Adidas springblade: tehnologija budućnosti ili?
60%Overall Score
Reader Rating 1 Vote
90%

Kada nas je adidas kontaktirao za test Springblade modela bili smo svesni da je to na neki način mač sa dve oštrice. Na ovu inovaciju iz adidasove fabrike smo prvi put obratili pažnju i o njoj pisali u tekstu o trendovima u industriji patika za trčanje za 2014.

original

Posle Boost tehnologije koju smo imali prilike da testiramo, adidasov iskorak u pravcu springblade tehnologije nam je bio zanimljiv, neobičan, na trenutke nejasan. Jednostavno morali smo da probamo ovu patiku i da na svojoj nozi osetimo u čemu je fora.

adidas springblade

Šest godina je adidasov tim za inovacije razvijao springblade tehnologiju. Cilj im je bio da naprave patiku koja će pomagati trkačima tako što će ih bukvalno odbacivati unapred.

Adidas springblade patika ima šesnaest oštrica, od kojih se sastoji đon, koje se pri odbacivanju ispravljaju i daju efekat poput federa. Ono što je još jedna funkcija ovih oštrica je da se one savijaju i samostalno, dakle prilagođavaju se vašem tipu gaženja.

“Šest godina u pravljenju ovog modela i testiranju, sigurni smo da je springblade tehnologija među patikama koje će vam obezbediti najveći povraćaj energije u celoj industriji” – Mikal Peveto, direktor running odeljka u adidas America.

Na prvi pogled se postavlja pitanje, da li ove oštrice mogu da izdrže prtisak i koliko dugo?  Ono što je adidas uradio sa springblade tehnologijom jeste da je u toku razvoja sproveo niz balističkih testova na opterećenje i tvrdi da sa oštricama neće biti problema.

Pored oštrica u patku je ugradjena i HEEL COUNTER tehnologija, plastični deo u predelu pete koji zaključava nogu i daje stabilnost trkaču. Dakle, kada vežete pertle noga će vam u ovoj patici biti fiksirana.

SPRINTWEB je adidasov naziv za tehnologiju tkanine koju koriste na ovoj patici. Svrha ove tkanine je dvojaka, sa jedne strane dozvoljava nogama da dišu, sa druge strane prilagođava im se i pruža dodatnu podršku tako što im ne dozvoljava da “šetaju”.

trcanje.rs test i utisci

Kako smo testirali patiku i šta su bile stvari na koje smo obratili pažnju? Testirali smo na najsigurniji način, trčeći. Isprobali smo adidas springblade na raznim tipovima treninga, ali i na različitim podlogama. Evo nekih zapažanja.

adidas springlade

Look and feel

Sprinblade izgleda svemirski. Mnogi bi rekli da je ovo ružna patika ali lepota i funkcionalnost nikada ni ne idu ruku pod ruku, pa ni ovde to nije izuzetak. Prvi utisak je da je adidas sa ovom patikom otišao najdalje od svih proizvođača i dao jedno zaista drugačije rešenje kada je reč o amortizaciji.

Adidas Sprinblade dolazi u dve boje u naše radnje: crno – zelena za dečake, i sivo – roze za devojčice. Najnoviji model, Razor još uvek nije stigao i pitanje je da li će ga naručivati u skorije vreme.  Uz patiku dobijate i dodatni set pertli – u drugoj boji. Devojčice oranž, dečaci crne.

Iako važi za težu patiku, adidas Springblade se na nozi ponaša lagano, nema osećaja težine. Fiting je tačan, tj. ja koja nosim 37, uzela sam 37 i patika je bila dovoljno prostrana tako da nije bilo potrebe za brojem više. Moguć problem sa ovom patikom je širina kod prstiju, meni je bila prilično knap, i predlažem da patiku probate kada su vam noge već natekle, dakle uveče ili posle treninga, kako se ne biste neprijatno iznenadili posle dužeg treninga.

Sprintweb me je na prvi pogled zbunio, očekivala sam poroznu tkaninu, a delovalo je da je mreža plastična, ali nije bilo previše toplo u njoj, tako da pretpostavljam da noga zaista i diše kroz tkaninu.

Uložak možete da izvadite i onda vam ostaje plastična školjka patike, što i savetujemo da uradite povremeno, pošto smo primetili da se u plastici kondenzuje malo vode sa vremena na vreme. Pretpostavka je da se ovo dešava sa svim modelima, samo to ne primećujemo pošto vodu iz uloška upija đon.

Podloga

Kada se radi o treningu na betonu ili tartan stazi ova tehnologija zaista jeste dobra. Odlično prianja, udobna je i obećani utisak odbacivanja se oseća. Najbolji utisak, ili najviše benefita, smo imali kod intervalnog treninga. Neočekivani utisak je da je Springblade ipak najbolji kada se dočekujete na petu. Ukoliko vam je tehnika naprednija, i dočekujete se na prste ili sredinu stopala, efekat opruge će biti manje izražen. Bilo je jako je čudno dok pokušavam da se vratim doskoku na petu, kako bih osetila razliku, ali ona jeste prisutna.

Nećete osetiti kao da ste na federima, i važno je napomenuti da ne trči patika – trčite vi. Dakle, napor koji ste ulagali i dalje ćete morati da ulažete ali će vas sprinblade gurnuti malo dalje. Ovo postaje očigledno kod tempo treninga, gde na kraju shvatite da ste se umorili malo manje nego što ste očekivali. Dakle,   tehnologija radi, ali možda ne u meri u kojoj biste to očekivali.

Iako nam i logika nije govorila da je to možda pametno, isprobali smo patike i na mekšim površinama, kao što su Holmerova staza koja je sastavljena on piljevine ili na trail stazi kroz Košutnjak. Patike se pokazuju dobro kod hodanja, i neće vam praviti problem pri šetnji, ali kada je reč o trčanju nestaje efekat koji se oseća na tvrdoj podlozi, i umesto vraćanja energije imate malo težu patiku na nozi. Na ovim podlogama smo imali problem sa komadićima svega i svačega koji se kače za oštrice, pre svega. Naš utisak je da nisu najbolje rešenje za trčanje van čvršćih podloga.

adidas springlade djon

Česta pitanja

Još neka od pitanja koja su česta na internetu vezana za adidas Springblade. Možete li da trčite unazad? Naravno da možete. Mada ne vidim zašto biste. Sistem opruga nije toliko “mekan” da bi vas zaista vraćao na mesto kada trčite unazad. Može li da se trči u stranu? Može, ali ova patika nije namenjena za brze izmene pravca. Nežna opna koja drži nogu i diše sa njom, nije dovoljno stabilna za pokrete u stranu, i ovo nije patika za to.

Na kraju osvrt i na cenu koja iznosi 19.990 dinara, ili u americi 180 dolara, u Nemačkoj 180 evra. Za naše standarde ovo je sigurno za veliki broj trkača visoka cena. Ipak, prvi utisci onih trkača koji su izdvojili ovaj novac i koji komentarišu po svetskim forumima može se reći da su zadovoljni. Izbor je uvek na vama.

Svakako smo bili primećeni gde god smo se pojavili sa adidas springblade :)

Zaključak

Adidas springblade je patika koja je svojevrsni stav. Nije prva patika koju želite da kupite i nije idealna za sve vrste treninga i podloga. Prijaće vam da je nosite, osećaćete se drugačije ali istovremeno će vam neki glasić u glavi govoriti da se malo izmotavate :) Springblade zaista radi – osećaćete blagi odbačaj ali istovremeno je to i teška patika i ne bismo je olako preporučili za trčanje dužih trka, polumaratona i maratona.

Najbolja za: intervale i tvrdu podlogu, neutralni gaz i doček na petu

Pronacija: neutralna i umereni pronatori

Težina: Muški broj 42 težak je  368 grama – svrstava u teže patike (poređenja radi energy boost je težak 250g)

Kako budemo trčali više i duže u adidas Spingblade osvežavaćemo i ovaj post da bismo imali bolju ideju kako se oštrice pokazuju posle 200, 500 i 1000 km.

Ukoliko imate neka pitanja ili zapažanja, voleli bismo da ih podelite u komentarima – kako biste olakšali odluku drugim trkačima i trkačicama