Kada trčite po neravnom terenu – travi, šljaci, zemlji i ostalim prirodnim podlogama, veoma je bitno da imate patike koje će vam omogućiti maksimalan komfor uz najbolju zaštitu. Salomon je najpoznatiji brend off-road patika i to sa razlogom: sve je podređeno kvalitetu i preciznosti izrade. Zato nije čudno što Salomon patike, poput Speedcross 2 modela, cene planinski trkači, orijentirci i planinari. U sledećem testu ćemo pokušati da približimo ovaj model široj trkačkoj i šetačkoj populaciji.

Salomon SpeedCross 2: Ultimativna brzinska trail patika

Salomon SpeedCross 2 je patika visokih performansi i malog profila namenjena trčanju po prirodnoj podlozi (trail). Salomon je ovim modelom “ogolio” već ionako laganu trail patiku koristeći gusto tkani gornji mesh uz kompaktan đon tako da ukupna masa patika iznosi svega 290 grama. Ovo, međutim, ne znači da je Salomon napravio kompromis sa stabilnošću i udobnošću. Ova patika svojom pojavom naglašava da je dizajnirana za brzinu.

Materijali

Sistem amortizacije kod Salomon Speedcross 2 je rešen na taj način što je upotrebljeni razni materijali:

  1. materijal visoke elastičnosti u peti koji smanjuje udare na petu
  2. penasti materijal visoke gustine na sredini stopala omogućava i pronatorima dobro držanje svoda stopala
  3. elastični materijal na prednjem delu patika omogućava dinamičan odaziv stopala na podlogu

Tehnička rešenja

Interesantno je rešenje vezivanja, jer umesto pertli Salomon praktikuje Quicklace – traku sa zatezačem, što je mnogo brže i efikasnije. Na ovaj način ne morate brinuti o odvezivanju pertli u toku trke, naročito ako prolazite kroz visoko rastinje gde bi eventualna pretla mogla da zapne. Traku stavite u džep na jezičku namenjen za Quicklace traku.

Za off-road tj. trail patike apsolutno je važno da patike dobro prijanjaju za stopalo, kako bi se mogli kretati po neravnom i nagnutom terenu bez bojazni da vam stopalo “siđe” sa đona patike u stranu, što je recept za izvrtanje zgloba. Ovo može zbuniti apsolutne početnike u trail-u misleći da su im patike male, ali brojka veličine patika ne laže. Uvek pre kupovine probajte Salomon patike, jer su brojevi za nijansu dugačiji od drugih proizvođača. Nemojte da brinete ako vidite natpis da je patika proizvedena u Kini, jer je reč o original proizvodu, sa svim deklaracijama. Vodite se merama u centimetrima, koju upotrebljavaju i super precizni japanci i neće biti problema.

Uložak patika je ortopedski Ortholite sa rupicama za ventilaciju, koja uz pomenuti mesh pospešava respiraciju stopala. Salomonov Ortholite uložak je bez dileme vrhunski. Možda niste znali, ali Ortholite uložak je tretiran sredstvom protiv neprijatnih mirisa, tako da kada skinete patike, vaš klupski drugar vas neće gledati popreko.

Đon Speedcross 2 patika je neobičan. Contragrip se sastoji se iz krampona okrenutih na dve strane, prednja unapred – zadnja unazad, što sjajno dođe u zimskim uslovima. Ovaj đon se neće toliko stvrdnuti na niskim temperaturama i zadržaće elastičnost koju znaju da cene trail trkači.

Prvi utisak

Na prvi pogled i prvo upoznavanje, patika veoma obećava. Utisak udobnosi je izvrstan, pa ga možemo porediti sa road-patikama. U narednom periodu videćemo kako će se Salomon pokazati na našem testu, jer upravo kreće ono vreme za koje je ova patika i dizajnirana: jesen-zima. Na proleće se nadamo da testiramo ovaj model i na Fruškogorskom maratonu, a do tada će patike proći sito i rešeto svih mogućih podloga za trčanje na treninzima.

Dizajn patika je pravi Salomonski: Izuzetna zaštita za prste i obod stopala i cik cak šara koja ima funkciju učvršćivanja srednjeg dela stopala za đon u elegantnoj crnoj boji. Patika ide uz bilo koju kombinaciju opreme za vaše off-road iskustvo.

Salomon SpeedCros 2

Na stazi

Patike su toliko agresivne da im asfalt nije prioritetna podloga, već smo odmah krenuli da istražujemo osećaj u Salomonkama na prirodnoj podlozi. Trčali smo na travi, šljaci, zemljanoj podlozi izvan utvrđenih staza i Speedcross 2 se pokazao sjajno. Na asfaltu se osećate pomalo neobično zbog krampona. Ne preporučujemo da ih koristite na asfaltu jer pravi osećaj za njih dobijate tek izlaskom u prirodu. Jedva čekamo zimske uslove da se i sami uverimo koliko je đon prilagođen ledu.

S početka nam je bilo nelagodno da ih testiramo na trail stazama, jer su u odnosu na “ulične” patike uže u predelu đona što bi po logici značilo da su manje stabilne. Međutim, čim ih obujete dobijete utisak da se radi o veoma stabilnoj patici, doduše nešto užoj, ali sasvim prilagođenu stopalu. Bilo koje nove patike se obično malo prošire pa nam uglavnom budu široke sa strane posle nekih 100km upotrebe, a očekujemo da nam Salomonke budu baš kako treba.

Odaziv na podlogu je izvrstan iako bi srednji deo patike mogao biti malo mekši. Stoga mala zamerka se odnosi na nedostatak amortizacije srednjeg dela kada se recimo spuštate po kamenjaru ili jakoj nizbrdici gde postoji korenje drveća.

Osećaj je kao da letite u njima, a veoma lako se zaustavljate i ponovo krećete zahvaljujući Contragrip sistemu. Po svakom terenu ćete proći bez po muke, bilo da je raskvašen od kiše, blatnjav, posut lišćem itd.

Slike modela

[cf]iframe[/cf]

Zaključak

Dok ih testiramo kao zaključak ćemo vam reći da je bilo koji trening na otvorenom u Salomon Speedcross 2 pravo uživanje. Da smo znali da su off-road/trail patike tako zabavne, verovatno bismo ovaj test uradili mnogo ranije. Kao nedostatak ovog modela možemo navesti samo maloprodajnu cenu koju možete videti na sajtu uvoznika distributera.

Zvanični uvoznik i distributer Salomon programa za Srbiju je Beosport, u čijim radnjama, ali i internet prodavnici možete se možete informisati o cenama, sniženjima i kupiti ovaj model. Mi ga svakako, preporučujemo.