Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Kako se kaže Sajkoni ili Sokoni i još mnogo toga o poznatom trkačkom brendu nastalom u 19. veku

Saucony je jedan od najstarijih sportskih brendova na svetu. Osnovan je još u 19. veku davne 1898. godine u Americi. Ime Saucony (Sock-a-knee) se na sprskom izgovora: sokoni. Ime ima poreklo po potoku Sokoni u Pensilvaniji.

Na Trčanje.rs ste već imali priliku da uponzate model Saucony Fastwitch, a u narednih par nedelja u saradnji sa kompanijom Triple Jump, generalnim distributerom brenda, predstavićemo vam recenzije 5 trkačkih modela ovog brenda. (Freedom)

Osnovna ideja od nastanka kompanije je bila kreacija vrhunskih patika za trčanje. Još davne 1979. godine Runners World je ubacio 2 modela brenda u listu najboljih patika za trčanje. Sokoni od devedesetih nije bio u centru pažnje, da bi se u poslednjih 5 godina ponovo vratio među top trkačke brendove. 

Po oceni Runners World, Saucony je u kategoriji najboljih trkačkih patika na svetu u 2015. godini, bio zastpupljen sa čak tri različita modela.

Pored trkačkih patika, paletu brenda čine i retro running modeli, koji su postali neophodni modni detalj u mnogim zemljama. Dovoljno je spomenuti da se u Italiji i Španiji svake godine proda milion pari patika.

https://theidleman.com/manual/arrivals/brands/20-things-saucony/

Kod nas je brend tek u povoju. Moguće je da ste videli ovu reklamu i jedan od boljih narativa koji sam čuo u trčanju, a koji je bio i deo inspiracije za narativ tizera za Maraton akademiju.

Istorija brenda

 • 1896 – prvi  olimpijski maraton u Atini
 • 1897 – prvi Bostonski maraton
 • 1898 – 4 prijatelja otvaraju Saucony „ Shoe manufactoring company“ u gradu Kutztown, Pensylvania
 • Do 1910 je stara ciglana, koja je pretvorena u fabriku za izradu patika, smeštena uz reku Saucony, proizvodila 800 pari patika dnevno.
 • Početkom i sredinom 1900-tih godina, trčanje je postalo sport ozbiljnih atleta. U to vreme nije bilo obuće s vrhunkim performansama za trčanje. Sportisti su trčali u kožnoj obući sa šiljcima pa čak i bosi. Saucony je bio odlučan u nameri da napravi veliku promenu u trčanju.
 • Do 1958 godine je proizvedeno 7446 ultra laganih patika sa šiljcima (sada ih zovemo sprinterice) od kengurove kože.
 • 1968 fabrika se seli u grad Cambridge, država Massachuchetts. Glavni grad ove Američke države je Boston, poznat u svetu po jednom od najstarijih i najkultnijih maratona – Bostonskom maratonu.
 • 1972 amerikanac Frank Shorter osvaja zlatnu olimpijsku medalju u maratonu čime je izazvao ludilo za trčanjem u SAD-u.
 • 1977 Saucony je bio nagrađen sa „Best quality shoes“
 • Osamdesete su bile godine Saucony-ja. Svetlost dana su ugledale jedne od najvažnijih modela patika za trčanje, koje sada spadaju u lifestyle kategoriju, poznatiju kao „Originals“.
 • 1980 – TRAINER 80
 • 1981 – JAZZ
 • 1984 – DXN TRAINER
 • 1988 – SHADOW
 • 1991 – GRID

Eksluzivni distributer ovog renomiranog brenda, za teritoriju bivše Jugoslavije i Mađarsku je kompanija Triple Jump iz Beograda. Trkačke modele patika možete pronaći u Intersportu i Run n More prodavnici.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

3 Comments

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

ASICS je najavio lansiranje METASPEED + patika na ASICS META : Time : Trials događaju. Kako navode, događaj je kombinacija novog, revoludionarnog proizvoda i...

Gedžeti za trčanje

Ako kupujete patike za trčanje, ovo može biti dug, frustrirajući, a ponekad i skup sport. Sa toliko faktora koje bi trebalo uzeti u obzir,...

Gedžeti za trčanje

Lululemon brend kod nas ne postoji, ali je i te kako uzdrmao sportsku industriju. Detaljno su istraživali tržište nekoliko godina. Skenirali su milione ženskih...

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...