blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Koja je ona prava? Da li su vam potrebne posebne patike za trening, trku, maraton?

Jedno od problematičnijih pitanja kada je rekreativno trčanje u pitanju je: da li vam je dovoljan jedan par patika ili je potrebno da imate namenske patike?

Škakljivost dolazi iz više razloga:

 1. pitanje novca je uvek problematično, pogotovo u sredinama gde srednja klasa odumire
 2. pitanje moda vs pragmatičnost

Pravog odgovora nema, jer zavisi od više faktora, za početak uzmite u obzir dva scenarija, idealni i realistični.

Idealan scenario

U idealnom scenariju, vi ste zapravo elitni atletičar i sekunde su vam važne, te je super korisno da imate patike za trening i patike za trku.

Patika za trening

Ovo su patike koje se pre svega kupuju jer:

 • traju dugo, možete da gazite km i km u njima
 • daju dobru amortizaciju te je trening olakšan
 • nisu preskupe te vam nije žao da ih maltretirate kroz kišu, blato, sneg, bljuzgavice

Idealni modeli koji spadaju u ovu kategoriju su sub-elitni modeli svakog proizvođača, od adidasa tu imamo duramo, ali i energy boost možemo da posmatramo kao manje-poznat model u odnosu na ultraboost, najkijevi modeli pagazus, su ovde dobar izbor, asicsovi trening modeli su gel pulse, GT serije, zatim kumulus, mada sve više i fuze X, saucony bi predložio guide i ride modele.

U okviru naše virtualne prodavnice tu i imamo najviše modela – preko 40. Kada suzite izbor cenom, dobićete vaš jasniju sliku koje patike vam ulaze u uži izbor.

Patika za trku

Kada se trkamo, svaka sekudna je važna, te su trkačke patike (za duge pruge) uglavnom lakše, sa manjim padom ali sa dovoljno amortizacije da ipak nemate osećaj da trčite bosi. Ovde je tehnologija maksimizovana do u gram, te je i cena obično veća.

Adios boost Adidas, Kinvara (ali i Freedom) od Sauconyja, Asics Fusex Rushsamo su neki tipovi ovih patika.

Advertisement. Scroll to continue reading.

http://www.trcanje.rs/product/saucony-kinvara/

Na šta obratiti pažnju:

 • težina – svaki gram vam donosi prednost na trci
 • pad – manji pad znači i lakšu patiku ali i prirodniji doskok
 • responsivnost – znači da možete da se lakše “odbacite” od asfalt, gledajte da je đon dovoljno hrapav (izbegavamo osećaj da skačemo po sunđerima)
 • udobnost i prilagođenost pronaciji – ako ste izraziti pronator, ne vredi da uzimate lagane neutralne patike za trku – birajte lakše modele, ali sa oznakom “motion control”

Ako birate da imate dva modela – jedan za trku, a drugi za trening i sami razumete da patike za trku nećete nositi samo na trci. Bitno je da ih razgazite pre nje, ali da većinu km trčite u trening patikama.

Predlog je da tempo treninge trčite u njima, jer je to onaj osećaj na koji želite da se naviknete. To će biti tempo vaše trke.

Realnost većine nas

Lično, iak testiramveliki broj patika i imam mogućnost da menjam patike za trku/trening u praksi se najčešće zaljubim u jedan model. I njega nosim dok ga ne izližem.

Čak i kada novac nije presudan, obzirom da mi vreme na trci spada u sekundarne ciljeve ne opterećujem se toliko različitim modelima patika.

Nekada je ta ljubav opravdana, nekada se prosto zalepimo za neke patike koje su nam lepe i uklapaju nam se u opremu i one dominiraju tom sezonom.

Sa druge strane, ograničen budžet znači da želimo da nam svaka kupovina bude BEST BUY. Odnosno, da dobijemo najviše za novac koji imamo.

Ako kupujemo samo jedan model – njega zovemo all around modelom. Jer ga koristimo i za trening i za trke, a često i za odlazak na kafu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Od stvarno dobre patike ne volimo da se odvajamo

Kako znamo da je neki model dobar za sve naše potrebe?

 • nije pretežak
 • odgovara našoj pronaciji
 • recenzije po internetu govore da patika traje najmanje 600km
 • cena/kvalitet ide u prilog tome da je ovo povoljna kupovina

Ovo su samo neke od karakteristika kada biramo patiku za sve namene. Dobri all round modeli su oni koje ćete naći na internetu pretragom “best buy” to mogu da budu modeli iz gornje podele za svakodnevni trening, ali možda i neki malo skuplji, za koji znamo da traje dugo. Jedan od ranijih favorita trkača bio je:

http://www.trcanje.rs/product/asics-gel-pulse-8/

Za malo više novca možete da kupite dobre adidas boost patike ili nike lunar modele.

Saucony Freedom je ušao na naše tržište kao najdebitant, ali ga cena malko izdvaja od konkurencije. Kinvara je lakša patika, ali može da posluži za obe namene.

Na kraju dana, suzite izbor i obavezno probajte sve modele. Pitajte sebe:

 • Da li je ovo model za moju pronaciju?
 • Da li mi je savršeno udoban?
 • Da li mi se  uklapa u budžet?

Najbolje doba dana za probanje patika je predveče, kada su noge malko otekle, što simulira uslove na trci i u sportskim čarapama.

Na kraju još jedna nedoumica:

Da li je dužina važna?

Kada biramo patike prema tipu trke 21 ili 42 najvažniji parametar rekreativcima je amortizacija – jer svakim sledećim kilometrom često gubimo na formi i podrška postaje sve bitnija.

Pogledajte kako to uraditi pravilno ovde:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kada je dužina (zaista) bitna i kako ispravno trčati ovaj tip treninga?

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

ASICS je najavio lansiranje METASPEED + patika na ASICS META : Time : Trials događaju. Kako navode, događaj je kombinacija novog, revoludionarnog proizvoda i...

Gedžeti za trčanje

Ako kupujete patike za trčanje, ovo može biti dug, frustrirajući, a ponekad i skup sport. Sa toliko faktora koje bi trebalo uzeti u obzir,...

Gedžeti za trčanje

Lululemon brend kod nas ne postoji, ali je i te kako uzdrmao sportsku industriju. Detaljno su istraživali tržište nekoliko godina. Skenirali su milione ženskih...

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...