blank

Ne postoji loše vreme, samo neadekvatna oprema!

Ako vam se dogodila sledeća situacija, sigurno ste postavili pitanje sebi: Kako se obući za trčanje za ovu tempereaturu?

Kada ste krenuli na trčanje imali ste osećaj da vam je duks neophodan jer je napolju pomalo hladno. Ipak, posle par minuta trčanja shvatili ste da vam je previše vruće sa duksom. 

Napravili ste jednu od uobičajenih grešaka, ova tabela će vam pomoći da je izbegnete sledeći put.

Oblačenje za trčanje u zavisnosti od vremenskih uslova

Kada trčimo leti, po visokim temperaturama, često vidimo oko nas ljude koji trče u neadekvatnoj garderobi, slično je i u proleće, zimu i jesen – baš zbog toga je ova tema aktuelna iz godine u godinu.

Kreirali smo jednostavnu tabelu:

Tabela je veoma jednostavna, zaboravite šta oblačite kada idete na posao ili u grad, ako trčite, biće vam toplije u proseku za 10 stepeni.

Ako na trčanje idete ujutru od 7h ili 8h, zanemarite što piše 20C na termometru. Vaš subjektivni osećaj će biti kao da je 30 stepeni.

Ako trčite u brdima, i menjate nadmorsku visinu, tu je situacija malo drugačija, i uvek treba imati šuškavac pri ruci, naročito u visokim predelima gde se vreme brzo može promeniti.

U gradskim uslovima, i na treninzima koji ne traju po nekoliko sati, možete da se malo opustite, i potpuno vodite gornjom tabelom.

Jednostavno, praktično od proleća zaboravite na duge rukave i helanke (osim ako duva jak vetar). Razgolitite se i ne zaboravite da se štitite od sunca:

Trčanje i sunce – treba li da koristite kreme za sunčanje?