Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Mizuno Wave Rider Neo: Nova generacija klasika (Recenzija)

wave-rider-logo

Kada shvatite da Mizuno Wave Rider postoji 24 sezone, znate da pred sobom imate nešto posebno. Stigao nam je na test klasik u novom ruhu: Mizuno Wave Rider NEO.

Prvi utisak o Wave Rider Neo modelu

U svojoj trkačkoj karijeri sam trčao u dva modela Mizuno patika, prvi je bio moja prva maratonska patika Wave Creation 10 u kojoj sam istrčao Ljubljanski maraton 2010. godine.

U prevodu, već 10 godina imam lepe reči za Wave tehnologiju. Dakle, kada testiram Mizuno, imam visoka očekivanja. Odmah da presudim: Mizuno Wave Rider Neo ih ispunjava.

Ako ste trčali u nekom od ranijih Mizuno Wave modela možete da predpostavite šta vas očekuje, ipak sa Enerzy penom je došlo i unapređenje Wave ploče što će prijatno iznenaditi i povratnike na Mizuno Wave Rider model ali i one trkače koji budu prvi put probali Mizuno patike.

Ali idemo redom…

Izgled

Japanci su poznati po tome da stavljaju performanse ispred dizajna. Ipak, sivi model koji sam dobio na test je sveden. Naravno, ukusi su različiti, no primetan je napredak u tome da se izgled modernizuje i izbace našiveni elementi (overlays). Na taj način se smanjuje i težina patike, a i postiže monolitan izgled.

Mizuno Wave Creation 10 iz 2010. godine
Mizuno Wave Rider NEO iz 2020. godine

Gornjište

Prvi kontakt sa Mizuno Wave Rider Neo patikom će vam odmah reći da se radi o vrhunskom modelu. Pre nego što obujete patiku u oko upada vrhunski materijal gornjišta.

Gornjište je izrađeno iz jednog komada i dizajnirano kao čarapa, dakle nema šavova, materijal je lagan i prozračan. Prva pomisao je da ova patika odlično prijanja uz nogu i ne može da napravi žulj.

Sledeća stvar koja deluje jako dobro je otvor za nogu, koji je poput čarape, nema klasičnog jezika, ali ujedno jako dobro fiksira patiku za zglob. Kada probate patiku, pola broja manji par će vas stezati i jasno vam pokazati da vam je potreban veći broj. Kada obujete pravi broj osećaj je da sve stoji savršeno dobro.

Noga u samoj patici odlično leži, ali ima slobodu, nema šavova, nema lepka, samo čarapa. Utisak je da ova patika ne može da napravi žulj, što je jako dobar osećaj kada planirate duže distance. Odličan kandidat za maratonsku patiku.

Enerzy pena

U poređenju sa nekim ranijim modelima koje sam nosio to izgleda kao da ste kupili novi dušek za krevet, sa memorijskom penom i kada legnete osetite da vam se leđa i ramena automatski odmaraju i opuštaju.

Enerzy pena je u ovom modelu postavljena celom dužinom stopala, što pruža odličnu amortizaciju pri svakom koraku ali i povrat energije i lakši odskok u odnosu na ranije modele, jer je Enerzy pena, osim što je lakša u odnosu na dosadašnji U4ic i 17% udobnija, te 15% odzivnija.

Primećujem da je sa ovom tehnologijom Mizuno ušao na teren u utakmicu sa tehnologijama poput adidasovog Boosta ili asics FluidRidea i zaista imaju šta da ponude.

Wave ploča

Wave ploča je tu i to će vam odmah biti jasno, ako pokušate da u radnji prošetate nogu levo desno oko ose zgloba osetićete da patika drži čvrstinu i ne želi da vam dozvoli da iskrenete zglob.

U kombinaciji sa Enerzy penom daje odličnu responsivnost i odbacuje vas napred, dok je pena zadužena za odbacivanje, Wave ploča usmerava tu silu i zajedno su dobra kombinacija.

Wave ploča u zadnjem delu patike daje stabilnost

Šta je Wave ploča?

Wave ili talasasta ploča, je legendarna tehnologija koja rešava dve važne potrebe trkača. Wave ploča pruža maksimalnu udobnost i dobar katapult efekt, ali i s obzirom da je po celoj širini potplata daje maksimalnu stabilnost koja je trkaču potrebna kada dođe do umora i nepravilnog gaženja prilikom trčanja.

Dužina Wave ploče je od pete pa do prelaza na prednji deo stopala i čini se da je odmerena tako da vas tera da se nagnete napred.

Đon

U đonu je korišćena Mizunova G3 tehnologija gume koja ima zadatak da pravi dobar kontakt sa podlogom i da omogući stabilnost i dobru trakciju.

Na prvu loptu mali kramponi koji su u prednjem delu stopala su mi delovali kao potencijalni problem zbog proklizavanja ali za sada to se nije desilo, patika je jako dobra u kontaktu sa podlogom.

Prva trčanja i utisci sa staze

Ovu recenziju pišem posle istrčanih 3 treninga i ukupno 20km, zato će Wave Rider Neo dobiti još prostora kada bude prešao minimum 150km, tada će recenzija dobiti dopunu u vidu kompletnog testa.

Uroš Zmijanac – autor

Prvo trčanje je bilo malo neobično. Patika je jako mekana, Enerzy pena se baš oseća, što je dobar osećaj, samo je na prvom trčanju potrebno da se naviknete, zato je prvi trening bio samo 5km, što je generalno uvek savet kada kupite nove patike.

Već na drugom treningu sve je leglo i osećaj je odličan.

Kao što sam rekao, imao sam bojazan od proklizavanja ali me je Mizuno Wave Neo brzo uverio da je jako dobar u kontaktu sa asfaltom.

Patika je zaista lagana i prvi utisak sa staze je da je ovo odlična patika za trening, jer može da posluži i za tempo, intervalni trening ali i za trening dužine.

Mizuno Wave Rider Neo – rezime

Wave Rider Neo je nadogradnja modela Wave Rider 24, sa novostima poput “čarapa konstrukcije” gornjeg dela patike kao i glavne inovacije Enerzy pene u celoj dužini potplata, koja je, osim što je lakša u odnosu na dosadašnji U4ic i 17% udobnija, te 15% odzivnija.

Uz sve ovo Wave Rider Neo je i 10% lakši od Wave Ridera 24.

Wave Rider Neo je namenjen trkačima koji žele da trče brže uz maksimalnu udobnost.

Mizuno vebsajt

Tehničke specifikacije

  • Visina pete – 32mm
  • Visina prstiju – 20mm
  • Pad peta-prsti (heal drop) – 12mm
  • Težina: 265g (m) / 225g (ž).
  • Podrška: Stabilna neutralna patika

Klasifikacija urednika: Odlična svakodnevna trening patika sa kojom može da se radi od intervala do LSD. Dobar predlog za maratonsku patiku za rekreativce koji trče sporije od 3h na 42km

Gde kupiti Wave Rider Neo?

Disclaimer: Činjenica da smo Mizuno Wave Rider Neo dobili na test od uvoznika nije uticala na rezultate testa i recenzije.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Patike za trčanje

Testirao sam Mizuno Wave Rider 24 model i utisak je da je Mizuno sa ovim Riderom uradio solidan posao u nekoliko segmenata, ali i...

* Naslovna

U našu trkačku laboratoriju u redakciji Trčanje.rs stigle su nam na testiranje Nike React Infinity Run 2, nove Nike patike na React peni. U...

Nagradna igra

Mizuno Wave Rider Neo je nadogradnja modela Wave Rider 24, sa novostima poput “čarapa konstrukcije” gornjeg dela patike kao i glavne inovacije Enerzy pene u...

Oprema za trčanje

Mizuno je brend u svetu najpoznatiji po svojoj Wave tehnologiji. Ipak, čini se da kroz model Mizuno Enerzy, ulaze u trku sa drugim proizvođačima...