Sve veći broj trkača je zainteresovano za gedžete koji prate tok njihovog treninga. Veliki broj je onih, često i ja sam, koji žele najbolje od svog sata i zato postavljaju pitanje: Koji sat za trčanje je za mene? Ja i mnogi drugi trkači ovu namenu koristimo neku od aplikacija za mobilne telefone. Ipak sportski gps satovi još uvek, čini se, nemaju premca. Ovo su trkački satovi dostupni na tržištu u Srbiji.

Odličan za početak – Nike+ SportBand

Motivacija za trening i preterivanje sa istim, su dva najveća izazova za nove trkače. Nike+ SportBand će vam pomoći da se motivišete, ali ujedno i da se suzdržite od prekomernog treninga.

Tokom trčanja, sat dobija signal od čipa u patici (footpod) i prikazuje brzinu, distancu i vreme trčanja. Kada završite trening, možete da povežete uređaj sa kompijuterom i prebacite podatke na NIke+ sajt. Na ovaj način dobićete dodatnu motivaciju za trening, merenjem urađenog do tad i postavljanjem novih ciljeva.

Za istraživače – Suunto Ambit Silver

U odnosu na starije GPS modele iz Suunta koji su imali problema sa spajanjem na satelite i lociranjem sata, Ambit ima zadnju generaciju SiRFIV čipa koji omogućuje daleko brže, jednostavnije i preciznije praćenje sata putem GPS-a. Pomoću ovog sata korisnici mogu unapred da odrede rute kojima žele da se kreću ili da zadaju određene ciljeve. Takođe je moguće kompletno snimanje ruta putem GPS-a i kasnije pregledanje ruta na digitalnim kartama. U sat je i integrisan i akcelerometar (slična stvar se nalazi u današnjim mobilnim telefonima), koji putem GPS-a može da računa brzinu kretanja.

Uz GPS, u sat je ugrađen i 3D kompas, koji je potpuno nezavisan od nagiba sata pa time i daleko precizniji, monitor otkucaja rada srca, termometar, visinomer, i barometar. Što ga čini idealnim za sve ofroad trkače, orijentirce i trkače istraživače.

Izdržljiv mališa – Polar RS300Xsd

Ovaj sat sa pedometrom, se na svakom mogućem testu pokazao kao jako izdržljiv. Ne postoji analiza koja nije saglasna sa ocenom da je ovo odličan proizvod za svoju cenu.

Pedometar je deo uređaja koji se kači na patiku i meri preltrčanu distancu tako što pamti dužinu vašeg koraka. Potrebno ga je povremeno podešavati jer se svakome od nas dešava da iz bilo kograzloga promenimo način na koji gazimo.

Triatllonac – Garmin Forerunner 310XT

Forerunner 310XT je multi sport GPS sat namenjen praćenju treninga u svim sportovima na otvorenom. Ima kućište sa velikim i preglednim ekranom, vodootporan je do 50m dubine omogućavajući bezbedno korišćenje i tokom plivanja.

Opremljen je svim funkcijama Garmin sportskih GPS uređaja: AutoLap, AutoPause, VirtuallPartner, AutoScroll, merenjem vremena i tempa, pređenog puta, uspona i spusta, trenutne, prosečne i maksimalne brzine i sl. Potpuno podržavai ANT+ senzore za merenje pulsa ili kadence.

U uređaju se skupljaju svi parametri treninga, koji se potom mogu analizirati priloženim Training Center softverom ili na Garmin Connect portalu.

Ovaj sat se našao na listi kao odlično iskustvo mnogih trkača i triatlonaca koje poznajem.

Nadam se da je ovaj prelet preko dostupnih brendova i uređaja u Srbiji pomogao da steknete uvid u ponudu i donesete odluku o svom sportskom satu. Voleo bih da se i oni koji imaju iskustva sa ovim satovima jave i pomognu u odlučivanju deleći svoje utiske.

škola trčanja