Mizuno Wave Rider 24 – all around patika za svakodnevne treninge

Odlična patika za svakodnevni trening
Gornjište koje nećete osetitiPatika odlično fiksirana za noguMekana baš koliko treba da budeStabilnost
Visok pad peta prsti koji daje malo čudan osećaj dok se ne naviknete
85%Overall Score

Testirao sam Mizuno Wave Rider 24 model i utisak je da je Mizuno sa ovim Riderom uradio solidan posao u nekoliko segmenata, ali i da nije patika koja će svakom trkaču biti prvi izbor. Posle pređenih 21km na Beogradskom maratonu i nekih mesec dana korišćenja patike moj utisak je da je ovo dobra patika za džogiranje i rekreaciju dakle all around igrač. Ali, idemo redom…

Mizuno Wave Rider 24 je bio moj izbor za polumaraton na 34. Beogradskom maratonu

Najvažnije pitanje koje postavljam kada testiram patiku, jeste: “kome je ona namenjena”?. Najčešća greška koju testeri prave jeste upravo ta da svaki model posmatraju iz istog ugla i ocenjuju iste stvari. To je kao kada bi smo testirali najbovijeg Bentlija na Staroj planini u decembru, verovatno bi zaključak bio da je Lada Niva bolji automobil.

Mizuno Wave Rider 24 je neutralna trening patika za svaki dan

Dakle, Mizuno Wave Rider 24 je kao i skoro svaki drugi dosadašnji Wave Rider neutralna patika za svakodnevni trening i u toj konkurenciji je veoma visoko kotirana. Evo šta dobijate sa ovim modelom:

Ovu patiku obavezno probajte ako ste nešto viši od proseka za svoj pol, ili imate koji kilogram viška. Veoma je udobna i mekana taman toliko da ne bude premekana. Meni lično taj srednji nivo mekoće najviše prija.

Sviđa mi se Enerzy pena u petama, pomera vas malo napred ali je idalje mekana za doskok.

Ako se dočekujete na petu i/ili srednjim delom stopala, trčite laganim tempom bez opterećivanja brzinom (sporije od 5:30 min/km)…. dakle, rekreatvci koji žele udobnu patiku koja je pouzdana, probajte je ali imajte na umu da ako prelazite veće kilometraže

Za treninge od 5-10km je ovo patika koja pruža sve što je potrebno prosečnom trkaču.

Primetićete da vam ne spominjem prnaciju kao nešto što utiče na izbor patike ili na testiranje. Razlog tome je što sam prestao da verujem u taj način izbora patike.

Šta nisam očekivao od Mizuno Wave Rider 24 a nemojte ni vi

Ova patika definitivno nije u konkurenciji sa raznim karbonskim ultra laganim modelima, jednostavno nije ni pravljena da bude. Mizuno Wave Rier 24 nije brza patika u tom smislu tako da nisam ni uziamo preterano u obzir poređenje sa patikama koje su pravljene da budu brze.

Primera radi prošle godine sam imao priliku da trčim u Wave Rider Neo modelu i razlika koja je najupadljivija je upravo ta da je Wave Rider Neo pravljen da bude brz i tera trkača da se nagne napred i povuče jačim tempom. Dok je Wave Rider 24 malo lenjiji i dozvoljava da se ide lagano.

Težina ove patike je 272 grama (u veličini 42)

Sad kada smo prošli opšta mesta prelazimo na to šta su najbolje stvari a šta su mane ove patike.

Mizuno Wave Rider nije patika za lični rekord ali jeste za početnike, prvu trku, trening dužine, tempo trening….

Uroš Zmijanac

Gornjište – odlična stvar

Gornjište ove patike je po meni najbolja stvar na patici. Kratko, lagan materijal, prozračan, lepo na oko, kao u čarapi, noga se oseća komotno… a u isto vreme dobro fiksira nogu i daje stabilnost.

U prednjem delu patike postoje mala ojačnja koja štite prste od udaraca, ali se apsolutno ne osećaju i ne prave problem.

Jezik nešto deblji i mekši, meni je legao baš kako treba. Nema šavova, pa nema ni bojazni od žuljeva. Model koji sam ja probao je od meš platna, postoji i vezena verzija (waveknit).

Peta je dobro zaključana i fiksirana, kada vežete pertle Mizuno Wave Rider 24 savršeno stoje uz nogu.

Srednji đon – deo sa najvećom manom

U srednjem delu đona Mizuno je iskoristio od svega pomalo. Tu je Enerzy pena u peti koja je zaista dobra stvar i daje mekoću i povrat energije. Zato je i preporučujem ljudima koji gaze više na petu kada trče.

Ispod ostatka stopala je U4ic pena koju Mizuno koristi već jako dugo i daje izdržljivost i amortizaciju udara. Ovaj deo radi posao i to dobro.

Napomena: Mizuno je poznat po tvrđim patikama, ako ste ranije nosili Mizuno onda je ovo mekša patika. Ipak, u apsolutnoj konkurenciji patika u ovoj kategoriji, mislim da je Mizuno Wave Rider 24 prosek.

Od pete do srenjeg dela stopala je naravno smeštena i Wave ploča, koja u isto vreme daje amortizaciju i stabilnost. Za one koji ne znaju, Wave serija nosi naziv po ovoj ploči i ona je zaista sjajn a stvar, bukvalno komad plastike koji sprečava bilo koji pokret patike osim napred nazad, ali kada idete napred nazad na sebe prima pritisak i kao talas ga razlaže, čime čuva vaše noge. Japanci i fizika…. sjajno.

Dolazimo do najveće mane Mizuno Wave Rider 24 po meni, visina. Pad peta-prsti je dosta veliki i iznosi 12mm, zato se čini da je sve nekako visoko (prvi utisak kada sam obuo patiku je bio kao da nosim Balensijagu ili neke cipele sa platformama.). Ok, posle nekoliko dana, sve to dođe na svoje, ali kada ih obujete u radnji nemojte da vas začudi malo čudan osećaj.

Đon patike – radi posao bez zamerke

Đon patike je sasvim solidan. Dobro prianja uz podlogu i nema proklizavanja, što je normalno kada ste na suvom, ali i kada padne malo kiše, ili trčite po košutnjaku (dakle ne pretranom trailu) sve radi lepo.

Utisak posle istrčanog polumaratona u Mizuno Wave Rider 24

Photo: JMBG

34. Beogradski maraton sam trčao u ovoj patici. Prvih 10km sam trčao solidnim tempom i potvrdio sve gore navedeno. Posle toga sam osetio da ulazim u rizik da dehidriram i odlučio da ostatak trke hodam. Na kraju mogu da kažem da sam prošao trku bez ijednog žulja ili naznake bilo kakvog problema sa stopalima. Da su mi noge bile odličnom stanju i da je Mizuno Wave Rider 24 ispunio sva moja očekivanja. Ako ste polumaratonac koji trči oko 2h Mizuno Wave Rider 24 može da bude vaš izbor.

škola trčanja