Oprema za trčanjePatike za trčanje

5 trikova kako da vam patike traju duže

5 komentara

Koliko traju patike za trčanje? Od čega to zavisi i da li je moguće produžiti vek trajanja patika za trčanje?

Ovo i slična pitanja postavio je skoro svako ko je počinjao sa trčanjem.  Verovatno i svaki put kada kupujete patike pomislite koliko će ono dugo biti u stanju upotrebljivosti i da li se isplati dati više novca. Danas odgovaramo na ova pitanja i delimo pet trikova pomoću kojih možete učiniti svoje patike dugovečnijima.

Koliko traju patike za trčanje?

Optimalni rok trajanja patika za trčanje je veoma individualna stvar, postoji propisana kilometraža za koju su patike namenjene i koju određuju proizvođači, od oko 800km. Ipak u zavisnosti od različitih faktora, patike mogu da traju i dosta duže ali i kraće od ovoga.

Od čega to zavisi?

Rok trajanja patike zavisi od mnogih faktora, ovo su neki od njih: kilaža trkača, podloga po kojoj se trči, tehnika trčanja….

Recimo da dva trkača imaju istu pronanciju te su se odlučili za identičan par patika. Ako ovome dodamo da je jedan trkač teži za 5kg i da je početnik sa još uvek nerzrađenom tehnikom trčanja, dok je drugi trkač već u formi i ima dobru tehniku, logično je da će drugi trkač dosta sporije pohabati svoje patike.

Konačan odgovor na ovo pitanje bi glasio: vek trajanja patika za trčanje zavisi od toga koliko ih habate, što više napredujete kao trkač to će i vaše patike trajati duže. Sa druge strane, kako budete napredovali više ćete prelaziti kilometara, pa će se patike i duže trošiti.

5 trikova za duži vek trajanja patika

Proslavite rođendan vaših patika

Može da vam zazvuči šašavo, ali je svakako od pomoći da znate datum kada ste kupili vaš par patika. Upišite na njima ili u svom trkačkom dnevniku datum kupovine ili prvog treninga, a onda vodite evidenciju koliko ste prešli u tim patikama za trčanje. Danas gotovo svi bolji softveri za arhiviranje treninga (SportcTrack, micoach, Garmin Connect…) imaju ovu opciju.

Ovaj postupak će vam skretati pažnju na vaše patike, teraće vas da kvalitetnije obratite pažnju na stepen njihovog habanja i samim tim produžiti njihov vek trajanja. Ali će vam pokazati i koje su se patike najbolje pokazale, pošto promenita nekoliko pari.

Patike za trčanje su patike ZA TRČANJE

Trkače patike su vam u startu možda i bile ružne, ipak kako vreme prolazi svaki trkač im se prilagođava pa se neretko desi da nam postanu i lepe. Poželimo da ih nosimo gde god da krenemo jer pored toga što su veoma udobne, skoro i da su lepe 🙂 i stoga ih smatramo idealnim za obavljanje svakodnevnh obaveza.

Ukolio želite da vam patike traju što je moguće duže, izbegavajte da ih nosite bilo gde sem na trčanje. Nemojte ići sa društvom na kafu u njima ili odlaziti do prodavnice (posebno važno za trail patike sa kramponima) A posebno nemojte ići na posao, posebno ako vaš posao podrazumeva stajanje. Pritiskom koji stvarate dok se šetate ili stojite u patikama za trčanje ubrzavate propadanje njihovog đona.

Izbegavajte pranje po svaku cenu

Pranje i sušenje patika će  učiniti da se patike ranije izdeformišu. Kada izgube oblik, ništa vam neće vredeti što je vaše belo zaista belo, jednostavno patike više neće biti funkcionalne.

Zato umesto da potapate patike u vodu i prašak ili još gore ubacujete ih u veš mašinu, pošto ste ih pokvasili i uprljali na trčanju, isperite ih, istrljajte mekanom četkom da skinete krupne komade blata ili peska. Potom ih obrišite peškirom i umotajte u novine ili ubrus. Takođe, informišite se više o održavanju patika za trčanje.

Vežbajte svoju tehniku trčanja

Možete usavršiti tehniku trčanja na mnogo načina. Najpre je potrebno da osvestite šta je dobra tehnika trčanja, kakva je vaša tehnika i na čemu treba da poradite. Da biste ovo uspeli možete  uradite neke od ovih stvari: snimite sebe kao trčite pa pogledati snimak i uporediti sa snimkom koji će vam prikazati kako da popravite tehniku ili trenirajte sa nekim iskusnijim trkačem koji će vas uputiti na šta da obratite pažnju.

Kako vaša tehnika bude napredovala i vaše patike će duže trajati, stoga posvetite ovome svoje vreme, budite skoncentrisani i rezultat pored ostaloć će biti i  manje povreda.

„Pustite patike u kuću“

Koliko puta ste ostavili patike na terasi da se „izluftiraju“, dok je napolju bilo ili mnogo hladno ili mnogo vruće. Vremenski uslovi i temperatura utiču na patike i njihovo habanje. Svaki put kada ostavite patike na mrazu ili na vrućini na kojoj će se materijali od kojih su napravljene patike topiti, skraćujete vek trajanja patika.

Koliko vama traju patike za trčanje i koje su vam bile najdugotrajnije?

Puma FAAS 500
Problem sa online kupljenim patikama za trčanje [VI PITATE]

Povezani članci

5 komentara. Leave new

  • nek’ one nama produze vek…jebes plasitku /  adidas adizero tempo>> 1931,39 km (do sada), adidas adizero boston >> 1543, 46 km (do sada)

    Odgovori
  • hm, „Danas gotovo svi bolji softveri za arhiviranje treninga (SportcTrack, micoach, Garmin Connect…) imaju ovu opciju.“ Osobno vec godinama koristim garmin connect (405) i nigdje to ne mogu naći, što me dosta ljuti, neki hint?

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed