Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Zašto bi trkači trebalo više da hodaju?

Nikada ne potcenjujte snagu dobre šetnje, jer šetnja je više od pauze u trčanju. „Odlazak u „čistu šetnju“ – bez trčanja, omogućava vašem telu da napravi male adaptacije koje jačaju vaša stopala, kolena i kukove“, objašnjava trener Džef Galovej. Duge, brze šetnje mogu pomoći da povećate vašu izdržljivost i da odmorite zglobove i mišiće, što može eliminisati bolove uzrokovane trčanjem. Evo Galovejevih saveta o tome kako da dodate šetnje svojoj rutini:

Obratite pažnju na svoje držanje

Za većinu ljudi uspravno držanje tokom hodanja je najudobniji i najprirodniji način. Izbegnite dugačke korake jer mogu izazvati bolove u nogama, stopalima i kukovima. Držite noge nisko uz zemlju i lagano koračajte.

Ubrzajte hodanje

Hodanje danima kada ne trčite je efikasan način sagorevanja masti i povećanja protoka krvi što pomaže pri oporavku. U danima unakrsnih treninga, hodajte 30-60 minuta odjednom ili pravite segmente od 5 do 10 minuta tokom dana. Hodajte brže, ali ne toliko brzo da biste se mučili da održite razgovor. Neka vam to bude merilo.

Šetajte na dan trčanja

Ako se uvek povređujete, pogledajte kako hodate i rešite ove uobičajene probleme. Foto by Sincerely Media

Kada šetnju zamenite trčanjem, uzmite broj minuta koji biste trčali i udvostručite ga. Dakle, ako želite da trčite 30 minuta, hodajte 60 minuta. Ne morate odjednom – podelite na dva dela ako vam je tako lakše i prijatnije: izlazak ujutru, recimo, pa ponovo uveče.

Najbolja je šetnja slikovitom rutom

Što je vaša ruta raznovrsnija, to je kvalitetniji trening. Ako vreme dozvoljava, prošetajte u prirodu ili napravite nekoliko ponavljanja stepenica. Kada je napolju previše hladno ili vlažno, stepeništa su odlična mesta za vežbanje. Pokušajte da idete uz i niz stepenice nekoliko puta kada je to moguće. Ovo je sjajan način da ojačate svoje noge.

Obratite pažnju na način hodanja

Daleko više od nečega što možete da uradite kao unakrsni trening, način na koji hodate može otkriti probleme u vašem trčanju. Ako se uvek povređujete, obratite pažnju kako hodate i rešite probleme.

Koliko vi hodate?

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Šetnja je stvorena za sve, čak i za one koji tek počinju da ulaze u formu. A ako ako vam šetnja pola sata dnevno...

* Naslovna

Za sve nove posetioce sajta, koji žele da naprave promenu i počnu da se kreću više, delimo jedan tekst iz arhive sa odličnim planom...