Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Vodič kroz brend: Asics

Anima Sana In Corpore Sano je krilatica koja čini akronim ASICS.  Poznatija vam je kao: u zdravom telu zdrav duh. 
Ova ideja se potpuno uklapa u trkačku priču. 

 Brend je počeo kao Onitsuka Co., Ltd 1.0 1949, Onitsuka je pravio patike za košarku. Čuvena Asics šara je bila vidljiva od samog početka, a 1966 na Olimpijskim igrama u Meksiku je posebno dominirala. 

1953. napravljena je prva maratonska patika, a dizajn će vas verovatno prijatno iznenaditi – bila je i te kako minimalna i ortopedska:

maraton Tabi, izvor: asics sajt

1977 nakon spajanja sa još dve kompanije, nastaje Asics kompanija.

Manje poznata, a zanimljiva činjenica je da brend Nike, svoj nastanak duguje upravo Onitsuka brendu, Fil Najt je osnovao Blue Ribbon nakon posete Japanu 1963.  sa idejom da preprodaje upravo njihove patike :)

Trkački asortiman

Asics je od samog početka pokrivao više sportova, trčanje je bio samo jedan od njih. Najpoznatiji trkački modeli u početku su bili Tiger, koje danas nosimo kao lajfstajl modele.

Revolucija za Asics trčanje bila je GEL tehnologija, nastala 1986. brzo implementirana u većinu premijjum modela. Održala se do danas.

Asics svoje patike deli na patike za pronatore, ozbiljne pronatore, neutralne modele i modele za underpronatore (supinatore).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ova podela je uslovna, i ima preklapanja, tako da u sekciji neutral running možete da nađete i patike za underpronation, i pronation,

Asics under i neutral pronation (supinator) 

Ako je vaš doskok pretežno neutralan ili se dočekujete na spoljini deo stopala, ovi modeli su idealni za vas. Svi underpronation modeli su ok za “normalce” ali nisu svi normalni modeli ok za supinatore.

Ako se dvoumite oko nekog modela, Asics na sajtu za većinu ima opis kao ovaj gore, koji pokazuje opseg optimalne pronacije.

Asics Cumulus 

Trenutno je u prodaji Cumulus 20, može da se nađe i 19, to je povoljnija varijanta Nimbus modela, sa glavnom razlikom u količini Gel tehnologije. Na sajtu runrepeat ima oceu 91/100 što je prilično visoka ocena i za Asics i patike uopšte. 

Početna cena ovog modela je 120$

Asics Nimbus

Trenutno je uprodaji model 21, u 2018. Nimbus je doživeo svoje platinum izdanje, naš glavni trener ga j testirao u toku godine, a njegove utiske možete da pročitate ovde

Početna cena ovog modela je 170$

Gel Quantum 180 i 360

Gel Quantum 180

Napravljena kao all-round patika razika između modela 180 i 360 je samo u količini gela, 360 ga ima ravnomerno raspoređenog tokom čitavog đona. 

Nešto teža i robutnija patika od Cumulusa I Nimbusa, cenovni rang je sličan kao i ti modeli. 

Patriot

Patirot asics

Ovo je jednostavna patika, namenjena početnicima, za manju kilometražu i brzinu. Lep model, privlačnog dizajna i cene.  Poseban je i po gramaži, spada u laganije patike. Trenutno je aktuelan model 10

Cena: Od 49$

Gel Pulse

Takođe jednostavniji model sa minimalnim tehnologijama, ima najslabiju ocenu na runrepeat generatoru od svih modela za supinatore. Doduše, za model 9, a čekamo da vidimo kako će desetka da prođe.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gel Contend 5

Jop jedan entry level ascis model za sve koji tek ulaze u trčanje ili trče kraće distance

Minimalne tehnologije, pad od 10,, i cena od oko 70 $

Asics neutralna i umerena pronacija modeli

Asics GT modeli (1000 i 2000)

GT već  godinama spada u asics modele sa najboljim odnosom cena / kvalitet.

Neka vas broj 7 ne zavara, ovi modeli su naslednici serije GT 2160, koja se razvija od 1993. 

Razlika između 1000 i 2000, koja se odražava i u ceni je opet u količini tehnologija. Oba su namenjena trkačima sa umerenom i jačom pronacijom, ali je GT 1000 pravljen sa našivenim elementima i ima manje gela u đonu. 

Cena na sajtu je 60 i 80 dolara

Metarun

Sa Metaranom je asics pokušao da napravi nešto neviđeno na tržištu. U njoj nalazimo sve najbolje tehnoogije upakovane u oko 300g. 

Zdravko Mišović je testirao ovu patiku i njegove utiske možete da pročitate ovde. Ukratko: ovo je vrhunska patika, po vrhunskoj ceni. Od 250$ 

Acis patike za pronatore 

Ovo je serija modela koji su specijalno dizajnirani da spreče “padanje” skočnog zgloba ka unutra pri doskoku. Po pravilu su teže i tvrđe od onih pravljenih za neutralce ili blagu pronaciju i nije preporučljivo da ih nosite ukoliko ne pronirate. 

Gel Kayano 

Kada kažem pronacija mislim na…  ovo je prva asocijaija na model Kayano.  Već 25 godina štiti zglobove i kolena pronatora, ali ga vole i normalci koji traže stabilnu patiku sa dobrom trakcijom. 

Acis patike za ozbiljnu pronaciju

Ukoliko imate preko 100 kg, ravne tabane ili ozbiljan problem sa šetanjem zgloba, ovo su patike za vas. Kod drugih brendova označene su sa motion control i predstavljaju krajnji spektar po nivou stabilnosti.

Gel Foundation

Jača patika za ozbiljne pronatore – sa gelom u peti i dovoljno prosotra za đon koji čuva ravne tabane i pronatore. Trenutno je u prodaji 13. iteracija. Cena: od 120$

GT 3000

Naslednik GT modela, sa najkonkretnijom podrškom do sada. GT model pakuje gel i guidance sistem u sebi, daje amortizaciju na svakom koraku. Cena: od 130$

Asiscs Speed Running modeli

Pored patika za treniranje i rekreativno trčanje, Asics razvija i posebnu liniju za trkanje. Ovo su po pravilu lakše patike, sa manjim padom (većina rekreativnih patika ima pad od 10mm, što štiti kolena pri doskoku na petu, ali otežava trkačnje trkačima sa pravilnom tehnikom).

Asics DS Trainer

Je verovatno najpoznatiji racing model od Asicsa. Namenjen je pronatorima koji ne žele da se odreknu brzine. Trenutno je 23 iteracija u prodaji.

Teška je oko 238 ili 198g (m/ž) i ima pad od 10mm

Cena je od 200$

Asics Dynaflyte

Neutralni brzi model sa težinama oko 250 i 215 grama, i padom od 8mm.

Cena: od 220$

Advertisement. Scroll to continue reading.

Noosa FF

Model koji je na liniji između racinga i triatlona, prepoznatljiv po veselom dizajnu. 10mm pad i težina oko 200g ovu patiku svrstavaju u brže patike za neutralce. Cena od 200$ 

Gel-Tartherzeal

Najbrža patika i najlakša od svih, sa samo 159g za mušku i 139g za ženski model. Namenjena je neutralcima, a počinje od 180$ ,trenutno ga nema u Srbiji

Feather Glide 

Lagana patika namenjena ozbiljnim pronatorima, cena od 220$, trenutno ga nema u Srbiji

Asics trail running

Asics određene modele pravi i u trejl verziji, tako da ćete naići na GT 2000 modele uz sufix : GTX ali postoje i modeli koji su namenjeni i pravljeni isključivo za trejl.

Asics sonoma  

Trejl patika za neutralce, sa padom od 8mm i težinom oko 300, 280 g. Sonoma je povoljna patika jer za cenu od 130$ daje sasvim dovoljno podrške za trejl trčanje

Gel Fuji Trabuco

Ozbiljan trejl model za pronatore sa padom od 8mm i težinama sličnim kao Sonoma model. Cena je od 200$, ali ga nema u Srbiji

Ako ste stigli do kraja, znae da ponuda nije mala. Da li ste koristili neke od ovih modela i  kako su vam se pokazali?

1 Comment

1 Comment

  1. Dragan

    11.11.2021 at 14:57

    Sve je to u redu, ali kod nas to ništa ne važi jer su sve patike kopije kopija, ćak i Kinezi imaju bolje kopije nego mi. U našim patikama na primer možda nema ni grama gela pa je uzaludno ovo i čitati o uglovima i količinama gela i uopšte o svemu

Uključi se u diskusiju

Povezani članci