Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Brooks Glycerin 13 – review jednog trkača

Da li se razlikuju patike za trčanje? Da li vredi dati 100 i više evra za nešto čija izrada košta 5? Tržište je takvo kakvo je, ali stvari možemo da posmatramo i na drugi način. Na razvoju svake patike rade mnogi tehnolozi kako bi milionima rekreativnih trkača pomogli da ostvare svoje ciljeve i sačuvali donekle od povreda. Ja sam uvek za malo bolju patiku, nego novo koleno.

Jedan kratak opis patika sa kojima verovatno većina ljudi kod nas nije upoznata. Ne ubrajam tu one koju godinama trče ili obilaze maratone po svetu. Razlog jednostavan – nema ih na našem tržištu. Neću preterano pričati o primenjenim tehnologijama, već ću opisati glavne karakteristike  patike na subjektivni osećaj, kako bi bilo sto razumljivije.

Glycerin 13 je top model za neutralne trkače marke Brooks, specijalizovane za pravljenje trkačke opreme. Trening patika za duge distance. Najpribližnije, Glycerin je za Brooks ono što je Nimbus za Asics.

  • Tip – neutralna
  • Gramaza – 330 g (365g br. 46)
  • Pad – 10mm
  • Cena – 100 – 160€

Brooks Glycerine sam kupio u Sloveniji. Obično pogledam sve sajtove, probam više modela pre nego što se uverim da patike odgovaraju, ali ove sa kupio skroz na brzinu. Prvi put video, probao i imao sam utisak da se necu pokajati. Čim sam ih video dalovalo mi je da je to kvalitetna patika za duge distance i pri tome jako udobna. Masivan djon, mekani gornji slojevi.

3

Prijanjanje:

Kako je na ovom modelu brooks upotrebio 3D fitprint, koji doprinosi sjajnom prijanjanju patike uz stopalo, slobodan sam bio da uzmem još pola broja veći model od onog koji uzimam za trkačke patike. Kad patika sjajno prijanja, to ne može da smeta, a doprinosi izbegavanju plavih noktiju.

Prvo trčanje u njima mi je bilo 16km bez ikakvih problema, što nije tako čest slučaj.

Đon:

1

Đon ovih patika je napravljen tako da vrlo lako prati pokret stopala (tranzicija sa pete na prste). Kad trčim gazim srednjim delom stopala, ali u njima imam bolji osecaj da guram podlogu iza sebe. U prevodu, lakše se trči. Đon nije mekan kao Nimbus ili drugi Asics “cushion” modeli, ali to doprinosi boljem odbijanju o podlogu. Zbog svoje mekoće odlična je za duge distance, a zbog dobrog “responsa” čak i za nešto brža trčanja – ako vam ne smeta velika gramaža.

Jedino kad sam probao sprinteve da radim, osećao sam se prilično nestabilno zbog visokog đona, pa sam to prestao. Mada, na bržim trčanjima uzbrdo (gde se trči iskljucivo na prstima) odlično se pokazala.

PROČITAJTE CEO REVIEW na patike.trcanje.rs

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci