata u 7 dana. Ove godine je planirano da se...

Trke

Polar Night Halfmarathon je polumaraton koji se održava jednom godišnje od 2004. u Tromsou, u Norveškoj. Trka se održava početkom januara, tokom polarne noć...

Trke

U organizaciji Atletskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu ASB otvara novu atletsku sezonu. U mesecu januaru, u Atletskoj...