Svako ima svoje omiljeno doba za trčanje. Neko voli da trči leti sa što manje opreme na sebi – ali obavezno sa zaštitnim faktorom i kačketom na glavi, neko voli trčanje po kiši, jer daje poseban osećaj slobode, neko voli sneg jer je izazov…

Bilo kako bilo, ako pitate iskusne trkače, rećiće vam da je idealno vreme za trčanje jesen sa što manje kiše. Suva podloga je stabilna, a temperature do 10 stepeni najviše prijaju vašem organizmu.

To svakako ne znači da ne treba da trčite kada su vremenski uslovi drugačiji, ali je važno da znate sa čime se hvatate u koštac :) S toga, hajde da vidimo koje su posledice trčanja po hladnoći i kako ih sprečiti – mada nas je ove godine, bar do sada, zima štedela.

Za i protiv trčanja zimi

Dosta se pisalo na temu za i protiv trčanja zimi. Pomenimo samo ono osnovno:

  • Izuzetno hladan vazduh može da izazove smetnje kod disajnih puteva – ovaj problem lako se rešava jednom bandanom koju stavite na nos i usta ili još efikasnije (a u danima povišene koncentracije štetnih čestita u vazduhu i neophodno) maskom za trčanje.
  • Poledica, sneg i ostale zimske čarolije – trčanje zimi svakako nije isto kao trčanje po suvom i lepom vremenu, ali ima svoje prednosti ako imate adekvatnu opremu. Zato par zimskih patika i ekstra fokus tokom treninga može da vas zaštiti od eventualnih padova i povreda tokom trčanja.
  • Obdanica prođe ko brzi voz (ne ovaj naš!) – zimi su dani izuzetno kratki, a trčanje noću nije najprijatnija stvar na svetu. Ako uzmemo u obzir da je trčanje u društvu inače zabavno, a ako uz još jedan par nogu dodamo i jednu (tj. dve) čeone lampe, jeza koja nas hvata dok trčimo sami po mraku, kao i sam mrak, nestaju kao dlanom o dlan.
  • Motivacija se uglavnom zaturi među silne džempere, kape i rukavice – realno, uuuuuužasno je teško naterati se da uopšte krenete na trčanje kada je napolju hladno, vlažno, mračno… Ako vam nedostaje motivacije, prečešljajte neke od naših tekstova, o motivaciji smo dosta pisali ;)

Upala mišića i povrede zglobova kao posledica trčanja po hladnoći

Ajmo sada da se dotaknemo teme koja nije toliko često obrađivana kada je trčanje zimi u pitanju, a tiče se povrede mišića i zglobova.

Koje je prvo pravilo kod trkačkog treninga? Da, zagrevanje! Nevezano za godišnje doba, da bismo izbegli povrede, neophodno je da mišiće prvo dobro pripremimo, tj. da podignemo radnu temperaturu tela.

Kada je napolju hladno, mišići se teže zagrevaju, a brže gube toplotu što dovodi do veće potrošnje energije kako bi ostali u radnoj temperaturi. Kao posledica javljaju se grčevi i upale mišića iako ste u dobroj formi i pratite svoj trenažni plan.

Hladnoća je posebno nemilosrdna prema onima koji imaju manji procenat masti, obzirom da masne naslage koje se nalaze između površinskog sloja kože i mišića služe kao izolator i usporavaju gubitak toplote mišića. Ovo je dobra vest za one sa (malim) viškom telesnih masti!

Ali šta da rade oni koji nisu iskoristili praznike za skladištenje masnih naslaga? Pa…ne morate da čekate godinu dana da bi sebi dali oduška za prazničnim trpezama, jednostavno obezbedite adekvatnu opremu za trčanje, slojevito se oblačite (lako ćete skinuti višak) i odvojite više vremena za zagrevanje pre početka treninga.

Patike na noge (i tople helanke i aktivnu majicu dugih rukava i šuškavac i bandanu i rukavice i kapu….) i pravac na trčanje!