Patike za trčanje

Reebok One Guide patike za trčanje [RECENZIJA]

Nema komentara

Reebok One guide

Reebok One Series je do sada izbacio četiri modela: cushion, guide, trail i trainer. Testirali smo Guide.

Performanse Reebok One Guide

Reebok One Guide se reklamira kao patika nepredne tehnologije namenjena normalnom tipu gaženja do umerene pronacije. Karatkeristiše je đon napravljen od tri različite vrste pene iz jednog komada

  • Tekstil na gornjoj strani podržava stopalo, istovremenu mu omogućavajući da diše, i on je rađen u zonama, tako je kod pete jače ojačan, fleksibilniji u sredini, a kod prstiju najporozniji, ali i dodatno ojačan
  • Nisko sečen model zbog pokretljivosti, sa debelim đonom na peti zarad veka trajanja
  • Đon je iz tri sloja: mekani za apsorbciju šoka, srednji da podržava stopalo, krajnji da omogući odbacivanje sa najmanjim utroškom energije
  • Peta je podeljena, da bi umanjila šok
  • Blago ojačane ka unutrašnjosti, da podriju pronaciju

Opis tehnologije Reebok One Guide

Tehnologija se mahom nalazi u đonu.

http://www.youtube.com/watch?v=dUV4lA4dA10

Reebok One Guide ima tri važna dela, tj različite vrste pene. Brojkei slova su naravno tu da nas zbune ali u suštini: pene su različite gustine, a đon se pravi iz komada tako da podražava način na koji se većina trkača dočekuje:  na petu, i odbacuje prstima.

1. Prednji deo – odskočna pena R52 za brz kontakt i odbacivanje

2. Središnji deo – lagana pena T48 služi za brze i lake tranzicije. Patika je ojačana sa unutrašnje strane radi kontrole pronacije

3. Peta – mekana pena C43 služi za apsorpciju šoka i štiti petu. Dodatno je podeljena (sličan sistem ima i adidas) radi smanjenja šoka.

Lično iskustvo

Reebok One guide patike sam testirala u kontinuitetu duže od mesec dana. Pratile su me na pripremama za Ljubljanski polumaraton i po šumama Beograda. Zaključke sam sumirala kroz tipove treninga:

Intervali

Moram priznati da sam bila skeptična prilikom  izlaska na tartan u ovim patikama. Delovale su glomaznije u odnosu na prethodni model koji sam testirala i očekivala sam da će me značajno usporiti. To se nije desilo u značajnoj meri. One Guide pre svega podržava pronatore da ne gaze previše unutrašnjom stranom stopala. Kako sam umereni pronator, meni ovo nije najneophodniji detalj, ali mi je prijalo da mi noga bude fixirana.

Kramponi na đonu pružaju stabilnost, nema proklizavanja (imala sam sreću da ih testiram i na potpunom pljusku). Kako je moja tehnika gaženje prebačena na doskok sa pete na prednji deo stopala, jači đon mi ovde nije imao previše značaja.

Vreme: 3 sekunde sporije po krugu od 500m.

reebok one guide

Trail

Patike su se najbolje pokazale u parku. Ovde specijalno dizajniran đon dolazi do punog izražaja, jer ojačana peta ima najviše prostora da se dokaže kada se sjurimo niz nizbrdicu. Kramponi pružaju dobro prijanjanje uz beton, travu i piljevinu podjednako i nema opasnosti od padanja.

Ovaj model nije pravljen prvenstveno za trail ali služio je sasvim solidno i u tu svrhu. Vreme: identično prethodnim treninzima, zaključak: dobar izbor.

Polumaraton

Na polumaraton u relativno novim patikama sam se odlučila nakon što sam ih testirala na 30km treninga dužine, intervala i tempa. Nisu bile savršeno razgažene, što je možda uticalo na blagi bol u desnom stopalu. Kako je ovo stopalo moja „ahilova peta“ ne bih to direktno povezivala sa modelom.

Na drugoj polovini trke, kako mi se korak prebacivao na petu od umora, značio mi je ojačan đon, ali me je težina patika verovatno usporila. Prostranost u prednjem delu patike me je ovog puta poštedela žuljeva na noktima, ali sam imala utisak da mi stopalo malo više „šeta“ nego što sam navikla.

Vreme: 4 minuta sporije od PB.

Zaključak

Reebok One Guide je dobra patika za trening i podržava trčanje van asfalta. Prepočujemo je svim pronatorima i težim trkačima i trkačicama jer pruža dobru podršku kolenima i stopalu.

Komotnije su u prednjem delu patike i kalup je generalno veći, te preporuka o broju više ovde nema previše smisla. Pola broja veći model je puna kapa. (ja i dalje nisam sigurna da li sam i tu preterala :)).

Najbolja za: trening i trail trčanje

Tip trkača: pronator i teškaš

Nije dobar fit: supinatori i sprinteri

Da li bismo preporučili ovu patiku? Sigurno, obzirom na performanse. Kada se u priču ukalkuliše cena (oko 13.000 din) pitanje postaje komplikovanije. Ovo verovatno nije BEST BUY ali je lep iskorak Reebok-a ka svetu trčanja i za prave ljubitelje brenda vredan dodatak kolekciji.

Puma FAAS 500
Nike LunarGlide+ 3
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed