Recepti

Domaći sladoled kao osveženje za trkače

14 komentara
Sladoled je prava stvar protiv letnje žege. Ne brinite se za višak kalorija - trčanjem ćete ih sagoreti 🙂

Sladoled je za sportiste više od poslastice. Istina je da je sladoled energetski bogata namirnica, ali i trkači su ljudi kojima ponekad treba mala nagrada za sve što ulažu na napornim treninzima. Sladoledom ćete uneti vitamine i minerale iz voća, Kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda (pavlaka) za bolji čvrstinu vaših kostiji, proteine kojima su bogata jaja, ugljene hidrate kojih ima u čokoladi i šećeru. Umesto belog kristal šećera možete koristiti i nerafinisani žuti šećer koji je zdraviji i bogatiji mineralima. Naravno da se u jednačini pojavljuju i masti, ali ne u toj meri da bi se zabrinuli.

Voće je za trkače, ali i ostale osobe jako zdravo i idealan je sastojak sladoleda. Trenutno je sezona jagoda, ali možete koristiti bilo koje voće: banane (omiljno voće trkača), ribizle, kiwi, limun, svi citrusi (C vitamin), borovnice, maline, kupine, šta god vam padne na pamet.

Trkači  posle intezivnog treninga znaju da ogladne, ali nemojte dozvoliti sebi da vam sladoled bude ceo obrok. Svi znamo da sladoled goji, dakle, ne preterujte. Kada se vratite sa treninga, obratite pažnju da odmah ne krenete ka zamrzivaču. Ako ste još vrući od trčanja najbolji savet je da sačekate i ohladite se oko sat vremena pre nego što dohvatite kuglu ili dve.

Potrebne namirnice

  • 3 jaja
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 čaša kristal šećera
  • po želji: voće, čokolada (rendana / topljena), lešnici, suvo grožđe natopljeno u rumu (tako se dobije ukus malage), itd.

Šlag

  • 300 g šlag praha
  • 300 ml hladnog mleka

Priprema

Umutitite šlag sa hladnim mlekom. Posebno umutite jaja sa kristal šećerom. Tome dodajte kiselu pavlaku i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Umućenu smesu sjedinite sa umućenim šlagom. U sladoled po želji stavite: voće, lešnike, suvo grožđe natopljeno u rumu, rendanu čokoladu, topljenu čokoladu…

Sladoled stavite u zamrzivač da se stegne i nakon toga služite u činije ili kornete!

Prijatno!

Recept: Vladine trkačke štanglice
Somborski puževi a la carte

Povezani članci

14 komentara. Leave new

  • realno gledao ovoliko cimanja za ovako nesto odes i kupis za 100din i to je to

    Odgovori
  • Imaš pravo Nion da je cim, ali domaći sladoled je po mom mišljenju bolja varijanta od industrijskog, ali i jeftinija. Makar ne brineš da li ima onih aditiva tipa E-212 unutra ili nema. A možeš i da stavljaš sastojke koji ti padnu na pamet.

    Ej narode, koliko vas voli sladoled, nebitno da li je domaći?

    Odgovori
  • @vujke dobro imas pravo

    Odgovori
  • Sladoled vole svi, bilo domaći ili kupovni!!! (Osećam se kao reper)
    Imam i ja jedan domaći recept:
    1/2 litre slatke pavlake umutiti sa 4 kašike šećera kao šlag
    4 žumanceta umutiti sa 4 kašike šećera
    4 belanceta umutiti sa 4 kašike šećera
    E sad ono glavno:ukoliko želite sladoled sa čokoladom, rastopljnu čokoladu dodati dodati i zmutiti sa žumacima.
    Ako želite sladoled sa voćem, voće mutiti se belancima (kao kad se pravi pena od voća i belanaca)
    Ukoliko želite sladoled sa ukusom vanile umesto 4 kašike šećera dodajte 4 kesice vanil šečera.
    Sve tri umućene mase pažljivo pomešati varjačom (ne mikserom) da se sjedine i staviti u friz da se stegne.
    Oprez kod mućenja pavlake, pazite da ne pretrate sa mućenjm da ne bi dobili puter umesto šlaga.
    Pozdrav- nova trkačica, mlekarica

    Odgovori
  • sonjasavic
    jun 13, 2010 11:54

    Mmmmmm.. sladoleeeeeed :)))

    Najvise volim domaci, deda i ujna super spremaju, recept je slican… moj je malo siromasniji, ali samo zato sto ga jedem u neumerenim kolicinama 🙂

    Elem, sonja’s one: jogurt sa minimalno mm (slatka pavlaka i slag mogu da se dodaju), tecni zasladjivac (kad smo kod toga, koliko je on zdrav? cuh da ga treba izbegavati O.o), voce (nisam ljubitelj cokolade)-ubedljivo najlepsi je od malina, a onda od visanja… mmmmmmmmmmmmmm :))))

    Moji su kupovali onaj sladoled u prahu sto se umuti s mlekom, pa sam ga ja malo upgrade-ovela 🙂 Pomesala sam prasak sladoleda od cokolade i lesnika, dodala rum i umutila tako s mlekom. Kada sam sipala u ciniju, sipala sam malo sladoleda, pa bacila preko suvo grozdje i lomljeni plazma kesks, pa red sladoled, pa suvo grozdje i keks, pa red sladoled, pa…. XD

    Odgovori
  • Probala sam juce recept za domaci sladoled i mogu reci da je super! Jako se brzo pravi , chak mislim da mi nije trebalo vishe od 10tak minuta.

    Mozda bih stavila manje shecera, jer je shlag sam po sebi dosta sladak. Al bez obzira, mojim ukucanima se veoma dopao . 🙂

    Podelila sam na dva dela pa sam u jedan stavila miksani snikers, a drugi je bio vanila 🙂
    Dobije se jedno 2 kg sladoleda sto je stvarno dosta! 🙂

    Odgovori
  • ispravka – 2 l sladoleda 🙂

    Odgovori
  • Auuuuuu, Sonja.
    Gdje ono ti živiš? Natrčali bi smo malo pored tebe, čisto da se taj sladoled ne pokvari.

    Odgovori
  • @sonjasavic
    Ako govoris o tecnim zasladjivachima poput onih za dijabetichare, nisu preporuchljivi u vecim kolichinama.
    Ukoliko zhelis da smanjis kalorijsku vrednost izbacivanjem secera, moj ti je savet da ga zamenis sa javorovim sirupom ili malteksom(jechmeni slad), mozhes ih naci u prodavnicama zdrave hrane. 🙂

    Odgovori
  • sonjasavic
    jun 13, 2010 14:14

    hahahhahahahaha XD moze, moze

    da, bas ti zasladjivaci… imam malo problem sa secerom, pa se trudim da izbegavam kako beli, tako i zuti secer :/ znam sta je malteks, obozavam ga, zato ga i ne kupujem 😀 Mislim da bi med bilo pametnije resenje od malteksa, buduci da je dosta sladji, pa bi manja kolicina to dobro zasladila… 🙂 valjda 🙂

    Odgovori
  • ako je u manjim kolichinama – da 🙂 ali med je definitivno kalorichniji od malteksa 😀

    Odgovori
  • e, sto se tice zasladjivaca za dijabeticare, svi koji nisu dijabeticari, bi trebalo da ih se klone, jer su inace, po prirodi kancerogeni, odnosno ako ih uzimas cesto u vecim kolicinama, ozbiljno mozes povecati rizik od obolevanja od raka, tako da ako nemas potrebe velike za njim, kloni ga se u vecim kolicinama, a ako bas moras da uzimas, onda probaj sto manje 🙂

    Odgovori
  • sonjasavic
    jun 14, 2010 14:16

    hvala 🙂

    Odgovori
  • Tanja-jankovic1
    jul 6, 2011 17:07

    sladoled je bas super ja sam napravila i mnogo mi se svidja!!!Probajte i vi!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed