20 godina kasnije: da li je asics Nimbus i dalje legendarna patika?
Najudobnije patike koje sam testirao do sadaAmortizacijaStabilnost
TežinaIzolacija mišića stopalaCena Forsiranje petnog gaza
78%Overall Score
UDOBNOST 94%
FLEKSIBILNOST61%
AMORTIZACIJA100%
TEŽINA 49%
ESTETIKA84%
Reader Rating 4 Votes
80%

Asics je jedan od trkačkih brendova sa najdužom tradicijom i prvi koji je počeo da keteruje potrebe svih tipova pronacije, asics Nimbus je tako postala patika sinonim za supinatore, a 20 godina kasnije imamo čast da u ruci držimo njeno platinasto izdanje.

Izgled i osećaj

Na prvi pogled patika zaista izgleda kao svetleća reklama. Platinasto zaista znači platinasto kod asicsa. Dakle srebrno gornjište i srebrni dodatni ukrasi su ono što će vam prvo pasti na pamet.

 

O ukusima ne vredi raspravljati, meni je kod patike važnija funcionalnost, ali recimo da sam dobijao komplimente za izgled, te mi se čini da ovde mogu da im dodelim visoku ocenu. 

U ove patike sam ušao nakon dvogodišnje veze sa adidas BOOST modelima, i prvi osećaj je da su ovo patike koje se obraćaju potpuno drugom delu trkačke publike.

Ako je adidas krenuo u pariranje malim brzim automobilima, onda je Nimbus pored njih najsličniji udobnom džipu. 

Zaista, asics jako malo menja kod svojih flagship modela, trudeći se da ostane lojalan svojim fanovima, koji su navikli na standardni osećaj pri trčanju. Ovo je tvrda patika koja vas potpuno štiti amortizacijom, koja je dominantna pre svega na peti.

U celoj debati oko prirodnog trčanja, moj stav naginje barefoot modelima, ali sa druge strane, ja ne mučim muku sa kilogramima i lošom tehnikom, i razumem potrebu za jačim amortizujućim modelima.

Primenjene tehnologije

Osnova Nimbusa je bila i ostala GEL tehnologija u peti i na prednjem delu stopala, koja doskok čini udobnijim.

FLYTEFOAM je asicsova inovacija, koja obećava responsivnost i udobnost i raspoređena je kroz srednji sloj celokupne patike, moj utisak je da je dosta tvrđa od konkurenata, ali kada se količina petnog dela sabere sa gelom, Nimbus postaje zaista udobna patika.

GUIDANCE line je tehnologija specifična za asics, to je linija koja patiku deli sredinom stopala prateći fasciju, i omogućava laku tranziciju sa pete ka prstima.

Očito je da je ovo model namenjen healstrikerima, tj. ljudima koji se dočekuju na petu, početnicima i teškašima.

Gornjište je gusto tkano i udobno, kao i petni dep. Patika ima dovoljno prostora na prstima i generalno, odiše udobnošću.

Specifičnost Platinum modela je i rodna različitost, ženski model ima 13mm pad, muški 10mm, i manje gust đon, što ženski model (u teoriji, nisam probao) čini udobnijim.

Egzoskelet na peti je spoljni deo koji je drži na mestu, mogu da potvrdim, veoma stabilno.

  • Pad: 10mm (23mm peta, 13 mm prsti)
  • Težina: 303 grama (muški broj 42)
  • Pronacija: neutralna ka supinaciji

Osećaj pri različitim tipovima treninga

Patiku sam testirao na LSD, tempu i intervalnim treninzima, kao i na brdima (offroad).

Najbolji utisak, očekivano, daje na LSD ispitu, jer efikasno štedi zglobove i mišiće, a težina patike se ne oseća toliko pri malim brzinama. Napominjem da ja svoj LSD trening zaista trčim u zoni 2, dakle izrazito lagan, udoban tempo.

Tempo trening u Nimbusu je sasvim udoban, i meni težina patike nije smetala, ali osećaj je da  bi slabiji trkači ovde osetili jači zamor vremenom.

Intervalni trening u Nimbusu ne bih preporučio, jer je ovo patika koja je konstruisana tako da vas tera da trčite na peti, dok intervalno trčanje prirodno tera na prednji gaz. Ovde se težina patike dobro osetila.

Brda i offroad su bili izazovni, jer je ovo zaista patika za beton. Prevelika amortizacija na zemlji samo smeta, i upada u zemlju i blato. Naravno, sve je izvodljivo, ali nije idealno.

Zaključak

Ko voli asics kao brend, i voleo je da trči u Nimbusu, voleće i ovaj model. Lično, utisak je da ovakve patike najviše prijaju početnicima i teškašima, koji ne mogu dugoročno i efikasno da održavaju pravilnu formu pri trčanju. Biće im od velike pomoći na dugim prugama.

Nimbus ima toliko ojačanja sa strane, da može da bude super podrška i umerenim pronatorima.

Ovo nije patika za brze treninge i lične rekorde.

Dodatno, osećaj vožnje u džipu je divan, ali kada se dugo trči u ovakvim patikama, mišići stopala atrofiraju ako ih ne menjate sa nekim neutralnijim modelima, te ne bih preporučivao ovaj model kao jedini.

Najbolja za: početnike, svakog sa 10+ kila viška, neutralne pronatore i supinatore.

Na runrepeat agregatoru trenutno drži ocenu 85/100, a pročitajte i sjajan  review sa sajta runningshoesguru

Cena: 24.000 rsd (do 22. aprila  je aktuelan popust od 25% u tref sportu)

Ovaj par patika dobili smo na testiranje od uvoznika. Ova činjenica nije uticala na recenziju i napisana je nakon trčanja više od 50 km u patikama

 

veliko trkačko istraživanje