Nike+ GPS sat iz ugla rekreativca
60%Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0%

 

nike + gps sat

Pre tri meseca kupio sam Nike+ GPS sat. Hteo sam da isprobam baš njega jer me najviše privlačio jednostavnošću i (za mene) lepim dizajnom. Presudno je bilo to što mi treba samo za trčanje pa je i to pomoglo u odluci. Odlučio sam se za belu boju mada su me komentari na internetu upozoravali na problem sa održavanjem samog sata.

Look & Feel

Lepo spakovan, zajedno sa Nike+ senzorom, ugrađenom TOMTOM navigacijom, na prvi pogled je ostavio odličan utisak. Blagim udarom prsta po njemu aktivira se osvetljenje koje, po meni, nije vrhunsko, ali skroz završava posao i normalno osvetljava i prikazuje vreme, tako da na ovo nisam gledao kao manu (kod drugih proizvođača svetlo je, čini mi se jače).

Samim setovanjem možete da birate da li hoćete da vam velike brojke budu crne ili bele. Jednostavan softver za setovanje, još jednostavniji za praćenje vaših rezultata. Nike+ aplikacija sa kojom se sinhronizuje je jednostavna i pregledna.

Krajnje jednostavan, u modu trčanja, jedinom koji ima (nije predviđen za ostale sportove) displej je podeljen na dva dela, gornji manji gde možete da birate između distance, proteklog vremena, brzine, sata, i donji veći na kom možete da očitavate distancu.

nike+ sat

Konekcija sa satelitom

Nisam imao prilike da ga upoređujem sa sličnim GPS satovima što se tiče očitavanja kretanja, ali ljudi koji su imali tu priliku nisu naišli na neka velika odstupanja. Radi se o odstupanjima od nekih maksimalno 2% u odnosu na Garmin.

Vreme za pronalaženje satelita nisam nikad merio ali u hladnim danima, a pre trčanja dok sam se spremao ispred kuće nisam primetio da sam čekao da pronađe satelite, obično ih nađe pre nego što bih ja stavio kapu, rukavice, zakopčao jaknu i malo se razdrmao, pa mislim da mu nije puno potrebno.

Senzor je  tu prvenstveno radi trčanja na traci, ali pokazao se korisnim kada mi se link sa satelitom izgubio iz nepoznatih razloga. Tada je on preuzeo merenje. Napomena je da se ovo desilo samo jednom, nekih 50 trčanja sa njim.

Interfejs aplikacije za trening na traci je malo drugačiji, jer prikazuje distancu i brzinu bez mape sa kretanjem za taj trening, ali ne vidim veliki problem u tome…

Trčeći kroz gradski park i po bregu kroz šumu za sada nisam imao problema sa signalom mada se on ipak oslanja na 12 satelita (kako stoji u specifikaciji).

Funkcije

Savršeno zaštićen USB u samoj narukvici je mesto sa kog komunicira sa računarom kada se ujedno i puni baterija. Samim spajanjem sat ažurira sve podatke veoma. Poslednjih 50 treninga se čuva i u samom satu.

Pored te istorije može da se koristi kao štoperica, da vam broji krugove, intervale, potrošene kalorije, puls (ako se poveže) da pokaže lične rekorde i kao poslednja opcija, pored osnovne koja je trčanje, tu je klasičan sat sa velikim digitalnim ciframa.

Postoji opcija da se poveze i sa Polarovim pulsmetrom koji se dodatno kupuje i košta u inostranstvu negde oko 60€. Na ekranu kada je u modu  sata, prikazuje još dan, datum i kapacitet baterije.

Sat je nekoliko puta bio izložen pljusku, nije bilo problema za sad, ali treba ipak sačekati da se malo osuši i ne povezuje odmah sa računarom dok se USB ne osuši skroz.

Opšti zaključak: lep, funkcionalan, izdržljiv, potencijalno jednokratan ali savet je da izaberite neku drugu boju.