Adidas miCoach

Oduvek sam ljubitelj gedžeta. Svakom tehnološkom inovacijom kojom se ostvaruje dobrobit za čoveka  sam iznova oduševljen.

Vođen tom idejom, a uz to veliki ljubitelj trčanja, stalno posmatram razvoj novih GPS uređaja, pulsmetra, telefona namenjenih sportu i sličnih korisnih spravica.

Pojavu miCoach-a sam uočio tek kada je o tome postavljen tekst ovde na sajtu trcanje.rs. Odmah sam se zainteresovao, propratio link i oduševio se onime sto sam pročitao. Posebno funkcijom trenera koji vas navodi glasom kako da trčite zavisno od tipa programa koji ste izabrali.

Adidas miCoach se može nabaviti na svim Adidas prodajnim mestima u Srbiji. Cena miCoacha sa trakom je 5.190 dinara, dok paket koji sadrži i MP3 kabl, slušalice i USB kabl staje 11.390 dinara. Ulaganje nije zanemarljivo, zato se dobro treba informisati o svim karakteristikama ovih uređaja. To je u mom slučaju trajalo nekoliko meseci. Pošto već posedujem pulsmetar, nisam želeo da dobijem nešto što će imati koju beznačajnu funkciju više, već uređaj koji nudi najbolji odnos funkcija za uloženi novac.

Međutim, nove patike u tom trenutku su mi bile neophodnije i kako sam čuo za sniženje u Adidasu, pohitah i kupih Adidas zero Boston. Nedelju dana kasnije imao sam i novac namenjen za miCoach. Na dan kupovine sasvim slučajno reko’ da još jednom pogledam u google-u sve sto znam o miCoachu. I tu vidim  da uskoro izlazi nova softverska aplikacija namenjena za iPhone i BlackBerry uređaje. Dok neko smisli softver za moju Nokiu E71 ima ja da ostarim. Izgooglam ja o tome i vidim pojavljuje mi se stalno neki Samsung F110 miCoach. Skontam ja da je to jedan od miCoach uredjaja koji se u stvari ne pojavljuje na prvi pogled nigde na miCoach stranici, međutim kada malo detaljnije pogledate sve šta se nudi, uočite i njega.

Samsung F110

Samsung F110 nudi mnogo više nego dva gore pomenuta miCoach uređaja. Odem na sajt Mobilni svet da pogledam cene i imam sta da vidim. Ovaj telefon sa pacerom i stride senzorom postoji u samo u dve radnje i košta u jednoj 86 evra, a drugoj 136. Kupih ovaj jeftiniji naravno, sa garancijom od godinu dana.

Šta nudi više od paketa (miCoach pacer) koji sadrži i MP3 kabl, slušalice i USB kabl staje 11.390 dinara?

  • Dobijate telefon i mp3 player i miCoach u jednom uređaju
  • Meni bitna stavka, mogu da koristim bluetooth slušalice
  • U ovom paketu nalazi se i traka za ruku-drzač za mobilni, koja se uz miCoach pacer ne dobija
  • Niža cena od 9.000 RSD

Koferče u kome se dobija telefon sa pacerom i stride senzorom deluje stvarno kao nešto impozantno za svega 9.000 RSD. Za tu cenu se moze kupiti i običan telefon nekih prosečnih performansi.  Detaljan pregled uređaja i uputstvo za korišćenje na engleskom mozete naći na sajtu GSM arene.  To je iskustvo strucnjaka iz mobilne industrije u sintezi sa trkačkim iskustvom.

Više od ovoga što vam mogu reći je samo ono sto sam ja stekao iskustvom korišćenja u prethodnih 20 dana i pretrčanih sad već 140 km.

Podešavanje i kalibracija

Prvo što treba da se uradi kada se izađe na stazu jeste da se pređe neka već obeležena distanca i na taj nacin podesi precizno pedometar. Možete prehodati minimum 800 metara i kalibrisati ga. Postoji detaljno uputstvo na sajtu. Što veću distancu pređete, to će kalibrisanje biti preciznije.

Sledeće sto treba da uradite je da se registrujete na sajtu i da odaberete program koji želite od obilja ponuđenih. Da li se spremate za neku trku, da li želite da smršate, vaš je izbor. Telefon se sinhronizuje sa vašim podešavanjima sa sajta uz pomoć USB kabla.

Zatim treba da odradite kao prvi trening “assesment run” ili na srpskom probno trčanje (telefon ima i meni na srpskom ). Potrebno je da istrčite 1.800 metara najbrže što možete. Na taj način telefon će vam odrediti maksimalni puls i zone u kojima trčite. Bez pretodne kalibracije koju sam opisao, ovaj korak vam ne vredi, jer vam daje pogrešne podatke. Ja sam bio začuđen time da moj MHR iznosi 206. Obzirom na standardno računanje po godinama trebalo bi da mi je 192. Taj podatak ću uskoro i proveriti na testu opterećenja pa vam javljam preciznost uređaja.

Kada ste ova dva koraka obavili, sve sto vam preostaje jeste da pustite mozak na ispašu i dozvolite Adidas miCoachu da misli za vas.

Lični utisak

Pulsom navođeni trening je sjajna stvar. Mana ovog uređaja jeste što ili nema ili ja još nisam uspeo da shvatim kako funkcionise pace-om navođeni trening. Ali u svakom slucaju stručnjaci kažu da je pulsom navođeni trening daleko zdraviji od onog navođenog prolaznim vremenom, što je meni sa strane rekreativnog trkača mnogo važnije, tako da ne tugujem mnogo za tim ukoliko ne pronađem tu pace opciju. Takođe kontrast displeja nije suvise jak i predlažem da kada trčite po jakom suncu izaberete temu sa belom pozadinom da bi vam podaci bili čitljivi. Međutim gledanje u telefon vam je zanimljivo samo u početku jer se vrlo brzo naviknete na to da vas glas sa telefona upozorava na to ako odstupite od zadatog tempa i navodi vas da se vratite na ciljani trening.

Samsung F110 miCoach je pušten u prodaju marta meseca 2008. godine tako da me jako čudi da do sada nisam čuo za njega. Mislim da nema još mnogo primeraka kod nas u slobodnoj prodaji, tako da ko želi da ga kupi, moraće da se malo pomuči.

U svakom slucaju, uzeli miCoach pacer ili ovaj telefon, necete pogrešiti i uloženi novac ce vam se vratiti na najlepši mogući način, a to je zadovoljstvo sobom ostvarenjem svojih trkačkih ciljeva na najefikasniji mogući način.