Patike za trčanje

Saucony Fastwitch 7

Nema komentara

Kako? Ovo obično usledi nakon mog odgovora na pitanje koje patike koristim za trčanje. Iako zvuči kao neka loša kineska kopija, Saucony (sock-uh-nee, Saukoni) je renomirani američki brend trkačke opreme.

Istorija Saucony-ja

Kompanija je osnovana davne 1898. godine, dakle mnogo pre svima nama poznatih Najkija, adidasa, Pume i ostalih. Sam naziv je indijanskog porekla i znači “dve reke koje teku zajedno”. Reka uspeha Saukonija je tekla jako sporo, jer se kompanija probila na trkačko tržište tek 1983. i pobede čuvenog Roda Diksona na Njujorškom maratonu.

Usledilo je novo zatišje, sve do 2009.god. kada na scenu stupa trenutno najpopularniji model Kinvara. Brza, laka, sa minimalnim padom peta-prsti. Ova filozofija je uglavnom pratila sve ostale modele Saukonija u godinama koje će doći.

I pronatori trče brzo!

Većina brzih, trkačkih patika su po standardu namenjene osobama koje nisu pronatori i obično nemaju ravna stopala, što znači da svi mi pronatori sa stopalima u obliku palačinke ostajemo praznih ruku. Ili nogu. Fastwitch je upravo model napravljen za brze pronatore – izuzetno lagane, sa manjom kontrolom pronacije.

Kao i sve patike iz “visoke klase” i ove je nemoguće naći na srpskom tržištu, tako da se morate oslanjati na vašeg prijatelja iz tuđine. Onog trenutka kada sam dobio svoj par, pomislio sam da je kutija prazna, ili da se unutra nalaze japanke. Da, toliko su lake. Preciznije, 204gr. U novčanoj valuti su malo teže i za ovaj par je potrebno izdvojiti oko 100 evra.

Gornji sloj

Gornji sloj Fastwitch-a je krajnje jednostavan – sačinjen od standardne mrežaste sintetike (mesh), što doprinosi izuzetno dobroj ventilaciji. Ne mogu da se otmem utisku da su ovo patike sa najboljim protokom vazduha koje sam do sada koristio.

Saucony je i u ovom modelu koristio svoju FlexiFilm tehnologiju namenjenu boljem prianjanju patike stopalu. Sama patika nije ni previše uska, ni preširoka, tačno koliko treba za trkačku patiku. Kao mana može se istaći jezik, koji zna da pobegne na stranu u toku trčanja. Ono što bode oči jeste dizajn. Ruku na srce Saucony nema baš lep ukus kad je izgled u pitanju i to se ne odražava samo na ovaj model.

Đon

Na ovom polju Saucony nije uveo ništa revolucionarno, već koristi dobro proverenu EVA (etilen-vinil acetat) penu koju koriste skoro svi proizvođači. Ono što ih izdvaja od ostalih trkačkih patika je to što je na srednjem delu postavljena nešto tvrđa pena, tačnije EVA pena udvostručene gustine (u odnosu na ostatak patike) koja smanjuje pronaciju stopala.

Iako se time postiže kontrola pronacije, gubi se na savitljivosti u srednjem delu. No, taj “nedostatak” je nadoknađen izuzetnom fleksibilnošću u prednjem delu patike, što smanjuje naprezanje Ahilove tetive. Patika je jako udobna, s obzirom da se radi o trkačkom modelu. Pad peta-prsti je samo 4mm, što znači da je trčanje u ovim patikama skoro isključivo na prednjem delu stopala, hteli to ili ne.

Ono što takođe treba istaći je i PWRTrac tehnologija, koja će zalepiti patiku za podlogu. To sam osetio i na asfaltu, ali i na tartanu na skretanjima, gde se svakim korakom patika prosto ukopa u mestu. Sa donje strane se nalaze tri otvora što dodatno doprinosi boljoj cirkulaciji vazduha, ali takođe i znači da nije poželjno koristiti ih tokom kišnih dana.

Nakon ~80km ne pokazuju vidljive znakove korišćenja.

Collage2

POZITIVNO: + lake i udobne + prianjanje za podlogu + ventilacija

NEGATIVNO: – dizajn – nedostupnost – pomeranje jezika

adidas Energy Boost – test drive
Patika za asfalt i offroad: Adidas Energy Boost 2 ATR
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed