Koje patike za trčanje da kupim

Kako će izgledati patike za trčanje u 2015.

Nekoliko je glavnih trendova na koje se koncentrišu uglavnom svi brendovi proizvođača patika za trčanje. U nekim stvarima se čini da se krug polako zatvara, dok je kod nekih zaista dobra promena na vidiku.

Više je više!

Brendovi polako završavaju eru minimalnih patika i ono što su najavili u 2014. nastavljaju i u 2015. dakle maksimalne patike i veća amortizacija su trend koji se nastavlja ove godine.

Nesavitljivost

Posle minimalnih i veoma savitljivih patika, novi trend je da patike budu tako dizajnirane da se rolaju, a ne savijaju, pri prelasku sa zadnjeg na prednji deo stopala.

Na ovom trendu možemo da zahvalimo tome što su proizvođači patika za trčanje zaključili da će na taj način obezbediti bolju amortizaciju i podršku pri pokretima koje naše stopalo pravi.

Naravno, ove dve stvari su povezane i jedna bez druge verovatno ne bi imale smisla. Dakle manje savitljivosti i veći jastučići imaju za cilj da na udoban i siguran način prizemlje stopalo i dozvole mu rotaciju bez ili sa što manje mučenja tetiva u stopalima.

Štampa, ne šav

Patike za trčanje sa štampanim znakom u 2015.

Ovaj trend su pokrenuli dizajenri iz najvećih kompanija, mislim da je Nike uveo ovu tehnologiju na tržište, da bi danas i manji brendovi počeli da štampaju svoje logotipe i sve ostalo a ne da prišivaju za gornji deo patike.

Ovo je sjajna stvar po meni. Koliko se puta samo desilo da morate da izuvate neku inače udobnu patiku jer vas sa strane žulja neki šav čija je jedina uloga da drži logo brenda? Na ovaj način ovaj problem se više neće ni dešavati.

Mali brendovi napreduju

U svetu je to dosta izraženije, mnogi manji brendovi su izbacili neke ozbiljno dobre nove modele. Brendovi poput Zoot Sports, ON Running, Pearl Izumi i Scott Sports su sve prisutniji.

Ono što će u Srbiji biti interesantno jeste svakako i kakvo će učešće na tržištu uzeti New Balance, ali i neki drugi brendovi kojih nije bilo preterano u prošlom vremenu.

patike za trčanje proleće 2015

Veliki brendovi nisu eksplodirali

Ako ćemo realno nismo ni očekivali od najvećih brendova neku preteranu akciju. Adidas vozi na talasu koji mu je pružila boost tehnologija i najavljuje najbržu patiku za trčanje ikada kroz ultraboost model.

Asics, koji je dug period bio brend sa najboljim modelima, pa je posle stagnirao neko vreme i danas  se polako vraća posle nekoliko godina tapkanja u mestu i prihvata nova pravila igre. Dobrim delom i promenama u timu, novim idejama i razmišljanjima.

Nike se možda i najviše trgnuo, ali nije to neka preterana panika. Jednostavno Nike ima svoju politiku i gura je, prave odlične patike i uveli su dovoljno inovacija u poslednjih nekoliko godina.

Suština je da su ovi brendovi već godinama na vrhu i da zaista prave odlične patike. Još se ne osećaju toliko ugoroženim od malih brendova da bi reagovali preterano burno. Mada sam siguran da njihovi timovi već danas rade na inovacijama koje ćemo videti u godinama ispred nas.

Šta čeka tržište u Srbijii 2015.?

Očekujem da svakako vidimo najnovije modele najpoznatijih brendova. Pre svega adidas ultraboost i Nike flyknit lunar 2 kao i asics modele. Ipak ono što će po mom mišljenju biti promena jeste jače prisustvo New Balance brenda za koji verujem da može da napravi mnogo jači proboj, znajući da imaju i novi tim sa novim idejama.

Ono što ne bih očekivao još, ali priželjkujem jeste da se pojave, za srpsko tržište, novi brendovi, poput Saucony ili Pearl Izumi, naravno uz Brooks koji je Američki broj jedan. Na ovo ćemo ipak sačekati još malo.

Svi novi modeli će biti u našoj bazi patika za trčanje i možete lako da ih pretražite u našem čarobnjaku.