Iako je trčanje jedan od najefektivnijih kardiovaskularnih treninga, ono može negativno da utiče na vaše dojke. Osim što može da izazove napetost i bol, trčanje može dovesti do trajnog opuštanja tkiva koje čine vaše grudi. Zato je ključno da sledite preventivne mere dok trčite da biste zadržali zdrave grudi lepo oblika.

Značaj

Dojke sadrže uglavnom masna tkiva bez mišićne mase i zato su podložne opuštanju. One se oslanjaju na mišiće leđa, ramena i grudi, kao i Kuperove ligamente – vlaknasta tkiva koja povezuju dojke sa grudnim zidom. Sportovi koji se sastoje od snažnijeg poskakivanja, naročito trčanje, te mišiće i ligamente naročito izlažu napetosti.

Opuštanje

Kombinacija kontinuiranog trčanja i gravitacije uzrokuje da se grudi gibaju gore, dole i na stranu, prema proceni Klinike za sportske povrede. To ne samo da dovodi do bolova uzrokovanim ekstremnim kretanjem, nego dovodi do istezanja Kuperovih ligamenata, sto onda,vremenom, rezultira opuštanjem dojki.

Mišićna napetost

Za vreme trčanja, mišići gornjeg dela tela moraju da kompenzuju silu nošenja težine stvorenu gibanjem dojki. To dovodi do zategnutosti i naptosti leđa i vrata, i eventualno, slabljenju i izduživanju mišića. Što su veće dojke to je vece njihovo klaćenje i rizik od istezanja mišića.

Džogerske bradavice

Iako se ova pojava češće susreče kod muškaraca, česta je pojava kod onih žena sa manjim dojkama. Uzrok je stalno trenje majice o bradavice, i to vodi bolnoj osetljivosti slicnoj opekotini od trenja. Bradavice su posebno podložne ovakvim povredama po vlažnim i hladnim vreminskim prilikama.

Rešenje

Da bi se sprečilo opuštanje, napetost mišića, i džogerske bradavice, za vreme trčanja treba nositi atletski brushalter. Budite sigurni da vam dobro prianja da biste što uspešnije sprečili njihanje dojki. Primenite petroleum žele ili ih prekrijte flasterom sa cink-oksidom kad se spremate na trčanje. Obe ove preventivne mere omogućavaju podjednako efektivnu meru zaštite.

Još treba da znate i…

Osim nošenja odgovarajućeg brushaltera za vreme treninga, korisno je raditi i vežbe koje ojačavaju potporne mišiće grudi, odnosno leđne, ramene i grudne, kako kaže Širli Arčer u ‘Busting Out’. Vežbe koje jačaju te mišiće podrazumevaju vežbe podizanja tegova u ležećem položeju, na leđima, na stomaku, modifikovane sklekove… od kojih sve poboljšavaju izgled i uzdignutost dojki, i sprečavaju opuštanje.

Tekst nam je poslala Olivera K.