Kupio sam prve patike za trčanje posle 2009. godine – Hoka Clifton 6

POZITIVNO VS NEGATIVNO
Izdržljiva i dobro balansirana. Korak je gladak. Odlčno za srednji dočeg pri koraku. Srednje mekoće baš kako treba za duža trčanja, a opet ni preterano meka da se gubi previše energije u amortizaciji.
Ne preterano lagana, ne preterano lepa
84%Solidna trening patika

Hoka Clifton 6 su prve patike za trčanje koje sam kupio od 2009. godine kada sam pokrenuo sajt Trčanje.rs. Saradnja sa svim brendovima u Srbiji podrazumevala je često pisanje recenzijA patika na našem sajtu, te sam za ovih desetak trkačkih godina nosio sve što je bilo ili prošlo u Srbiji.

Prvi utitisak je da je Hoka Clifton 6 dobro izbalansirana patika, srednje težine, srednje mekoće, sastavljena od dobrih materijala i izdržljive završne obrade – sve nekako srednje, bez “WOW”, ali samim tim tu je i jedna velika solidnost i po meni dobar izbor na našem tržištu kada je u pitanju svakodnevna trening patika.

Kliftonke su patike za trening

U trenutku kada ih tesitram imam 83kg, trčim do sat vremena i srednja brzina na kojoj radim brža trčanja su 4:30 min po kilometru sa retko kojim intervalima ispod 4:00. Spora trčanja su 5:30 i više. Za sve ovo ova patika skroz pije vodu – kažu da nije za brža trčanja, no 4:00 i nije neko baš brzo trčanje.

Hoka Clifton 6 nije responsivna i brza patika, već je napravljena za duga trčanja i maraton, recimo za 20 i kusur kilometara, ali i ove distance koje ja gazim i brzine ispunjava skroz dobro.

Hoka Clifton 6 vs Nike Epic React vs Reebok FloatRide

Koristio sam ih u rotaciji sa Nike Epic React i Reebok Forever Floatride Energy i ova patika je višestruko bolja od obe.

Kada se uporedi sa Nike React, Hoka Clifton 6 ima mnogo manji drop što koraku daje prirodniji tok. Dodatno, tvrđa je baš koliko treba da bude, dovoljno responsivna tako da se ne gubi dragocena energija prilikom amortizacije.

Uporedim li je sa Floatride-om, patika ima bolji fit (bolje prijanja uz nogu) i jednostavno bolji su materijali. Dodatno, od Floatride patika je mekša i za bilo koje trčanje duže od 5km to se i te kako oseti.

Prijanjanje je dobro

Hoka već neko vreme pravi patike koje su uske u prednjem delu, pa se često možete osećati teskobno u njima. Rekao bih da imam srednje široko stopalo i ova patika mi savršeno odgovara.

Na internetu biste mogli da nađete da je Hoka Rincon mekša i bolja patika, pa je neki više koriste za brža trčanja, a Clifton za trening i duža trčanja.

Bilo kako bilo, patika jako lepo leži u nozi. Unutrašnjost je jako udobna uz meku memorijsku penu oko zgloba sa unutrašnje strane.

Boje i dizajn Hoka Clifton 6

Boje na našem tržištu su onako, srednje žalosne. U izboru su tamno plava koja je nekako tako prosta i obična i ova fluo zelena, koja kada se poveže sa monohromatskom sivom i crnom bude jedno veliko ništa :))).

Ne znam kako, ali izgleda samo Nike ume da napravi dobre prelive koje imaju smisao.

Ja sam ipak izabrao ovu sivo fluo. Nisam pametan, sa BRC bojama možda je ipak više mogla da legne tamno plava varijanta.

Zaključak

Dati šansu ovom modelu i ovoj šestoj verziji Hoka Clifton. Solidna patika za svaki dan, nadam se da će trajati dugo i da u rotaciji sa nekom bržom patikom imamo dobitnu kombinaciju.

škola trčanja