Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Asics FuseGel X – test drive

Nove Asics patike su ozbiljan iskorak u pravcu mlađe populacije. Iz Asicsa i sami kažu da pokušavaju da dosegnu tržište do 25 godina, spojem minimalističkog dizajna i vrhunske tehnologije. Za razliku od tradicionalnog gela, FuzeGel je spoj pene i gela a rezultat je lakša patika sa veoma impresivnom amortizacijom.

Look and feel

Ženski model u prodaji kod nas je sivo-roze kombinacija nezasićenih boja i vibrantnog đona. Ove nijanse prijaju mom oku, što za muški model (plavo- narandžasto) ne bih smela da tvrdim :)

Za razliku od svega što sam probala, novi Asics Fuse Gel X ima tvrđi gornji sloj. Na prvi pogled delovaće vam izrazito krut. Napravljen je iz jednog dela i daje utisak da je noga fixirana. Ovo može i ne mora da vam odgovara, ali planirajte da patiku razgazite pre trčanja dužih deonica u njoj. Sjajno se pokazuje pri hladnijem vremenu, a nije prevruć ni na 15- 20. Moj period testiranja obuhvatio je poslednjih mesec dana, dakle rang od 10-20 stepeni.

ASICS

Utisak je da je noga fixiranija nego u modelima konkurencije, ipak, patika doseže skoro do skočnog zgloba, što nekima može da predstavlja problem. Čitajući iskustva drugih trkača i trkačica deluje da je mnogima bilo izrazito teško da trče jer je patika preduboka za njihov svod. Nisam imala takav utisak trčeći u njoj ali jeste primetno dublji kalup od ostale Gel linije. Svakako se podrazumeva da ćete patiku probati, ali savet je da probate da istrčite par desetina metara u radnji da biste ocenili koliko vam ovakav kalup limitira pokrete.

Fiting je najuži do sada, uzela sam broj 39 na moju 37 nogu. Dakle računajte 2 broja veće patike.

  • Pad patike je 8mm što je čini dosta minimalnijom od predhodnih Asics modela.
  • Težna: 283g muške patike (41broj), 238 ženske (38)

Tehnologija

FuseGEL predstavlja spoj EVA pene i GEL tehnologije koju je Asics tradicionalno primenjivao u svojim najpopularnijim modelima (Kajano, Kumulus, Nimbus, Noosa…). Ali za razliku od njih, sada je ravnomerno raspoređen celim đonom. Ovo omogućava da patika prati vaš korak i daje vam podršku nezavisno od toga gde se tačno dočekujete.

Seamsless upper gornjište iz jednog dela izgleda zaista lepo, ali je lični utisak da je manje prilagodljivo od prethodnih Asics gornjišta.

Solyte cradle pruža jaču podršku peti, na manje prostora.

Screenshot_1

Osećaj na nozi i stazi

Iako nisu najlakše patike na tržištu, Asic FuseGel X se nalaze tačno negde između patike koje su lagane i preteških patika koje biste nosili na trening. Moto “Run on Impulse” zapravo ima smisla, jer sa ovim modelom trčite i srednje i duge staze bez straha da ćete se povrediti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Poslednji polumaraton sam istrčala u njima, i ako zanemarimo leđa koja su me zakočila, patike su se pokazale dobro.

Patike, medalja, i bezalkoholno pivo - to je Bratislava :)

Patike, medalja, i bezalkoholno pivo – to je Bratislava :)

Izdvajam mišljenje Zdravka Mišovića – maratonca, organizatora trka i putovanja, filantropa i velikog cara koji je patike nosio u više navrata:

 Asics FuzeX patike su na izgled robusne patike ali čim ih uzmete u ruke i stavite na noge shvatite da su patike koje su nešto novo u svetu trkačke opreme. Izdvojio bih gornjište koje je na prvi pogled ništa posebno ali je bez šavova i iz jednog dela i samim tim smanjuje iritaciju i svaranje žuljeva. Đon je s odličnom anmortizacijom i imaju dobro prijanjanje na podlogu (asfalt) i pri odrazu. Patika koja je po mom mišljenju idealna za polumaraton i karće trka ali i za lakše trkače do 80kg čak i maraton. Lagane 300 gr. Univerzalna patika za sva stopala i pronacije. Odlikuje se sjajnim dizajnom i toplim modernim bojama ! Prvo ih prošetao 3- 4 dana, uradio 3 treninga, istrčao maraton Tokyo 28.02.2016. i kasnije trku na 5 km, 11 km asfalt i jedan kros 4 km. Nikakvo loše iskustvo nisam imao za ovih 6 nedelje korišćenja.
zdravko mišović asics

Zdravko Mišović

Najbolje za

Normalne pronatore i umerene pronatore – distance između 5 i 25km, asfalt ili tartan.

Ponavljam savet da model obavezno probate i slobodno idete 2 broja više. Ukoliko vam patika pristaje – nosite je bez straha :)

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci