Oprema za trčanjePatike za trčanje

Mizuno Wave Rider 12

23 komentara

Uvod

Mizuno Wave Rider 12 su patike u koje je Mizuno ukorporirao svoju visoku tehnologiju i time još jednom podigao standard za ostale proizvođače patika. Mizuno je poznat kao kvalitetan brend i ne pravi kompromise nauštrb kvaliteta. Da bi se Mizuno približio domaćim trkačima, Trčanje.rs izvodi test patika Wave Rider 12.

poluprofil Wave Rider 12

Plan je da Wave Rider 12 testiram tokom njenog životnog veka i stavim je na probu prvenstveno na asfaltnoj podlozi za koju je i namenjena, ali i lagane off-road podloge, travu i tartan. Ovaj model ću  staviti na probu i na dugoprugaškim trkama, polumaratonima i maratonima. Wave Rider 12 će trpeti razna tempa trčanja, testiraću ih od brzih deonica do laganog džoginga. Na posletku ćete saznati koja je konačna ocena, kako su se pokazale i da li zaista vrede koliko se o njima priča. Očekujem da se Wave Rider 12 ovde pokaže u svom elementu, a na svaku karakteristiku ću obratiti posebnu pažnju.

Za koga su patike namenjene?

Tipovi trkača

Ciljna grupa za Wave Rider 12 su trkači koji žele potpuno ublažavanje udaraca, stabilnost i odličan oslonac. Deklarisano je da je patika za sve one koji nemaju biomehaničkih problema.

Pored početnika, koji će sigurno biti zadovoljni ovim modelom, Rider 12 preporučujemo iskusnim i naprednim trkačima, kako za trening, tako i za trke.

Po vrsti stopala i pronaciji

Patika spada u Neutralne, dakle, omogućava stopalu trkača da se kreće bez ograničenja. Đon je standardne visine, pa je Mizuno ovom patikom napravio idealan spoj amortizacije i stabilnosti. Ovaj model je namenjen za normalne pronatore i supinatore.

Podloge

Asfalt, beton, tartan, trava, piljevina,…

Specifikacije:

 • Mizuno Wave
 • Gender Engineering
 • Pebax Rnew
 • Smooth Ride
 • Dynamotion Fit
 • AP
 • VS-1
 • X10
 • AIRmesh
 • Ortholite insock

Opširnije o svim specifikacijama koje Wave Rider 12 nudi pročitajte u članku o Mizuno tehnologiji.

Prvi utisak

Čim sam ih obuo, bilo mi je jasno da sam u patikama više klase. Kvalitet i materijali su odlični, mogu reći da sam prijatno iznenađen! Air mesh je zaista krupan, a patike imaju i dosta reflektujućih površina, što je korisno ako planirate i noćno trčanje. Na prednjem delu je vidljiva oznaka R koja agresivno označava ime modela. Najnovija paleta boja je kao na fotografijama (sivo sa fluorescentnim tonovima) ili sa narandžastom paletom. Ovaj model se ranije proizvodio sa drugačijom kombinacijom boja (plavo-bela paleta boja). Novi Rider 12 je tek pristigao u prodavnice (septembar), pa ćete lako shvatiti da su patike konstrukciono ostale iste, samo su boje drugačije. Što se tiče karakteristika, potpuno su identične sa ranijim. Mizuno na ovaj način osvežava kolekciju.

Na prvi pogled i prvo nošenje dosta obećavaju, odziv za podlogu je odličan, wave ploča zaista odlično amortizuje udare. S obzirom da sam ja blagi supinator, patika mi savršeno leži, a namenjena je za normalne pronatore i supinatore. Prilikom kupovine svih patika, obratite posebnu pažnju na pronaciju.

Prvi koraci daju osećaj punoće i udobnosti, dobrog balansa i apsorbovanja udara. Čak i pokušavam da gazim na peti samo da vidim koliko je dobra amortizacija. Wave ploča u ovom modelu patika je izrađena od ricinusovog ulja, umesto od sirove nafte, što znači da je ekološki prihvatljivija, uz zadržavanje svih inženjerskih zahteva koji se na nju odnose. Đon je perfektno oblikovan, ukomponovao je sve tehnologije u jedno. Sve ugrađene tehnologije u ovu patiku utiču i na njenu cenu, jer Mizuno ne pravi kompromise za kvalitet. Kvalitet jednostavno mora da košta.

Masa patike je mala – svega 320 g i to je odličan balans imajući u vidu sve što je primenjeno u izradi patika. Sa ovom masom možete trčati i ozbiljnije treninge bez napora, ali i maraton, koji će doći kasnije u ovom testu. Patika je, prema tome, univerzalna. Raspored mase je dobar, prednji deo nije težak, iako obiluje tehnološkim rešenjima. Patika je u odnosu na premijum model Wave Creation 10 dosta lakša i to je za svaku pohvalu. Rekreativci koji žele vrhunski ugođaj i stabilnost ća sve to dobiti u maloj masi. Naravno za svakodnevne treninge nebi trebalo da bude ikakvih problema. O svemu navedenom ćete saznati dalje u testu.

Testiranje na stazi

prvi trening u Rider-u
Prvi trening u Mizuno Wave Rider 12

Prvi trening u Wave Rider 12 sam trčao po asfaltnoj podlozi, 10 km. Pošto je ovaj model i namenjen za takvu podlogu, osećaj je bio savršen. Noga mi nije „šetala“ ni u jednom pravcu unutar patike. Probao sam ih na laganom džogingu i malo bržem tempu kao za trku na 5km. U oba slučaja, patika reaguje na podlogu idealno, udari su jako mali, prosto se osetite da letite u njima. Prednji deo đona u  je zaista odličan, prednji deo tabana se ne zamara toliko. Amortizacija u punom trku je zaista sjajna, imate osećaj da možete i brzo da trčite, brže nego što bi se mislili da možete.

Brzi trening. Prilikom ubrzanja i usporenja, osećam da mi noga ne klizi. Ubrzanja su gotovo trenutna zbog male mase patika. Nema onog neprijatnog pritiskanja prilikom zaustavljanja, a promena pravca ima mali uticaj na udobnost. Đon i uložak trpe velike sile i daju stabilnost pri sprintu. Noga je obavijena potpuno ergonomski, nema ni trenja sa čarapom. To se vidi na taj način što na unutrašnjem obodu patike iznad uloška budu tragovi trenja sa čarapom. Ovde je to smanjeno na minimum. Nema trljanja- znači nema žuljanja, ali o tome ću dati finalni sud kada budem trčao i duže treninge.

U toku faze razgazivanja, do 70km, patike se ponašaju tako kao da im razgazivanje nije ni potrebno. Karakteristike patika odmah dolaze do izražaja, što se kod konkurencije ne može reći. Preporuka je iskusnih trkača da se u toku ove faze na treninzima trči do 7 km. To se izvodi iz razloga da se noga navikne na patiku i obrnuto, čime se izbegavaju neprijatnosti poput žuljeva ili problema sa noktima.

Dužinski treninzi su u Rider-u pravo uživanje, sve je na svome mestu, što sam i osetio prilikom dužinskog treninga od 30 km. Na ovu dužinu sam krenuo u sklopu priprema za maraton koji ću takođe trčati u ovim patikama. Nikakve tegobe nisam osetio, čak ni najmanju nelagodnost posle tih 30 km. Peta idealno ublažava udar, a veoma pozitivan utisak imam i o amortizaciji prednjeg dela đona, koji ni na kraju treninga ne daje utisak o pritisku na prednji deo stopala. Izvrsno. Ovo mi je definitivno pokazatelj kvaliteta. Žuljevi se nisu pojavili, čak ni naznake crvenila. Veoma sam zadovoljan.

 

Mizuno Wave Rider 12 na maratonskoj stazi
Mizuno Wave Rider 12 na maratonskoj stazi

Posle 130km u njima sam rešio da ih testiram na maratonu u Novom Sadu. Rider 12 je ovaj test prošao jako dobro, osećao sam se superiorno celom dužinom od 42,2km iako je bio kišovit dan. Patike su mi sjajno reagovale na svaki korak. Što se tiče iznenađenja, bilo je uglavnom prijatnih u vidu komfora koji se nije smanjivao ni posle 40km. Istina, nisam oborio sopstveni rekord, falio mi je minut ipo, ali zato sam se osećao toliko dobro da sam imao snage i za sprint u finišu. Žuljeve nisam dobio, što mi se jako dopalo, iako je vreme moglo pospešiti njihov nastanak. Posle maratona nisam osetio nikakve probleme.

Mokar asfalt i beton su kod svih patika problematična podloga, pa i ovde. Prilikom trčanja po kiši potrebno je izbegavati horizontalne bele oznake na kolovozu i beton, bez naglog ubrzavanja ili zaustavljanja. Meni se prilikom zaustavljanja na okrepnoj stanici desila mala nezgoda da sam se okliznuo, ali sam ipak ostao na nogama. Znači, pazite kada trčite po kišici, i naravno izbegavajte bare.

Rider 12 sam testirao i na Podgoričkom maratonu, po suvoj podlozi. Patike su mi još bolje ležale nego u Novom Sadu, ipak sve patike su bolje na suvom i konstruišu se prvenstveno za takvo vreme. Rezultat na stazi je veoma sličan, za minut sporiji nego pre, ali to je zbog sunčanog vremena na kojem je lakše dehidrirati. Patike dobro drže nogu, nema proklizavanja, dakle ni žuljeva ni modrih nokata. Oko 37.km sam primetio da mi je malo teže u prednjem delu đona gde se patika previja, ali je osećaj veoma brzo nestao i nije se javljao do kraja trke. I moj prijatelj je u takvim istim patikama trčao na istoj stazi i utisci su sjajni.

Fazu posle 400km tzv. „aktivnu fazu“ Rider 12 je dostigao na Novogodišnjoj trci na ušću, i od tada se osećaj u patikama nije bitnije menjao u odnosu na period pre toga. Amortizacija je i dalje visoka. Patike nisam nosio na off road podlozi u zimskom periou, a što se tiče trčanja na traci u ovom modelu, mislim da je to još jedno pozitivno iskustvo.

Trčanje u snegu u Rider 12 modelu je prava kazna, isto kao i kod Genesis 3 patika, ali iz dva razloga: Prvi je u tome da je zbog ređeg mesha lako sneg ulazi u unutrašnjost patike, a drugi je ozbiljniji jer u žleb kod wave ploče sneg pri minusu i temperaturi oko nule upada i taloži se – dok se ne naprave svojevrsne “štikle” na mestu žleba. Izgleda da je ovaj problem karakterističan za oblik žleba, pre nego za wave ploču. S obzirom da je ovo patika za suvo vreme, sigurno i nije predviđena za snežne treninge.

Posle 650km (kraj februara meseca) patike i dalje izgledaju dobro, a trening u njima je mnogo bolji nego na snežnim putevima. Nije bilo primetnog smanjenja karakteristika, što je pohvalno, a trening na suvom ponovo izgleda dobro. Nemam zamerki na karakteristike, nadam se da će tako ostati do kraja testa.

Fotografije patika

[cf]iframe[/cf]

Odnos cena – kvalitet

Odnos cena – kvalitet za Wave Rider 12 je veoma dobar. Cena patika je nešto viša, ali se za tu cenu dobija kvalitet kakav se može poželeti. Kupovina ovog modela se sigurno isplati narpednim trkačima. Rider 12 zaslužuje etiketu „Izbor urednika“.

Zamerke

Posle faze razgazivanja (70 km) prednji deo stopala ipak dobija mali luft, tako da noga ipak ima nešto prostora za pomeranje u stranu, što je naverovatnije zasluga Air mesha koji je krupan ili materijala koji je ispod njega pa se patika raširi. Ovo se ne oseća toliko u uobičajenom trčanju, kao prilikom promena pravca kretanja.

Penasti beli EVA materijal đona spolja je već počeo da dobija prve „bore“ i to ispod same pete gde se nalazi žleb za wave ploču. Ovo je posledica upijanja udara i prilagođavanja materijala. Ostaje mi da pratim kako se situacija razvija i da li se i kojom brzinom amortizacija menja.

Patike nisu namenjene za trčanje po snegu, jer se taloži u žlebu.

Prodajna mesta Mizuno patika i možete pogledati na Mizuno stranici, gde ćete naći i kontakt telefon generalnog zastupnika, te se informisati o cenama specifičnih modela.

Ako ste nosili Rider 12 i podelite sa nama vaše utiske o ovom modelu. Biće nam drago da čujemo i vaše mišljenje!

Kako testiramo patike za trčanje?
Mizuno Wave Genesis 3

Povezani članci

23 komentara. Leave new

 • E ovo sam cekao, iz review-a bih narocito izdvojio uvodnu recenicu „Čim sam ih obuo, bilo mi je jasno da sam u patikama više klase“, meni su lezale bolje i od Gel Kayano 15, koje su dosta skuplje.

  Neke moje prve impresije, posle 20-ak dana, su da ove patike stvarno cuvaju nogu, zahvaljujuci odlicnoj amortizaciji, pre svega. Ranije sam trcao u nekim manje-vise obicnim Adidas patikama, valjda Allegra 2 ili tako nesto, razlika je ogromna. Cak mislim da sam poceo malo pravilnije da gazim u Wave Rideru, a i ja sam blagi supinator.

  Dodatno pitanje za autora, sta mislite, da li se mogu koristiti i zimi? Baaas su lagane, strah me da mi se ne smrsne noga (nikad do sada nisam trcao zimi).

  P.S. Mnogo su ruzne, ali to je najmanje bitno 🙂

  Odgovori
 • A Cena?

  Odgovori
 • Igor Vujičić
  septembar 18, 2009 13:25

  Slobodane, delimo istu bojazan, ipak zimsko trčanje je nešto malo drugačije nego trčanje leti. Ja u pricipu zimi nosim nešto „toplije“ modele patika, ali čim se zagreješ u bilo kojima neće biti problema. Istina je da zbog krupnog Air mesha voda može jako brzo da prodre u patiku, pa je potrebna veća pažnja.

  Nion, što se cena tiče, novi model košta 11.190 RSD a istoimeni model iz prolećnog dela sezone je snižen na 9.990 RSD. Prema tome, bolje se isplati uzeti ovaj sniženi, jer dobijate identičnu patiku, samo drugačije palete boja.

  Odgovori
 • „U toku faze razgazivanja, do 70km, patike se ponašaju tako kao da im razgazivanje nije ni potrebno. Karakteristike patika odmah dolaze do izražaja, što se kod konkurencije ne može reći.“

  Cool! Upravo tako!:) Ja sam imao stari model Wave ridera (mislim da je bio WR 10). kada sam ih prvi put obuo pomislio sam „ej, pa ovo ko da je radjeno po mome stopalu!“ Inace i ja sam blagi supinator i ove patike definitivno mi pomazu da pravilnije gazim!
  Super test! Bas realno! Kao da sam ga ja pisao! 🙂 svidja mi se i onaj dio gdje kazes da u njima mozes trcati i brze nego sto si mislio! Prava istina 🙂 A jos pretpostavljam da je ovaj model daleko napredniji do onog starog koga sam ja imao.

  Sada trcim u Asics Stratus koje sam odabrao za ljetnje trcajne (dosta su „otvorene“-pogodne za ljeto i dugo nisam imao asics pa zbog ciste znatizelje za ovim modelom koji mi se ucinio dosta „brz“).
  Moj utisak: kao nebo i zemlja u odnosu na Mizunio WR… U ovom asicsu sam imao problema sa bolovima u tetivi pete (morao staviti ulozak „Iron Man“ sa vecom apsorpcijom soka), kao i bile su mi preuske u predjelu domalog prsta.

  Uglavnom bravo za test i moja najiskrenija preporuka za wave rider mizuno! To je moja sljedeca kupnja definitvno, pa makar i po zimi ih kupio! 🙂

  Odgovori
 • ehh meni bas svidaju boje pertla:),ja sam visok 178 i imam 89,9kg dali mogu ove da nosim ja patike ili bi mi pre prijale asics Nimbus 10?>?

  Odgovori
 • Mario, znam tačno šta misliš, nosio sam i ja Stratus i još ga imam, a ove Rider 12 su klasa iznad. Hvala na komentaru, a potrudićemo se da i sledeći testovi budi na ovom nivou.

  Nion, sam valjda znaš šta ti najbolje prija. Trudićemo se da testiramo i druge modele i druge brendove na našem tržištu, pa ćete lakše moći da ocenite i odaberete nove patike.

  Odgovori
 • @Nion
  Na Asics sajtu imaš tzv. Shue Adviser http://www.asics.co.uk/running/shoe_adviser?use=running , ukucaj svoje podatke i vidi koju patiku ti oni preporučuju za tvoje podatke. Za težinu izaberi opciju more than 13 stones ( preko 85kg… 1 stones = 6.35 kg). Posle pokušaj da nađeš to u Beogradu… Možda i Mizuno na sajtu ima nešto slično pa pogledaj.
  Pozdrav.

  Odgovori
 • @igorf: bio sam na ovo hvala znao sam nimbus:)

  Odgovori
 • Dopunio sam test Rider-a 12 utiscima sa Novosadskog maratona. Veoma sam zadovoljan. Bila je doduše mokra podloga, ali jako dobar osećaj 🙂

  Odgovori
 • Evo i ja bih mogao da dopišem nešto nakon pretrčanog prvog maratona.
  Pošto sam ovaj model kupio skorije, a vremenske prilike mi nisu išle na ruku, bilo mi je žao da ih prljam mnogo odmah, pa sam pre Podgorice uspeo da ih razgazim samo na jednom treningu od 9km. Već tada sam osetio neverovatno koliko sam brže išao nego što sam imao osećaj. Lakoća i amortizacija stvarno čine svoje, a imam utisak da mi je samo izbor patika doprineo makar 5-10 minuta bržem vremenu na maratonu, ako ne i više!
  Do sada sam nosio Reebokov model Sport Runner II koji mi je skroz OK pasovao, ali je patika dotrajala jer je nosim baš duže vremena.

  Neutralnost ovog Mizuno modela mi je isto super, jer imam običaj da idem malo više u supinaciju, iako se sa manje ili više uspeha trudim da poravnam korak…
  Što se tiče Vujine zamerke da se nakon razgazivanja patika malo širi sa prednje strane, mislim da to meni može biti čak i od koristi, s obzirom na to da imam široka stopala i često mi se pojavljuju žuljevi na malim i domalim prstima.

  Dakle, odlična stvar i po mom mišljenju, makar u ovom slučaju, za dobru cenu dobijete još bolji kvalitet, za sada sam više nego zadovoljan Wave Riderom 12.

  Odgovori
 • Branislav(Bane)Lazic
  novembar 4, 2009 19:13

  prije svega cestitam na prvom maratonu,jer ja se jos uvijek ne usuđujem da istrcim pun maraton,vec samo polumaratone…
  kada su patike u pitanju,pored nike skylon koje su me odusevile na mjesovitom terenu,odlicnu ocjenu dajem Asics Gel modelu kada su trke u pitanju jer sam u njima trcao u Apatinu,mislim da ovaj model Asicsa nije za terene gdje preovladava kolski makadamski put
  ili slicno….

  Odgovori
 • Odgovori
 • Mizuno Wazve-Rider je cista fantazija od patika. Nesto najbolje sto mozete dobiti. Jedino sto je mozda model malo presirok u prednjem dijelu. Ostalo je sve fenomenalno.

  Odgovori
 • Ako kazete da su malo sire napred i da se to vremenom povecava, da li je pametno zeti 1/2 broja manje?

  Odgovori
 • cena?

  Odgovori
 • Nema cene, jer ne verujem da ima u prodaji 🙁
  Aki ih slučajno nađeš to će biti u radnji na stadionu CZ, (pro)letos su bile 10.500
  Šteta, jer su se pokazale kao sjajne, a novi model 13 je u radnjama za oko 14 hiljada

  Odgovori
 • ok hvala

  Odgovori
 • Ima ima, na Bulevaru preko puta Djerma, prodavnica Sport Impuls, narandzasti model, cini mi se oko 6000din. Video pre 2 dana.

  Odgovori
 • U niškom Sport Impulsu imate snizenje Mizuno patika proslogodisnji modeli su 4.990-5.990 (kao wave rider 12), a ovogodisnji 6.990 (wave rider 13, kayano gel, wave creation 10). Mozda sam pogresio u odredjivanju godista patikama, ali su cene tacne.

  Odgovori
 • ja sam ih uzeo u Uscu u Sport Vision za 5.990 sa zelenim . Prvi utisak neverovatan, nista udobnije nisam nosio u zivotu.

  Odgovori
 • Drage TRKAČICE,
  Ko voli, patike Mizuno Genesis 3 i Elixir 4 za neverovatnih 2990. din. Nije šala. Batajnički drum, BN Boss- tržni centar. Converse Shop, na spratu. Ima brojeva koliko volite.
  Dragi TRKAČI,
  Za vas, skromno, ostali samo brojevi 42ipo. modeli Mizuno Nexus 3 i Rider 12. Sve ista cena. Ja kupio dva para Nexus-a. Ostalo još 2 para ovih i 1 par Rider 12.
  Sutra poranite…

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed