Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Tri zdrava i laka recepta od slatkog krompira

Slatki krompir ne samo što je neverovatno ukusan, već je i veoma zdrav i definitivno ga treba uvrstiti na vašu listu zdravih jela. Saznajte o zdravstvenim prednostima ovog povrća i isprobajte ova tri jela. runtastic

Šta čini slatki krompir toliko zdravim?

Postoji više razloga zašto je ishrana bogata slatkim krompirom toliko dobra za nas:

  • Slatki krompir je prepun vitaminima i mineralima. Posebno su bogati beta karotenom (antioksidansim koji se pretvara u vitamin A), vitaminom E i kalijumom.
  • Bogati su antioksidansima koji štite naše telo od slobodnih radikala. Pokazalo se da oni deluju protiv procesa stanrenja i bolesti poput raka.
  • Ovo slatko povrće bogato je vlaknima, što je veoma važno za zdravu probavu. Akademija za ishranu i dijetetiku preporučuje oko 30 g vlakana dnevno.
  • Jedite ga kao doručak, užinu, u supi, kao prilog, glavno jelo ili desert. Neverovatno je svestran! Ukusni su kako god da ih skuvate – kuvani, pireni, prženi, na pari ili pečeni, pa ih čak možete koristiti i u kolačima.

Tri neodoljiva recepta sa slatkim krompirom

Punjena korica slatkog krompira (jedna porcija)

Slatki krompir je bogat antioksidansima koji štite naše telo od slobodnih radikala.

Sastojci:

  • 1 slatki krompir
  • 2 jaja
  • so, biber
  • tucana paprika po ukusu

Uputstvo:

  • Zagrejte rernu na 200 ° C.
  • Slatki krompir stavite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 45 minuta dok ne omekša.
  • Zatim krompir prepolovite, i izvadite veći deo mesa, ostavljajući slok krompira od 5 mm. Ne bacajte ukusno meso – možete ga korstiti kao dadatan prilog ili ga pretvoriti u pire od slatkog krompira.
  • Pažljivo razbijte jaje i svaku polovinu slatkog krompira i pecite kožu još 15-20 minuta.
  • Posolite, pobiberite i dodajte malo tucane paprike po ukusu.

2. Supa od bundeve, slatkiog krompira i kokosa

Ovo slatko povrće bogato je vlaknima, što je veoma važno za zdravu probavu.

Sastojci (četiri porcije):

  • 1 bundeva ili tikva
  • 1 slatki krompir
  • 1 luk
  • 1 mali komad đumbira
  • 1 litar bujona od povrća
  • 200 ml kokosovog mleka
  • kokosovo ulje
  • so, biber

Uputstva:

  • Operite bundevu, prepolovite i uklonite semenke.
  • Meso isecite na velike komade.
  • Ogulite i sitno iseckajte luk i đumbir.
  • Zagrejte malo kokosovog ulja.
  • Oljuštite i iseckajte na sitno luk i đumbi.
  • Dodajte bundevu i slatki krompir i kuvajte povrće nekoliko minuta.
  • Sipajte bujon od povrća
  • Ostavite supu da se krčka oko 15 minuta dok bundeva i slatki krompir ne omekšaju.
  • Sipajte supu u blender i izblendajte. Zatim sipajte. ikokosovo mleko.
  • Začinite supu solju i biberom.
  • Ukrasite pečenim semenkama bundeve.

3. Veganska salata od pečenog slatkog krompira sa sosom od meda i senfa

Posebno su bogati beta karotenom (antioksidansim koji se pretvara u vitamin A), vitaminom E i kalijumom.

Sastojci (šest porcija)

  • 4 velika slatka krompira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • paprika
  • šaka čeri paradajza (po ukusu)
  • 285 g kukuruza (1 konzera)
  • 255 g pasulja (1 konzerva)
  • 2 mlada luka
  • sok od 2 limete
  • kašika meda
  • kapika senfa
  • so, biber

Uputstvo:

  • Zagrejte rernu na 190 ° C
  • Ogulite i isecite slatki krompir na kockice
  • Stavite ih u činiju i pomešajte sa malo maslinovog ulja, pa dodajte papriku. izačinite solju i biberom.
  • Slatki krompir stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u rerni oko 30 minuta.
  • U međuvremenu paradajz sitno iseckajte, a mladi luk isecite na kolutiće-
  • Kad je slatki krompir gotov, stavite ga u činiju. Kombinujte ih sa mladim lukom, paradajzom, kukuruzom i pasuljem.
  • Dodajte sok od limete, med, senf, so, biber i sve dobro pomešajte.
  • Salatu možete poslužiti toplu ili hladno.

Prijatno!

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci