Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Salomon Supercross: šta je super, šta je cross?

Uzimajući u obzir činjenicu da je naše tržište opreme za trail trčanje još uvek nedovoljno razvijeno, poziv Beosport-a da testiram, a potom i napišem recenziju za patiku iz serije Salomon Cross sam rado prihvatio.

Nije tajna da mi trkači uvek tragamo za novim, boljim, modelima patika, te sam ovu priliku iskoristio i da sam možda konačno pronađem par koji mi savršeno odgovara, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir kilometražu koju mesečno istrčim u njima.

Salomon Supercross, odnosno Salomon Supercross GTX je novi model patika, koji na stranim sajtovima ima odlične ocene, i ono što je posebno interesantno jeste da je naznačeno da je to patika za sve vrste podloga. Ovo je uvek poželjno proveriti, jer je moje iskustvo pokazalo da malo koja patika može da izdrži trčanje po svim terenima.

Pre nego što pristupim analizi samih patika, evo i specifikacija o samom modelu patika, koji možete naći i na sajtu Beosport-a:

Đon patika:

Contagrip® TD gazište osigurava izuzetno prijanjanje podlozi po bilo kom terenu

Srednji deo:

EnergyCell- visoki performans EVA pene, koja obezbeđuje bolju amortizaciju.

Uložak:

Advertisement. Scroll to continue reading.

OrthoLite® tehnologija uloška pruža udobnost, prozračnost i trajnost i jedan je od najisplativijih načina da unapredite udobnost i performans svojih patika.

Pertle:

Quicklace™- Sistem brzog pertalanja.

Kramponi:

Kramponi su dizajnirani tako da olakšavaju trčanje po mekanim površinama, kao što je blato ili rastresito zemljište.

Gornjište:

Gornjište je urađeno od tkanog materijala, u ovom slučaju od najlona, sa ugrađenim pojačanjem da bi mogle da se odupru cepanju, kidanju ili abraziji. Takođe, ugrađena je i zaštitna guma za prste.

SensiFit™ obuhvata stopalo od uloška do pertlanja omogućavajući siguran i prilagođen fit vašem stopalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sve statistike

  • Težina: 310 grama muška, 270 grama ženska
  • Pad peta prsti : 10 mm
  • Visina pete 29 mm
  • Visina prednjeg dela: 19 mm
  • Pronacija: neutralna

Kao što sam naglasio na početku, patika dolazi u dve verzije, Supercross i Supercross GTX, mada sam se ja odlučio za Supercross, jer mi više odgovara da mogu da ih nosim u svim vremenskim uslovima, a da mi nije pretoplo.

Patike su testirane na nekoliko trka i po skoro svim podlogama: asfalt, šumski putevi, makadam, kamenje, stene, trava i blato. Nažalost, nisam imao priliku da ih testiram dok pada kiša, što je takođe bitan pokazatelj kvaliteta patika, kada je u pitanju planinsko trčanje. 

Prvi utisak je da je patika udobna i mekana i to omogućava da se bez problema u njoj trči čak i po asfaltu, mada ne bih preporučivao trčanje duže od par kilometara po ovoj podlozi.

Kada je u pitanju trčanje kroz šumu i po kamenju, ovaj model patike se takođe odlično pokazao. Đon dobro prijanja na podlogu, te nije bilo iznenadnog proklizavanja na uzbrdicama i nizbrdicama po blatnjavom terenu i vlažnom kamenju.

Ono što bih posebno izdvojio, a što je meni važno kada je u pitanju trejl trčanje, jeste da kada sam trčao po kamenju, vrlo malo sam osećao kamenje, što je inače neprijatno i ume da bude i bolno.

Međutim, kada govorimo o karakteristikama ovog modela, kojim nisam bio zadovoljan, pre svega bih izdvojio ponašanje đona po vlažnim stenama- dosta proklizavanja, te je i trčanje moralo da bude prilagođenije, odnosno sporije i opreznije.

Ukoliko je u pitanju trčanje trka, ovo može da bude sa jedne strane dosta frustrirajuće, dok vas sa druge strane uslovljava da budete više oprezni, što i nije tako loše, jer time ste i bezbedniji na samoj trci. Takođe, važno je napomenuti da posle dužeg trčanja dolazi do popuštanja stegnutosti pertli.

Zaključak

Moj opšti utisak je, kada je u pitanju Salomon Supercroos patika (u kojoj sam najduže trčao 36km, a ukupno preko 200km), da je odnos cena – kvalitet odličan.

Ovaj model bih posebno preporučio trkačima koji tek ulaze u svet trejl trčanja, jer je u pitanju patika koja je pogodna za sve podloge, a u isto vreme pruža i stabilnost i sigurnost i pored toga je i pristupačna (cena od 13.000rsd, bez popusta, GTX verzija je nešto skuplja).

Patike smo dobili na testiranje od uvoznika. Recenzija je pisana nakon nekoliko treninga i istrčanih više od 100 km u njima. Činjenica da je patika dobijena, a ne kupljena, nije uticala na pisanje ove recenzije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci