Nike Free Run - legendarna patika pod lupom
izuzetno lagane i udobneprostrane u prednjem delu lepe na oko
visoka cenaograničenost
90%Overall Score
Reader Rating 4 Votes
91%

Još od kako je početkom osamdesetih godina prošlog veka uneo revoluciju u svet trčanja, Nike važi za kompaniju koja proizvodi po mnogima na oko najlepše patike za većinu aktivnosti koje se mogu obavljati u ovoj od cipela udobnijoj obući.

Kod nas su bile (i ostale?) simbol prestiža, toliko popularne da su ušle i u svakodnevni govor i putem onog čuvenog: “Pali babu da ti štrika najke” koje smo upućivali klincima koji previše zaobilaze istinu.

Ako su Nike ikad imale mana, to je onda visoka cena i…hmm…visoka cena. Iz ovog razloga, u životu sam posedovao samo jedan par najki koje sam od mojih dobio na poklon po završetku osnovne škole.

Ne Air Max 2, naravno  – one su bile noćna mora mnogih roditelja osamdesetih, jer su iznosile koliko i njihova tadašnja plata – već jedan par “jeftinih” tenisica. Zbog toga sam duboko u sebi omrznuo Nike i trebalo mi  je više od 20 godina da im ponovo dam šansu.

Izbor je pao na Nike Free Run 2017. Uglavnom zato što su izgledale minimalistički, a ja sam upravo bio završio sa čitanjem Makdugalovog bestselera “Rođeni da trčimo”. I zato što su bile spuštene sa 14.000 na 7.000 din. Šok, neverica…ponovo ću posedovati NAJKE!

O patici

Nakon prvih nekoliko nedelja nošenja, utisak je izuzetno pozitivan. Veoma su udobne i prostrane, pa odgovaraju i šapatim ljudima poput mene jer prsti u njima mogu slobodno da se rašire prilikom hodanja i trčanja.

Osećaju udobnosti doprinose mrežica gornjišta koja lepo “diše” kao i mek, tanak đon sa dubokim usecima koji stopalu omogućava da se slobodno prilagodi terenu i oseti tlo, što ih izdvaja u moru drugih patika koje sam imao priliku da probam prethodnih godina.

Da nije visokog pada na relaciji peta-prsti od čak 8 mm i debljeg slona pene u peti, rekao bih da pružaju osećaj blizak bosonogom hodanju / trčanju!

Osnovni podaci o patici:

  • Težina: oko 235 g muški, oko 210 g ženski model
  • Pad: 8mm
  • Pronacija: neutralna
  • Namena: kraći lagani treninzi (5-10 k), pešačenje
  • Podloga: suva, asfalt

Zaključak

Sve u svemu, utisak je vrlo povoljan. Ovo su, što se mene tiče, savršeno udobne patike za šetnju i kraće treninge, čija jedina mana je poslovično visoka cena.

Samoproklamovani recezent patika u meni dodaje da drugu manu predstavlja nešto lošija trakcija i zaglavljivanje po kojeg kamenčića u usecima đona, ali ovo je već sitničarenje, jer Nike Free RN i ne pretenduju da budu ozbiljan izbor za trčanje.

Za tu svrhu, Nike ima neke druge konje (ako ste pomislili da aludiram na Pegasus i Wild Horse modele, u pravu ste :) ).

Vidimo se na stazi, N.R.