Ako ste tek odnedavno počeli da koristite patike za trčanje, možda će vas interesovati šta su trkači koristili ranije. Možda će vam to dati ideju u kojem smeru se patike razvijaju i koliki uticaj one imaju na trkača i njegove rezultate.

Antika

Drevni narodi su, naravno, trčali bosi, u šta se možemo uveriti kada pogledamo prikaze na starogrčkim amforama gde su  prikazane muške figure u trku. To je najprirodniji način trčanja koji postoji i onaj za koji smo stvoreni da trčimo: bosi, sa dočekom na prste odnosno prednji deo stopala.

Naravno, bosonogo trčanje nije tako idealno kao nekada, jer nam prete mnoge opasnosti za stopala, od prirodnih (kamenčići, trnje, grančice, insekti) do veštačkih (staklo, metalni i drugi otpad).

Čim je čovek shvatio da je potrebno nečim da zaštiti stopalo, nastala je prva obuća – sandale. One nisu pružale nikakvu drugu zaštitu osim samom gazećem delu stopala, pa nisu bile primenjive u hladnijim krajevima. U njima su se koristile čizme od životinjskog krzna, koje su zadovoljavale i ovu namenu. Trčanje u sandalama i čizmama sigurno nije idealno ali za uobičajene aktivnosti ove dve vrste obuće su opstajale hiljadama godina.

Prve patike za trčanje su u stvari bile cipele- lagane sa ravnim đonom izrađene od kože ispertlane poput današnjih patika. Cela konstrukcija je bila od kože, koja je prirodno savitljiva, izdržljiva i najzdravija za nošenje.

Počeci modernih patika za trčanje

Inovacija u vidu šiljaka sa donje strane đona radi povećanja trakcije đona sa podlogom sredinom 19. veka predstavlja momenat kada je patika za trčanje rođena. Već  početkom 20. veka  počinje se sa korišćenjem gume za đon, nastaju čuvene košarkaške”starke” . Otac modernih patika za trčanje Adolf Dassler (Adidas) već 1920. konstruiše patike koje su nosili svetski rekorderi poput Džesi Ovensa.

Patike su bile izrađene od platna, gume i kože i to su materijali koji su se upotrebljavali do sledeće male revolucije u dizajnu patika koja je počela nastankom Nike 1972. godine. Negde u to vreme se uvode novi materijali, razne vrste polimera, koje imaju fantastična svojstva. Đonovi počinju da imaju drugačiji profil, masivan kod pete i tanak kod prednjeg dela stopala što rezultira promenom u načinu trčanja.

Tehnološka revolucija

Zahvaljujući vazdušnom jastuku, ali i drugim tehnologijama i materijalima, doček na podlogu pri trčanju je sa prstiju pomeren na petu što je najveća revolucija u načinu trčanja od nastanka patika. Amortizaciju niste više morali da vršite mekanim doskocima na vaše jastučiće u podnožju prstiju na tabanima, već je sve to obavljao vazdušni jastuk patike. Biomehanika se promenila, a i rezultati –  uz komfor se odjednom moglo brže trčati.

Ovo je postao standard koji su rado prihvatili svi proizvođači patika na svetu, uz različite tehnologije koji su proizvođači zaštićivali. Tako je vazdušni jastuk postao trademark Nike-a, honeycomb Reebok-a, wave ploča Mizuno-a, gel Asics-a i tako redom. Trčanje u ovakvim patikama imalo je za posledicu da se poveća broj trkača rekreativaca.

Budućnost trkačkih patika

Gde vidim budućnost patika? U vraćanju na početke i prirodno trčanje, dakle sa prvim dočekom na prstima. Ovo trend u Americi donosi Vibram five fingers, Newton running i još poneki pioniri koji su uticali da i “velike ribe” počnu da razmišljaju o osnovama.

Sve više se primećuje pojava novih modela patika koje nisu “klasične” i koje imaju za cilj da nas vrate na pravi put. Međutim, sve ovo je samo vešto  marketinško prilagođavanje patika novim saznanjima, jer ne trebaju vam Vibramovke da bi trčali na prirodan način. To možete i u nekim prosečno udobnim i pristupačnim patikama.

Kada  trčite u patikama na prirodan način, tada amortizacija u predelu pete u đonu nije od presudne važnosti. Tada možete koristiti maltene bilo koju obuću koja vam je prijatna, udobna i koja vam dobro drži nogu u prednjem delu.

To znači da možete koristiti i druge patike za trčanje koje nemaju toliko preteranu amortizaciju u petnom delu. Pustite na stranu precenjene “hi-end” modele, dajte šansu jeftinijim udobnim patikama od istog ili nekog drugog proizvođača. Istražujte, obujte, trčite. I tako u krug. Jer budućnost i prošlost se uvek prepliću i dopunjuju.