adidas SOLAR Glide 19: fina patika za duga trčanja
udobna patikaizmenjeno gornjištestabilnostprihvatljiva cenalep dizajn
peta šeta pri uzbrdicama
81%Overall Score
UDOBNOST100%
ODNOS CENA /KVALITET83%
STABILNOST62%
RESPONSIVNOST77%
Reader Rating 2 Votes
83%

Testirali smo adidas SOLAR Glide 19: patiku koja je u cenovnom rangu taman “u sredini” između SOLARBOOST i SOLAR Drive modela, Kako se pokazala?

Ukratko

  • Namena: Trčanje
  • Teren: Asfaltne površine, tredmil, staza ili ne toliko zahtevna zemljana površina
  • Pronacija: Neutralna
  • Težina: 275g (ž), 306g (m)
  • Pad od pete do prstiju: 10mm
  • Cena: Puna cena 16.390, RSD

Zastupljene tehnologije:

  • Gornja strana – Rebrasta zatvorena mreža (tekstil i sintetika), plastični držači za stabilizaciju pete
  • Tehnologija BOOST – (srednji uložak) Boost pena celom dužinom sa EVA šinama na gorenjm delu Boost-a
  • STRETCHWEB đon – lagan i elastični gumeni đon (Kontinental guma), prilagođava se podlozi, obezbeđuje stabilnost i strateški optimizira svojstva boost za oporavak pri doskoku
  • TORSION SISTEM – Elementi laganog materijala kojim se stabilizuje luk stopala i pomaže prirodnim pokretima stopala

Prema specifikacijama adidasa, ova patika namenjena je za duže trkačke treninge i trke (polumaratonske i maratonske), a njene karakteristike to zaista i potvrđuju.

 Patika se odlično ponaša prilikom dužih trčanja, a kažu da pokazuje i dobre performanse prilikom bržih trčanja (5min/km i brže).

Sigurnost

Glavna razlika između SOLAR Glide i Ultra Boost modela jeste ta što je SOLAR Glide model koji pruža bolju podršku (stabilnost) prilikom trčanja, dok je Boost mekša patika.

Sistem stabilnosti SOLAR Glide modela ima tri dela, dvostruku Boost gustinu, pogonske šine i torzijski sistem. Ovo je mešavina tradicionalnih i netradicionalnih metoda za obezbeđivanje stabilnosti. Šina koja služi za stabilnost održava osećaj izbalansiranosti, a oblikovani držač pete omogućava da se Ahilova tetiva slobodno kreće u „dozvoljenom“ smeru.

Iz ovih razloga se može reći da je da SOLAR Glide model pruža korisniku sigurnost prilikom kretanja (trčanja).

Čvrstina, širina i fleksibilnost

EVA sloj koji se nalazi odmah preko Boost pene daje utisak čvrstine, dok pomenuta Boost pena daje dobar osećaj izbalansiranosti između mekoće i sigurnosti. U osnovi, Adidas je stavio dva komada guste plastike sa obe strane pete, pomalo formirajući klin, dok je u sredinu stavio neoprenski materijal.

Širina gazišta je takva da zbog veće površine oslonca maksimalno umanjuje rizik od izvrtanja skočnog zgloba, koje se najčešće dešava na neravnim podlogama u toku trčanja. Ono što posebno prija jeste širina koju dobijaju prsti! Dakle, gazište je konstruisano da bolje drži petu, a daje više prostora za prednji deo stopala. Kada se zategnu, ove patike daju osećaj sigurnosti i čvrstine ali  i slobode kretanja u isto vreme.

Kontinental guma đona pruža ovom modelu i izuzetnu fleksibilnost.

Udobnost pri dugotrajnim naporima – patike „za zdravlje“

Addidas Solar Glide 19 odlikuje jastuk koji ima ulogu prilikom energičnih udara stopala o podlogu. Na ovaj način patike čuvaju naše zglobove, što je jako važno pogotovo kada se trči redovno na tvrdoj podlozi (asfaltu).

Ulogu ovog jastuka upotpunjuje fleksibilni đon, koji zajedno sa njim dovodi do glatkog i udobnog trčanja.

Ove neutralne patike za trčanje posebno su pogodne i pružaju maksimalnu udobnost na dugim relacijama. Materijal na gornjem delu dobro provodi vazduh, što je pogodno za trčanje na visokim temperaturama ili dugotrajno kretanje u njima.

Slobodno mogu reći da bih, iz svih ovih razloga, ove patike nazvala patikama „za zdravlje“ čovekovog lokomotornog aparata (kostiju, zglobova i mišića).

Trčanje kraćih distanci i uzbrdica

Meni su se pokazale kao „premekane“ za treninge na kojima se trče kraće i  brže distance (intervali), kao i na trkama kraćim od 5km. Razlog je duže vreme amortizacija, odnosno kontakta stopala sa podlogom, zbog čega se ulaže veći napor da bi se održala brzina kretanja.

Takođe, za zaustavljanje i uspostavljanje brzine potrebno je čvršće postavljanje pete, što je nedostatak ovih patika i kod trčanja uz strme uzbrdice. Prilikom trčanja uz uzbrdicu, osetila sam često kao da mi peta isklizava iz patike.

Dugotrajnost

Gazni deo, napravljen od kontinental gume se dobro ponaša i na suvoj i na vlažnoj površini, bez naznaka za brzim habanjem. Međutim, moje iskustvo sa istom patikom samo jednog modela starije  (adidas SOLAR Glide 18), nakon devet meseci intenzivnog trčanja došlo je do minimalnog razdvajanja tekstila na gornjoj strani, u nivou šavova.

Vremenom su se razmaci povećavali, ali su patike i nakon godinu i po dana izuzetno održale svoja osnovna svojstva: stabilnost i amortizaciju. Ovakav nedostatak, može se reći da je doveo do estetskog oštećenja, dok se funkcionalnost održala na visokom nivou. Noviji model (19) nema ovakav raspored šavova na gornjoj strani, tako da se može reći da je u tom smislu i naprednija patika.

Održavanje

Jednostavne su za (ručno) pranje.

Veličine

Kalup ove patike je po mom mišljenju za nijansu veći, tako da ja nosim broj 37, dok su mi ostale patike uglavnom za pola broja ili čak ceo broj veće.

Prave se u različitim bojama, ali su u radnjama kod nas najzastupljenije različite nijanse plave boje.

Zaključak

Addidas Solar Glide 19 je izuzetno pogodna patika za trčanje dugih distanci po tvrdoj podlozi i iz tog razloga je slobodno mogu nazvati patikom „za zdravlje“ našeg sistema za kretanje.

Patike smo dobili na testiranje od uvoznika. Recenzija je pisana nakon nekoliko treninga i istrčanih više od 20km u njima. Činjenica da je patika dobijena, a ne kupljena, nije uticala na pisanje ove recenzije.

škola trčanja