* NaslovnaTrening

Da li bi trebalo da trčite dan pre trke?

Nema komentara

Da li je pametno da trčite dan pre trke? Kada provedete nedelje i mesece pripremajući se za trku, zasigurno da ne želite da uradite ništa da ,,upropastite“ mogućnost da istrčite PB.  Pogotovo kad vidite da neko trči dan pre trku. Da li glumi profesionalca ili je zaista dobro za vas da trčite dan pre trke.

Da li bi trebalo da trčite na dan trke?

Odgovor je možda na pri pogled jednostavan – da, trčite. Iako ovo može izgledati kontraintuitivno, postoji nekoliko razloga zašto je kratak trč dan pre trke skoro uvek odlična ideja.

#1 Priprema za telo

Pre svega korsiti su, normalno, fizičke, trčanje može pomoći da se telo pripremi za sledeći dan. Ali važno je da trčite vrlo lakim tempom. Nećete poboljšati svoju formu, i ovo svakako nije momenat da se bilo kome dokazujete, pa ni sebi. Ali, korst kada istrčite dan pre trke jeste to što služi kao podsetinik telu šta vas očekuje.

Vežbe dinamičke mobilnosti su posebno korisne za trke koje su 10K ili kraće. Ove vežbe će pomoći da se telo probudi i da se pripremi za dan trke, prenosi Canadian Running.

#2 Smanjenje nervoze

Dan pre trke često nosi sa sobom mnogo nervoze. Kratak trening je odličan način da je se rešite.

Trkači svakako imaju tendenciju da provedu mnogo vremena opsedajući i naglašavajući male stvari u poslednja 24 sata pre trke. Čak i ako se ne sastajete sa grupom dan pre trke, to je dobra prilika da se usredsredite i da smirite svoje živce.

Koliko bi trebalo trčati?

Odgovor zavisi od dužine trke i vašeg iskustva kao trkača. Trčanje pre trke može trajati samo 15-20 minuta, ili više od 30 minuta i duže. U zavisnosti od dužine trke, distanca koju biste mogli trčati pred dan d varira, ali se najčešće preporučuje da bude između 3 i 8 km uz zagrevanje i vežbe.

Ako ste trkač početnik ili trčite na novu distancu po prvi put, najbolje je da trčanje bude kraće. Trčite 15-20 minuta laganim tempom da biste pokrenuli noge, nakon čega sledi lagano istezanje. Ako ste iskusniji trkač, ova distanca može biti i veća.

Kada završite trening dan pred trku, vreme je da se opustite. Važno je da se odmorite, a najbolji savet za odmor nogu jeste da ih podignete i nasloninte na zid dok ležite na krevetu. Pogotovo ako trčite dužu distancu.

Ne zaboravite na mentalni i fizički odmor pre trke. Ono što definitivno ne želite da uradite jeste da se šetate ceo dan i umarate pred trku.

Konačno, ako se ne osećate dobro tokom trčanja, važno je da znate da nervi i umor od putovanja mogu pomutiti vašu percepciju, i to je normalno. Verujte u trening koji ste odradili i verujte da ste spremni.

Trčite, ali ne preterano

Bilo da ste trkač početnik ili veteran, bilo da se trčite 5K ili maraton, trebalo bi da krenete na kratko, lagano trčanje dan pred trku. Ne samo da će vam pomoći da pripremite svoje telo za trku, već će vam pomoći i da smirite svoj um i da se oslobodite treme tokom dana trke. Samo držite lep i lagan ritam i pokušajte da uživate u procesu. Trke bi, na kraju krajeva, trebalo da budu zabavne. Uživajte!

Izvor: Canadian Running

Trčanje u Kini: Reportaža sa Šendžen Guangming polumaratona
BRC iskustvena radionica: Dinamika posture – treniraj sa lakoćom
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed