* NaslovnaOna trčiOprema za trčanjePatike za trčanje

Ženske patike za trčanje su drugačije od muških. Zašto i kako se ženske patike za trčanje razlikuju od muških

Nema komentara

U poslednjih nekoliko godina broj žena koje su počele da se bave trčanjem je u velikom porastu. Primera radi 61% svih učesnika polumaratona u USA su prošle godne bile žene. Zato su i kompanije koje proizvode opremu za trčanje počele da obraćaju posebnu pažnju na devojke i na činjenicu da se žensko telo razlikuje od muškog. Samim tim su počeli da drugačije prave ženske patike za trčanje.

Suzi i oboji u roze

Tako su kompanije za proizvodnju patika u šali obaveštavale svoje dizajnere o tome kako da kreiraju žensku verziju patika za trčanje, ovaj standard se u poslednje vreme promenio, jer su kompanije shvatile da su devojke veliki deo trkačke populacije i njihovog tržišta.

Žensko telo je drugačije od muškog

Iako potreba za specifičnim patikama za trčanje kod devojaka nije odmah očigledna, postoji nekoliko faktora vezanih za biomehaniku tipične žene koji zahtevaju razmatranje tokom faze projektovanja patika.

Širi uglovi kvadricepsa (Q-uglovi), niža telesna masa i različit oblik stopala samo su neke fiziološke razlike koje ženama pružaju različite potrebe kada govore o idealnim patikama za trčanje.

Širi bokovi znače dodatni stres

Prvi faktor je da žene imaju šire kukove od muškaraca, pa je češće da žene proniraju malo više kada gaze. Zato je važno je pronaći patike koje podupiru vaša stopala i smanjuju mogućnost povreda.

Neke od najčešćih povreda od prekomerne pronacije uključuju:

  • Plantarni fasciitis
  • Upala potkolenice
  • Bol u peti
  • Sindrom iliotibijalne trake
  • Bol u krstima

Žene imaju skoro duplo češće problema sa kolenima zbog dodatnog stresa. Da biste rešili ovaj problem, malo dodatne podrške kroz malo drugačiji srednji deo đona može biti od velike pomoći. Takođe, jačanje mišića kuka takođe može pomoći u sprečavanju ove povrede.

Žene imaju manju telesnu masu

Generalno, žene imaju oko 15% manju telesnu masu – za istu visinu – od muškaraca, mada to može varirati među pojedincima.

Ova manja telesna masa znači da dizajneri patika moraju uzeti u obzir koliko je pene potrebno u srednjem đonu (ženama će verovatno trebati nešto manje), što znači da su ženske cipele obično niže, mekše i lakše od muške verzije.

Drugačiji oblik stopala

Inženjeri bi takođe trebali da uzmu u obzir činjenicu da su muška stopala u proseku šira i duža.

Ženska stopala, s druge strane, imaju različite karakteristike oblika, posebno u luku, prstu i prednjem delu stopala. Na primer, ženska stopala su obično šira u prednjem delu stopala, viša u luku i uža u peti.

Da biste osigurali da patika pravilno pristaje stopalu, ove faktore treba uzeti u obzir prilikom isprobavanja patika. To takođe znači da ćete možda morati isprobati nekoliko različitih modela i vrsta patika (neutralne, stabilne, amortizirajuće itd.) Dok ne pronađete ono što odgovara vašim stopalima.

Kako se razlikuju ženske patike za trčanje?

Ženske patike za trčanje su šire od muških u prednjem delu stopala i uže u peti zbog oblika ženskih stopala.

Obično ženske patike za trčanje teže manje od muških, ali srednji đon i peta mogu, ali i ne moraju biti izrađeni od istih materijala, jer žene imaju tendenciju da se overproniraju više od muškaraca.

Možete li da trčite u muškim patikama?

Nekim ženama je trčanje u muškim patikama udobnije i prikladnije nego trčanje u ženskim. Zašto se to dešava? To je samo individualni oblik stopala.

Zapamtite da je svako stopalo drugačije i ako otkrijete da ženske patike ne odgovaraju, isprobajte muške patike. Ako nosite veličinu 41 u ženskim patikama, to ne znači da ćete nositi veličinu 41 u muškim merama, obično je to veličina 39.

Pogledajte izbor ženskih modela patika za trčanje dostupnih u Intersportu

Kafa i trčanje – sve što ste hteli da znate: dobro, loše, ružno!
Poslednja prilika za Beograđane ove godine: BRC Škola trčanja počinje! Iskoristi rane cene!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed