blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Hoka One One Clayton 2- muški model

Poput mnogih zaljubljenika u trčanje često posećujem Youtube u potrazi za recenzijama patika i sportske opreme uopšte, pa sam se proleća ove godine vrlo prijatno iznenadio ugledavši Clayton 2, model Hoka One One patika, na nogama jednog bradatog drumskog ratnika koji je kao i ja tabanao oko Ade tog toplog subotnjeg jutra. Iz priče s njim saznao sam da je Run n More uvezao Hoka patike i već sutradan otišao da ih ispobam. Bila je to ljubav na prvo obuvanje.

Trend maksimalne amortizacije

Hoka One One je inače američka firma sportske obuće koja, zahvaljujući svojim udobnim i veoma laganim patikama sa neuobičajeno debelim đonom, beleži nagli rast popularnosti među trkačima poslednjih par godina, ponajviše na američkom i azijskom tržištu, ali je kod nas još uvek relativno nepoznata.

Prema rečima samog proizvođača, najprodavaniji model im je Clifton 3, patika izražene mekoće i izuzetno debelog đona koje se može porediti sa, recimo, Saucony Kinvara modelom.

Zbog njene neobične konstrukcije, mišljenja trkača o ovoj patici su veoma podeljena. Težim trkačima odgovara ta mekoća i osećaj gaženja “kao po oblaku”, dok bržim trkačima uglavnom ne odgovara jer nije dovoljno responzivna (energija koja se stvara prilikom udara u tlo se rasipa jer stopalo previše uranja u đon).

Tu na scenu stupa model Clayton 2 jer je nastao upravo kao odgovor kompanije na želje kupaca za nešto bržim i eksplozivnijim modelom. Dakle, za patikom koja će pružiti i udobnost i brzinu.

Mojim objektivom

Udobnost i brzina

Ukratko:

  • Pad 4mm
  • Težina: 255m, 199ž
  • Namena: neutralni pronatori, beton

Gornjište Klejtonki, kako ih od milja zovem, sastoji se od tankog, jednoslojnog mrežastog materijala (engl. mash) koji je ojačan tankim printom i pruža odličnu ventilaciju.

Prednji deo patike (engl. toe box) je dovoljno prostran, što je bitno jer se prsti stopala pri kontaktu sa tlom šire, tako da problema sa poplavelim noktima i žuljevima kod ovog modela ne bi trebalo da bude. Posle višemesečne upotrebe mogu da potvrdim da je zaista tako; imam široka stopala a nikakvih problema nisam imao. Jeeej! Pravda za šapate ljude.

Đon je širok, pruža dobru stabilnost na asfaltu, a razlika u njegovoj debljini na relaciji peta-prsti iznosi svega 4 mm! Sastavljen je od dva sloja EVA pene različite gustine i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se i nakon 300 pretrčanih kilometara na njemu razaznaju tek umereni tragovi habanja!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ono što takođe cenim kod ove ove patike je činjenica da je, meni lično, kao i Adidasov Ultra Boost, ona bila udobna već na prvo nošenje. Nije zahtevala da je prethodno razgazim (što je često slučaj sa Aesics patikama, recimo) i osećaj pri gaženju se nije bitno promenio. Imajte to na umu prilikom eventualne kupovine. Ako vam je odmah udobna, super. Ako ne…produžite dalje.

U loše strane bih ubrojao jedino cenu, koja nije mala, i vezanost patike za ravnu podlogu. Izrazito lagana patika (cc 200 g) sa tananim mešom i đonom bez izraženih krampona prosto nije pravljena za trejl. Izgledom takođe odudara od proseka, ali to je već stvar ličnog ukusa.

Plava armada

Najbolja za?

Sve u svemu, ako tražite laganu, stabilnu, umereno brzu i umerno tvrdu patiku za asfalt, Clayton 2 je možda pravi izbor za vas. U suprotnom, brži trkači će verovatno više uživati u modelu kao što je Hoka Tracer, a oni nešto sporiji u modelima iz serije Clifton.

Pogledajte i ostale recenzije Hoka One One serija!

HOKA ONE ONE CLIFTON – ČUDNE ALI UDOBNE

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci