Slatki krompir ne samo što je neverovatno ukusan, već je i veoma zdrav i definitivno ga treba uvrstiti na vašu listu zdravih jela. Saznajte o zdravstvenim prednostima ovog povrća i isprobajte ova tri jela. runtastic
Šta čini slatki krompir toliko zdravim?
Postoji više razloga zašto je ishrana bogata slatkim krompirom toliko dobra za nas:
- Slatki krompir je prepun vitaminima i mineralima. Posebno su bogati beta karotenom (antioksidansim koji se pretvara u vitamin A), vitaminom E i kalijumom.
- Bogati su antioksidansima koji štite naše telo od slobodnih radikala. Pokazalo se da oni deluju protiv procesa stanrenja i bolesti poput raka.
- Ovo slatko povrće bogato je vlaknima, što je veoma važno za zdravu probavu. Akademija za ishranu i dijetetiku preporučuje oko 30 g vlakana dnevno.
- Jedite ga kao doručak, užinu, u supi, kao prilog, glavno jelo ili desert. Neverovatno je svestran! Ukusni su kako god da ih skuvate – kuvani, pireni, prženi, na pari ili pečeni, pa ih čak možete koristiti i u kolačima.
Tri neodoljiva recepta sa slatkim krompirom
Punjena korica slatkog krompira (jedna porcija)
Sastojci:
- 1 slatki krompir
- 2 jaja
- so, biber
- tucana paprika po ukusu
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 200 ° C.
- Slatki krompir stavite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 45 minuta dok ne omekša.
- Zatim krompir prepolovite, i izvadite veći deo mesa, ostavljajući slok krompira od 5 mm. Ne bacajte ukusno meso – možete ga korstiti kao dadatan prilog ili ga pretvoriti u pire od slatkog krompira.
- Pažljivo razbijte jaje i svaku polovinu slatkog krompira i pecite kožu još 15-20 minuta.
- Posolite, pobiberite i dodajte malo tucane paprike po ukusu.
2. Supa od bundeve, slatkiog krompira i kokosa
Sastojci (četiri porcije):
- 1 bundeva ili tikva
- 1 slatki krompir
- 1 luk
- 1 mali komad đumbira
- 1 litar bujona od povrća
- 200 ml kokosovog mleka
- kokosovo ulje
- so, biber
Uputstva:
- Operite bundevu, prepolovite i uklonite semenke.
- Meso isecite na velike komade.
- Ogulite i sitno iseckajte luk i đumbir.
- Zagrejte malo kokosovog ulja.
- Oljuštite i iseckajte na sitno luk i đumbi.
- Dodajte bundevu i slatki krompir i kuvajte povrće nekoliko minuta.
- Sipajte bujon od povrća
- Ostavite supu da se krčka oko 15 minuta dok bundeva i slatki krompir ne omekšaju.
- Sipajte supu u blender i izblendajte. Zatim sipajte. ikokosovo mleko.
- Začinite supu solju i biberom.
- Ukrasite pečenim semenkama bundeve.
3. Veganska salata od pečenog slatkog krompira sa sosom od meda i senfa
Sastojci (šest porcija)
- 4 velika slatka krompira
- 1 kašika maslinovog ulja
- paprika
- šaka čeri paradajza (po ukusu)
- 285 g kukuruza (1 konzera)
- 255 g pasulja (1 konzerva)
- 2 mlada luka
- sok od 2 limete
- kašika meda
- kapika senfa
- so, biber
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 190 ° C
- Ogulite i isecite slatki krompir na kockice
- Stavite ih u činiju i pomešajte sa malo maslinovog ulja, pa dodajte papriku. izačinite solju i biberom.
- Slatki krompir stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u rerni oko 30 minuta.
- U međuvremenu paradajz sitno iseckajte, a mladi luk isecite na kolutiće-
- Kad je slatki krompir gotov, stavite ga u činiju. Kombinujte ih sa mladim lukom, paradajzom, kukuruzom i pasuljem.
- Dodajte sok od limete, med, senf, so, biber i sve dobro pomešajte.
- Salatu možete poslužiti toplu ili hladno.
Prijatno!