* NaslovnaVesti

Senzacija Kineske duvanske industrije ujka Čen diskvalifikovan zbog pušenja na trci

Nema komentara

Posle dve godine pauze u svetu trčanja, kineski maratonac Ujka Čen (Uncle Chan) istrčao je maraton u Sjamenu 7. januara. Međutim, Čenov povratak nije prošao po planu. Uprkos tome što je trku završio za tri sata i 33 minuta, na kraju je diskvalifikovan zbog pušenja.

Poznat kao „Pušački brat“ u Kini, ujka Čenovo vreme je bilo pet minuta sporije od njegovog cilja 3:28 pre dve godine na maratonu u Sinanđiangu 2022. Čini se da je pušenje ipak uticalo na 52-godišnjeg maratonca.

Čenove fotografije objavljene u kineskoj aplikaciji za društvene mreže Weibo nakon trke su privukle više pažnje na njegovo pušenje tokom događaja. Slike su kružile zajedno sa komentarima koji su citirali „inicijativu“ koju su vlasti izdale pre dve godine i koja je eksplicitno zabranila pušenje na maratonima u Kini. Na fotografijama se vidi ujka Čen sa cigaretom u ustima, dok održava natprosečan maratonski tempo.

Nema pušanje na trkama

Organizacioni komitet maratona Sjamen kasnije je izdao saopštenje u kojem je objavljena Čenova diskvalifikacija zbog pušenja tokom trke. Odluka je zasnovana na kršenju člana 2.12 pravila i propisa Sjamen maratona, koji kaže:

„Necivilizovano ponašanje trkača kao što je otvoreno defekaciju, pušenje ili gaženje cvetnih leja ili zelenih površina koje utiču na trku i bezbednost drugih trkači će rezultirati diskvalifikacijom.”

U nastojanju da obuzda pušenje tokom trkačkih takmičenja, Kineska atletska asocijacija (C.A.A.) uvela je predlog prošle godine da će se oni koji se ne pridržavaju novih pravila na trkama suočiti sa diskvalifikacijom.

Ujka Čen, poznat po tome što je svoju naviku pušenja kombinovao sa trčanjem, već godinama se bavi ovom nekonvencionalnom praksom. Fotografije na kojima puši dok trči prvi put su se pojavile na maratonu u Guangdžou 2018. A nakon toga i na maratonu Sjamen 2019. godine, gde je završio sa vremenom od 3:36 odnosno 3:32.

Značajno je da je ujak Čen takođe ultramaratonac, koji je završio događaje u rasponu od 50 km do 12 sati.

Izvor: Canadian Running

5 novih mera zbog kojih će učesnici SBR serije biti zeleniji od drugih zaposlenih
KTJ WINTER CHALLENGE #JANUARY 200 trkača za Magdalenu Vlaški
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed