* BEOGRADSKI MARATON ** Naslovna

Vraćamo se na trke. 34. Beogradski maraton u maju 2021. – SAOPŠTENJE

4 komentara

Beogradski maraton d.o.o. obezbedio povoljan termin za 34. Beogradski maraton u kalendaru za 2021. godinu uz saglasnost i podršku najvažnijih međunarodnih organizacija

Svetski sportski kalendar za 2021. godinu za mnoge sportove uveliko je u pripremi, iako još uvek postoje određene nepoznanice – posebno one u vezi sa aktuelnom situacijom – odnosno sa pandemijom virusa COVID-19.

Sport je u svetu preživeo teške trenutke tokom 2020. godine i sada se pažljivo analizira trenutna situacija i sagledavaju predviđanja za 2021. godinu. 

Trkački pokret i maratonska scena pokazali su svoju snagu, vitalnost i fleksibilnost i tokom cele 2020. godine, uključujući i period u poslednjih nekoliko nedelja, održan je veliki broj događaja širom sveta sa učešćem i preko 30.000 trkača na nekima od njih. Bilo je i događaja koji su odlagani i otkazani, a neki su pomereni za 2021. godinu. 

U sagledavanju aktuelne situacije u vezi sa virusom COVID-19, kao i sa očekivanjima i najavama za 2021. godinu koje pristižu iz referentnih zdravstvenih institucija i ustanova, iz sportskih organizacija, kao i agencija koje se bave kriznim menadžmentom – Beogradski maraton je obavio i neposredne konsultacije i direktne razgovore sa predstavnicima najvažnijih svetskih organizacija kada je u pitanju trkački sport i organizacija maratona.

34. Beogradski maraton u kalendaru svetske asocijacije maratona

Upravo smo završii razgovore sa čelnicima Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS – Association of International Marathon and Road Races), Međunarodnog Instituta za trkačku medicinu (IIRM – International Institute for Race Medicine) i Serijom najvećih svetskih maratona (WMM – World Marathon Majors Series) i zajednički smo zaključili da je 16.05.2021. godine najpogodniji termin za organizaciju 34. Beogradskog maratona. 

Kalendar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka upravo je u završnoj fazi priprema i s obzirom na sve veću izvesnost održavanja Olimpijskih igara u Tokiju u 2021. godini, termin za 34. Beogradski maraton u maju mogao bi da bude pogodan i za elitne trkače koji bi pri kraju kvalifikacionog perioda mogli da ispune olimpijsku normu na stazi u Beogradu. 

34. Beogradski maraton

34. Beogradski maraton kvalifikacioni za svetsko prvenstvo Major serije

Takođe je izuzetno važno da se 34.Beogradski maraton uklapa u kalendar World Marathon Majors serije (kojoj pripadaju najveći i najznačajniji maratoni u svetu: Njujorški, Bostonski, Čikaški, Tokijski, Londonski i Berlinski) – s obzirom da je sledeće godine Bogradski maraton kvalifikaciono takmičenje za Svetsko prvenstvo u masters kategoriji u okviru ove serije (Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group World Championships). 

Zaključeno je i da će se Međunarodni institut za trkačku medicinu aktivno uključiti u pripremi za 34. Beogradski maraton sa svojim specifičnim znanjem iz oblasti medicine, organizacionim iskustvom i protokolima pripremljenim za situaciju nastalu u vezi sa virusom COVID-19. 

Očekujemo da 34. Beogradski maraton 2021. godine, po tradiciji, bude uspešno i odgovorno organizovan događaj u saradnji sa gradom Beogradom i mnogobrojnim partnerima i Institucijama koje decenijama učestvuju u organizaciji ove manifestacije i da ćemo zajednički širiti pozitivnu energiju i optimizam na talasu sve prisutnijeg trkačkog pokreta kao pokreta zdravlja.

33. Beogradski maraton, koji je prvobitno bio zakazan za 26.04.2020., pa odložen za 18.10.2020. godine, kada takođe nije mogao da bude održan na uobičajen način na ulicama Beograda – realizovan je, po ugledu na mnoge svetske organizatore maratona, tokom novembra meseca 2020. godine kao virtuelni događaj.

Prvi Beogradski maraton održan je 08.05.1988. godine.

Otvorene prijave za peti po redu Vučko Trail
Poznati datumi Serbia Business Run 2021. EARLY BIRDS do 31. decembra
Tags: ,

Povezani članci

4 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed