Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Ako ste se odlučili da probate trail trčanje ove jeseni evo šta vam je neophodno od opreme

Ukoliko volite prirodu, planinu i trčanje onda je pravo vreme da probate trail trčanje ove jeseni, sigurni smo da ćete se u trail zaljubiti na prvi korak.

Planine su idealno mesto ukoliko želite da odete na vikend iz grada i potpuno se posvetite trail-avanturizmu. Ukoliko nemate iskustvo trčanja po planinama, važno je da trčite u društvu onih koji ga već poseduju, da idete po markiranim stazama, ali i da imate odgovarajuću opremu.

Evo predloga kako bi trebalo da izgleda vaša oprema za trail:

Odeća za trail

Kada je reč o opremi za trail, veoma je bitno da je imate što manje na sebi, kao i da bude veoma funkcionalna. Dry fit majica i šorts/helanke i kompresione čarape se podrazumevaju.

Ranac

Sledeća stavka je ranac. I to kakav ranac –  pre svega anatomski jer treba da prianja uz telo. Treba da ima i dodatke za bidone, gelove itd. Novi modeli trail rančeva imaju u sebi ugrađenu tehnologiju platna koja omogućava isparavanje znoja sa leđa što je veoma važno kako ne bi bili konstantno mokri po leđima.

Na planini je uvek hladnije – ponesite dodatnu odeću

U rancu treba da imate i šuškavac jaknu sa kapuljačom. Prvenstveno jer je na planinama hladnije nego u gradu, a i ukoliko se desi da padne kiša, možete da izvučete keca iz rukava (ranca). Bitno je i da jakna poseduje reflektujuće elemente kako biste bili vidljivi budući da se možete naći u ne tako preglednim krajolicima. Ponekad su potrebne i rukavice, naročito ukoliko je planina malo oštrije klime.

Zaštitite glavu na planini

Obavezno zaštitite glavu – kapom, maramom, vizirom, trakom ili kačketom, a nosite i naočare. Pomoću njih ćete se štiti ne samo od Sunca već i od insekata.

Štapovi za trail trčanje

Ono šta vam je takođe potrebno kada trčite trail jesu štapovi. Oni mogu biti karbonski i aluminijumski, celi i rasklopivi.

Posavetujete se sa organizatorima trke ili iskusnim trail trkačima u vezi trase kako bi znali koju vrstu štapa da ponesete. Važno je da znate da trail ne podrazumeva samo trčanje već i hodanje, penjanje, spuštanje i veoma je bitno da imate sredstvo putem kojeg ćete se oslanjati, ali i opipavati tlo pod kojim hodate.

Ponesite i sat jer, pored standardnog merenja vremena, pejsa i otkucaja srca, ostaje zabeležena i mapa/trasa kuda ste prošli. I to ne samo za uspomenu, već ukoliko se izgubite, da znate kuda tačno da idete kako bi se vratili na pravi put :)

Patike za trail trčanje

Poslednja, ali veoma važna stvar jesu patike. Za trail su vam potrebne patike prilagođene okolini u kojoj se nalazite i sa tim znajte da nema šale.

Ne možete trčati u patikama namenjenim betonu ili tartanu, već u patikama namenjenim upravo za trail.

Ono šta je veoma važno jeste da patike budu malo dublje i čvršće, da imaju deblji đon i krampone, da su stabilne i dobro prianjaju uz stopalo.

Bitno je i da nisu teške, kao i da materijal od kojeg je izrađena membrana bude otporan na vodu, vetar, ali i da apsorbuje znoj. 

Dobro je ukoliko patika poseduje i Ortholite uložak jer on omogućava da stopalo diše i smanjuje mogućnost bakterijskih infekcija.

Važno je i da pertle poseduju tzv. „quick“ tehnologiju koja ih fiksira i onemogućuje ono neželjeno odvezivanje u sred trke.

Možda je ova jesen idealna prilika da obiđete predivne planinske predele u Srbiji. Šum prirode, svež vazduh, nestvarna priroda, osećaj slobode i osvajanje naizgled neosvojivih visina možda su odgovori zašto je trail sve popularniji među trkačkim svetom.

2 Comments

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako očistiti patike od blata je tema koja je uvek aktuelna sa početkom jeseni. Jer kada jesen dođe lepota trejl trčanja jako brzo bude...

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...

* Naslovna

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko...