blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Nike Free Run – legendarna patika pod lupom

Još od kako je početkom osamdesetih godina prošlog veka uneo revoluciju u svet trčanja, Nike važi za kompaniju koja proizvodi po mnogima na oko najlepše patike za većinu aktivnosti koje se mogu obavljati u ovoj od cipela udobnijoj obući.

Kod nas su bile (i ostale?) simbol prestiža, toliko popularne da su ušle i u svakodnevni govor i putem onog čuvenog: “Pali babu da ti štrika najke” koje smo upućivali klincima koji previše zaobilaze istinu.

Ako su Nike ikad imale mana, to je onda visoka cena i…hmm…visoka cena. Iz ovog razloga, u životu sam posedovao samo jedan par najki koje sam od mojih dobio na poklon po završetku osnovne škole.

Ne Air Max 2, naravno  – one su bile noćna mora mnogih roditelja osamdesetih, jer su iznosile koliko i njihova tadašnja plata – već jedan par “jeftinih” tenisica. Zbog toga sam duboko u sebi omrznuo Nike i trebalo mi  je više od 20 godina da im ponovo dam šansu.

Izbor je pao na Nike Free Run 2017. Uglavnom zato što su izgledale minimalistički, a ja sam upravo bio završio sa čitanjem Makdugalovog bestselera “Rođeni da trčimo”. I zato što su bile spuštene sa 14.000 na 7.000 din. Šok, neverica…ponovo ću posedovati NAJKE!

O patici

Nakon prvih nekoliko nedelja nošenja, utisak je izuzetno pozitivan. Veoma su udobne i prostrane, pa odgovaraju i šapatim ljudima poput mene jer prsti u njima mogu slobodno da se rašire prilikom hodanja i trčanja.

Osećaju udobnosti doprinose mrežica gornjišta koja lepo “diše” kao i mek, tanak đon sa dubokim usecima koji stopalu omogućava da se slobodno prilagodi terenu i oseti tlo, što ih izdvaja u moru drugih patika koje sam imao priliku da probam prethodnih godina.

Da nije visokog pada na relaciji peta-prsti od čak 8 mm i debljeg slona pene u peti, rekao bih da pružaju osećaj blizak bosonogom hodanju / trčanju!

Osnovni podaci o patici:

  • Težina: oko 235 g muški, oko 210 g ženski model
  • Pad: 8mm
  • Pronacija: neutralna
  • Namena: kraći lagani treninzi (5-10 k), pešačenje
  • Podloga: suva, asfalt

Zaključak

Sve u svemu, utisak je vrlo povoljan. Ovo su, što se mene tiče, savršeno udobne patike za šetnju i kraće treninge, čija jedina mana je poslovično visoka cena.

Samoproklamovani recezent patika u meni dodaje da drugu manu predstavlja nešto lošija trakcija i zaglavljivanje po kojeg kamenčića u usecima đona, ali ovo je već sitničarenje, jer Nike Free RN i ne pretenduju da budu ozbiljan izbor za trčanje.

Za tu svrhu, Nike ima neke druge konje (ako ste pomislili da aludiram na Pegasus i Wild Horse modele, u pravu ste :) ).

Vidimo se na stazi, N.R.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Drugu godinu zaredom, Nike je zatvorio svoju globalnu korporativnu kancelariju od 15. do 19. avgusta za „Nedelju dobrog zdravlja“, kako bi se zaposleni u...

Gedžeti za trčanje

ASICS je najavio lansiranje METASPEED + patika na ASICS META : Time : Trials događaju. Kako navode, događaj je kombinacija novog, revoludionarnog proizvoda i...

Gedžeti za trčanje

Ako kupujete patike za trčanje, ovo može biti dug, frustrirajući, a ponekad i skup sport. Sa toliko faktora koje bi trebalo uzeti u obzir,...