Svi koji vole da trče uz muziku, susreli su se sa pitanjem – koje slušalice odabrati? Ritmično pomeranje tela, dinamički udari i znoj, čine da se najveći broj slušalica pomera iz optimalnog položaja ili potpuno spada sa ušiju.

Da bi se ujedinili svi elementi neophodni za dobar položaj slušalica, neophodno je isprobati slušalice prilikom trčanja. Nije dovoljno potrčati kratko, nekoliko koraka, nego je neophodno istrčati distancu na kojoj možemo da osetimo kako stoje slušalice posle nekoliko hiljada udara stopala o tlo kada znoj počne da curi niz ušne školjke.

Naravno, nijedan prodavac nam neće dati slušalice na probu, a još manje će ih uzeti natrag zato što nam ne stoje kako treba prilikom trčanja. Kupovati slušalice samo da bi ustanovili da nam ne odgovaraju, nije prihvatljivo rešenje, te je neophodno deliti iskustva sa drugim trkačima i tako preskočiti probe koje koštaju dosta novca.

Posle desetak isprobanih slušalica, zadržao sam se na dva para koja bih mogao da preporučim svima koji vole da trče uz muziku, a ne žele da neprekidno nameštaju slušalice koje ispadaju iz ušiju.

Altec Lansing

Altec Lansing UHP307E su slušalice koje ne ulaze u ušni kanal. Oko uveta se nameštaju pomoću artikulisanog držača od čvrste i savitljive žice presvučene kaučukom koja može da se oblikuje prema anatomskim potrebama. Sâme slušalice, koje naležu na ušni kanal, presvučene su silikonskom kapicom, što ih čini otpornim na vodu i lakim za pranje. Čvrst kabl je presvučen tekstilom što umanjuje mogućnost zamrsivanja. Priključak je pod uglom što omogućava da se ne vadi lako iz MP3 uredjaja. Na sredini gajtana se nalazi dugme za podešavanje jačine zvuka. Slušalice imaju futrolu sa rajsfešlusom.

Što se tiče zvuka, ove slušalice ne mogu da se nadmeću sa vrhunskim slušalicama predvidjenim za uobičajenu upotrebu, nego imaju srednje vrednosti. Opšti utisak je da su slušalice izdržljive i da, jednom nameštene u željenu poziciju, usled dinamičkih udara i znoja, ne klizaju ni posle 3 časa trčanja.

Sennheiser CX 680

Drugi par slušalica za trčanje koji koristim su Sennheiser CX 680, napravljene u saradnji sa Adidasom za potrebe onih koji slušaju muziku prilikom sportskih aktivnosti. Inovacija je način na koji se slušalice stabilno drže na ušima. Za razliku od većine slušalica namenjenih sportistima, koje se kače oko ušiju, ove slušalice imaju anatomski oblikovana mekana krilca od savitljive gume. Krilca (izbor tri veličine) ubacuju se u šupljinu iznad ušnog kanala, a prema vrhu uveta. Slušalice sa umecima od gume (izbor tri veličine), ulaze u ušnu školjku i tako umanjuju spoljnu buku i omogućavaju bolji kvalitet zvuka. Takodje, umeci se lako skidaju i peru.

Čvrst kabl, dovoljne debljine da se ne bi mrsio, ima štipaljku kojom može da se pričvrsti na odeću. Takodje, kabl je podeljen u dva dela. U slučaju da nosite MP3 uredjaj na mišici, onda koristite samo prvi deo kabla. Ako uredjaj nosite za pojasom, onda stavite i produžetak na kome se nalazi točkić za regulaciju zvuka. Slušalice imaju plastičnu futrolu.

Što se tiče zvuka, ove slušalice imaju bolji kvalitet od Altec Lansinga. Inače, opšti utisak je da su slušalice izdržljive i da, jednom nameštene u željenu poziciju, usled dinamičkih udara i znoja, ne klizaju ni posle više časova trčanja. Takodje, bez “krilaca” mogu da se koriste i u običnim prilikama.

Ova dva para slušalica koristim tačno godinu dana i vrlo sam zadovoljan, kako kvalitetom, tako i najvažnijim elementom – slušalice ne mrdaju iz ušiju.

Hvala Aleksandru na ovom tekstu i svojim iskustvima koje je podellio sa svima. Kakva su vaša iskustva sa slušalicama za trčanje? Imate li neki savet?