Oprema za trčanjePatike za trčanje

Saucony Triumph ISO4 – čudan način da se napiše „U.D.O.B.N.O“ – recenzija patike

1 komentar

U životu se često desi da na lepe stvari nabasamo slučajno, kad im se najmanje nadamo. Kod mene je to slučaj i sa patikama.

Dešavalo se da uđem u radnju da kupim nešto drugo i da na kraju izađem s novim parom patika, iako mi baš nisu bile neophodne u tom trenutku. To se desilo i sa modelom Saucony Freedom ISO, što se ubrzo pokazalo kao srećna slučajnost. Zašto i kakve to veze ima sa modelom Triumph ISO4?

Freedom ISO

Pa, tada, početkom marta 2018., spremao sam se da istrčim svoj 1. maraton u drugim patikama. Međutim, pri kraju jednog LSD-a od 33 km zabolelo me je stopalo. Da sam trčao intervale, pa i da svalim krivicu na prejak intenzitet treninga, ali ovako…

Naslutio sam da su patike krive za bol. Da bih potvrdio tu teoriju probao nov identičan par. Posle toga sumnje više nije bilo, đon mojih starih patika je bio odslužio svoje.  Koliko god da su inicijalno bile udobne, posle nekih 400 km đon se spljoštio i stvrdnuo.

Bio je to popriličan psihološki udarac za mene, da me patike izdaju pred prvi maraton. Ali šta je tu je. Odmorio sam nekoliko dana, čekajući da upala fascie prođe. Čim je bol nestao, uskočio sam u Freedom ISO, nadajući se čudu.

I ono se desilo. Zbog oporavka nisam uspeo savršeno da tempiram formu, ali jesam istrčao tih 42 km bez ikakvih problema! Saucony to the rescue!

Freedom VS Triumph

ĐON

Glavni adult Saucony patika je pena zvana Everun. Upravo od nje sačinjen je i središnji deo đona Triumpha ISO4. Ukupna debljina mu je 28 mm u peti i 20 mm u prednjem delu (dakle, ima pad od 8 mm).

Za dobru trakciju se ovog puta pobrinula nešto tvrđa guma u spoljašnjem delu đona. Nije Crystal Rubber kao kod Freedoma, ali ipak odlično prijanja.


Freedom VS Triumph: đon

Ali šta je tačno Everun i zašto je toliko dobar?

Za razliku od obične EVA (etilen-vinil acetat) pene koja čini središnji deo đona kod većine proizvođača, Everun je vrsta termoplastične gume (tačnije: termoplastični poliuretan ili TPU) koja je sačinjena od više hiljada kompresovanih kapsula EVA pene.

Usled ovoga, TPU đon – po rečima samog proizvođača – pruža mnogo veću responzivnost i traje i do 3 puta duže od EVA đona, jer za razliku od njega, nije osetljiv na temperaturne promene (EVA ume da omekša kad je vruće i da se stvrdne kad je hladno, čime gubi na udobnosti i amortizaciji).

Razlika postane očigledna čim obujete neku patiku sa TPU đonom – on je prosto elastičniji i pruža veći povrat energije tokom trčanja.

Što se dugotrajnosti tiče, o tome mogu lično da posvedočim. Freedom ISO me služi već skoro 800 km, a obuvši jedan potpuno novi par u radnji pre nekoliko nedelja, došao sam do šokantnog zaključka da Everun (koliko ja mogu da primetim) nije izgubio previše od svoje elastičnosti čak ni posle toliko kilometara!

Imajući to u vidu, slutim da su tvrdnje pojedinih trkača sa interneta o tome da ih ove patike služe i do 1.200 km ipak tačne!

Naravno, vek trajanja patike zavisi i od faktora kao što su težina trkača i način gaženja, pa ću sa konačnom ocenom sačekati dok lično ne istrčim 1.000 – 1.200 km u Freedomu, ali ako se po jutru dan poznaje, moj par je na dobrom putu da ostvari tu cifru. Što automatski daje odlične prognoze i za Triumph!

Gornjište

U nazivu ovog modela stoji oznaka ISO, što znači da u sebi sadrži ISO fit tehnologiju.

ISO fit gornjište se sastoji od dvoslojne mrežice koja je “zasečena” na tri mesta i zajedno sa jezikom čini celovitu strukturu koja grli stopalo. Osećaj je blizak onom kad nazujete čarapu. Kod ovog modela mrežica solidno diše. Nije prozračna kao kod Freedoma, ali nije ni previše topla.

Držač za petu i jezik su dosta deblji nego kod Trijumfovog lakšeg brata, ali su udobni. Pertle su tanke i ne odvezuju se. Takođe, prednji deo patike je dosta bolje dizajniran nego kod Freedoma jer sadrži jači i izraženiji štitnik za palčeve.

Freedom VS Triumph: gornjište

Namena

Budući da je za oko 40 g teži (cc 300 g), mekši i manje responzivan od Freedoma, Triumph ISO4 je bez sumnje patika za duge i spore treninge. Glavna radilica u vašem trkačkom arsenalu, patika u kojoj ćete verovatno provoditi najviše vremena.

Eventualno može da posluži i za neki sporiji maraton, za one koji ne žele da jurcaju ali žele maksimalnu udobnost i zaštitu, jer ova patika zaista dobro apsorbuje šok koji telo trpi tokom trčanja.

S obzirom na ove adute, preporučio bih je: početnicima generalno, težim trkačima ili onima koji su imali problema sa plantarnim fasciitisom. Ali konačan sud, naravno, donesite sami.

Najbolji savet o izboru patika koji sam ikad pročitao glasi: ako obuješ patiku i bude ti toliko udobna da pomisliš da je možeš nositi ceo dan, verovatno će ti biti dobra!

Vek trajanja i zaključak

Nisam do sada imao iskustva sa Trijumfom, ali ako je suditi po Freedomu, veoma sam optimističan i očekujem da će me služiti 600 – 800km.

Što se mana tiče, primećujem samo dve – jednu realnu i jednu potencijalnu.

Realna mana je cena. Ovo je premium model, pa stoga košta oko 20.000. Iako mahom ne volim novotarije koje dolaze sa Zapada, ovde ipak mogu da kažem – živeo Black Friday. Da nije njega bilo, ne bi bilo ni ove recenzije.

Potencijalna mana patike je skrivena u njenom gornjištu i tiče se njegove dugovečnosti. Od ove iste mrežice je načinjeno i gornjište Freedoma, a ono mi je puklo već posle nekih 100ak km.

Još jedna činjenica ide u prilog mojoj zloj slutnji, a to je da Triumph ISO5, koji je nedavno izašao u Americi, ima pleteno gornjište koje se mnogo teže cepa, kao i Freedom ISO2. Čini se da svi proizvođači patika sa mrežastih gornjišta polako prelaze na pletena, makar kad su najskuplji modeli u  pitanju.

No, možda grešim. Vreme će, naravno, kao i uvek, pokazati da li sam u pravu.

Do sledećeg čitanja – trenirajte vredno i uživajte u zimi! NR

Najbolje od najboljeg: izbor Runners World za 2018.
Vodič kroz brend: Asics

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed