Patike za trčanje

Isprobali smo Adidas Boost patike i novu Boost tehnologiju

Nema komentara

Danas imamo ogroman izbor patika za trčanje. Psihologija kaže da kada je pred nama veliki izbor (bilo čega) to u nama stvara konfuziju, i u najmanju ruku nelagodu. Potrebno nam je više vremena, energije i živaca da napravimo pravi izbor.

Postoji nekoliko pitanja sa kojima se susrećemo kada kupujemo patike, pa da se najpre podsetimo koja su:

  • Koji je moj tip stopala?
  • Kako gazim?
  • Po kakvoj podlozi najčešće trčim?
  • Koliko imam kilograma?
  • Koliko dugo, i koliko daleko trčim?
  • Cena?

Kada imate jasnu sliku šta želite, gledajte da suzite svoj izbor na one patike koje su vam do sada odgovarale, ali ispratite i sve novosti koje se dešavaju na tržištu. Razmotrite nove Adidas Boost patike sa njihovom novom Boost tehnologijom.

Šta je Boost tehnologija?

Radi se o novom materijalu u izradi jastučića koje je Adidas nazvao – Boost, a koji su sastavljeni od termoplastičnih kuglica (TPU – termoplastični poliuretan) koje su stopljene zajedno i tako formiraju đon (đon liči na unutrašnjost stiropora).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2QXayMkbvpk

Verovatno ste videli na reklami one tri loptice koje skaču, od kojih jedna skače mnogo više od drugih.

Upravo taj skup kuglica nove Boost tehnologije čini patiku izuzetno skočnom. Energija koja se sakuplja u jastučićima đona pri doskoku trkaču se delimično  vraća u iskoraku koji sledi. To može da bude od velikog značaja za elitne trkače kojima ova “ispomoć” u svakom iskoraku može veoma da  doprinese u njihovim naprednim performansima, a početnike da ponese i da im osećaj poleta i lakoće pri trčanju.

Adidas Boost patike su manje osetljive na promene u temperaturi, što znači da srednji deo đona neće biti tvrd kao cigla kada trčite tokom temperatura ispod nule. Čvrstinu i podršku Boost jastučićima, na srednjem delu stopla, daje dobro poznat i proveren Torsion sistem.

Adidas TechFit TM

Gornji deo patike je napravljen od materijala koje je Adidas proizveo za svoju liniju kompresione opreme TechFit TM. Na taj način, patika obezbeđuje prijanjanje uz nogu i bolju fleksibilnost pri svakom koraku. Može da vam se učini da na nozi imate kompresionu čarapu.

Trake koje prate oblik noge daju strukturu i podršku, zadužene su da obezbede stabilnost i zadrže stopalo u pravilnom položaju dok trčite. Na zadnjem delu patike je i plastično ojačanje koje će zadržati nogu na mestu.

Adidas Boost patika je pretežno namenjena trkačima koji imaju neutralnu pronaciju.

Utisci o Adidas Boost patici

Moj drugar Miloš i ja, imali smo zadovoljstvo da ih isporbamo i složili se da smo se susreli sa patikama o kojima vredi pričati i koje su na nas ostavile odličan utisak. Zamislite da obujete patike koje su toliko lagane i mekane, a ujedno i čvrste.

Mom načinu gaženja odgovaraju šire patike, ojačane u unutrašnjem delu stopala, pa sam sačekala da u njima ipak provedem više vremena da bih videla da li mi noga šeta i kakva je stabilnost patike. Da li se osećam bezbedno u njima.

Naravno, svaka patika za dugoprugaša polaže svoj test nakon x protrčanih kilometara, pa, ako izuzmem pogled u budućnost, osećaj koji imam u njima je obećavajući.

Kao hod po vodenom krevetu

Kada sam pre nekih mesec i po dana slučajno “nateran” da probam nove Adidas Boost patike od navalentne ali veoma prijatne prodavačice, osetio sam se kao da je potrebno sidro da me obuzda (nisam mislio zbog prodavačice). Karikiram, naravno, ali kao neko ko nije posedovao veliki broj klasičnih trkačkih patika, ovo je izgledalo kao hod po vodenom krevetu.

Druga stvar koju primetite je maltene nepostojeća težina, ali i dizajn, koji za razliku od većine trkačkih patika, ne sadrži sve papagajske boje i prilično je umeren, iako postoji nedvosmislena tendencija prikaza sportskog mentaliteta. I pored toga što taj magični đon veoma liči na stiropor, kompletni vizuelni utisak je odličan. Možda bi ih čak nosio i uveče tokom izlazaka.

Kada su mi skoro konačno i pale šaka, naravno da sam bio veoma nestrpljiv da ih probam. Hm, kako da počnem… Jeste li prepisivali na kontrolnima/ispitima? Sećate se onog tajnovitog ponosa kad ste zeznuli sistem, a niste ništa učili? E pa to je neki utisak nakon pretrčanog prvog kilometra, samo što je sada prva pomisao bila pomalo razočaravajuća. Delovalo je kao da su patike odradile više posla od mene.

To je naravno bio prvi utisak i to moj utisak. To što ne osećate patike na svojim stopalima i što doskok deluje kao da nema posledica po vaše zglobove, kosti i ligamente, ne znači da ne morate da uložite napor. Kao što ste videli, iz Adidasa tvrde da Boost đon maltene prikuplja energiju iz doskoka i oslobađa je pri odskoku tj. iskoraku. Možda ovo deluje suludo, ali koliko mogu da ocenim, ima delimične istine u tome. Međutim, na to svakako ne treba da gledate kao da varate sistem, već da vam je omogućeno da trčite po asfaltu ili betonu sa luksuzom udobnosti kao da trčite po nekoj mekanoj podlozi.

Dodao bih još da mi kao nekom ko je više puta povređivao desni skočni zglob, nove Adidas Boost nisu ulivale poverenje u početku s obzirom da su malo uže od patika koje sam inače nosio, ali se u praksi pokazalo da takvom strahu mesta nema.

Konačni utisak je sjajan! Ovo su apsolutno patike za svakog, kako početnike i rekreativce, tako i profesionalce i maratonce, pogotovo što će ova tehnologija najverovatnije da se ustali u svim budućim trkačkim patikama.

Adidas poklanja miCoach uređaj uz kupovinu Boost-a

U susret Beogradskom maratonu Adidas je pokrenuo i promotivnu akciju. Svima koji kupe Boost patike, Adidas poklanja miCoach uređaj po izboru!

Adidas Boost možete da nabavite u Adidas monobrend radnjama u Beogradu:

  • Ušće Shoping centar
  • Delta City
  • Knez Mihajlova

Olakšaj svoju trku i izmeri vreme uz miCoach uređaje! Akcija traje do isteka zaliha! Pojačaj svoj maraton uz Adidas!

Reebok ZQuick
Modeli patika za teže trkače
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed