* NaslovnaOprema za trčanje

Trčanje na traci ima dosta prednosti ali i mana. Ovo su razlozi za i protiv

65 komentara

Traka za trčanje je sprava koja ima neprekidnu traku i električni motor koji je pokreće, prenosom koji se može regulisati prema željama osobe koja koristi traku. Brzina pomeranja trake može biti od sporog hoda do brzog trčanja. Kontrola brzine je obično kompjuterski regulisana, a mogući su i programi koji postepeno povećavaju brzinu trake, prema potrebama trkača.

Da li ste znali? Trčanje na traci je nastalo kao način za mučenje u Engleskoj u 19. veku?

Ovako su izgledale prve trake za trčanje i služile su za mučenje u engleskim zatvorima.

Skuplji modeli traka imaju i mogućnost tilta, dakle podizanja prednjeg kraja koji simulira nagib, pa imate utisak da trčite uzbrdo. Ispred sebe imate displej koji vam pokazuje osnovne parametre treninga (brzina i vreme trčanja) i vitalne statistike, poput pulsa i  utoršenih kalorija.

Trake za trčanje možete naći u mnogim teretanama. Proverite u vašoj lokalnoj teretani da li korišćenje trake ulazi u osnovni paket ili se mora doplatiti. Takođe, u nekim teretana se korišćenje trake zakazuje, pa i to proverite pre nego što postanete član.

Da biste dobro znali da koristite traku za trčanje, prvo naučite gde se zaustavlja, a potom i ostale funkcije.

Prednosti trčanja na traci

 1. Kao i ostale kardiovaskularne vežbe, hodanje, trčanje, traka poboljšava izdržljivost i daje mnoge druge pozitivne zdravstvene efekte.
 2. Omogućuju manji udar đona patike na podlogu u odnosu na obične podloge za trčanje. Ovo bolje apsorbovanje udara ima pozitivan uticaj na sve zglobove, posebno kolena i donja leđa.
 3. Moguće je tačno odrediti brzinu trčanja pa i nagib terena.
 4. Na traci vam je dostupan potpun vizuelni prikaz svih parametra treninga.
 5. Osobe koje zbog nekih razloga ne žele da trče napolju (zbog vremenskih neprilika, udaljenosti od staze za trčanje, malo slobodnog vremena, želje da ne budu viđeni, itd) mogu trčati na traci unutar zatvorenog prostora, kod kuće ili u teretani.
 6. Uz trčanje na traci možete raditi i druge aktivnosti poput gledanja TV-a, čitanja knjige, a uvek vam je pri ruci i osveženje.
 7. Ako trčite u teretani najverovatnije ćete upoznati kolegu na spravi pored te će vam trčanje proći brže i prijatnije.
 8. Trčanjem na traci ste izbegli neprijatna iskustva da se sapletete na neravnom terenu ili ugazite u blato, baru, led, ili da zgazite grančicu, trn, kamen i druge rizike za povrede.
 9. Možete trčati na traci ako se oporavljate od neke bolesti.
 10. Trčanje na traci može ojačati vašu volju i psihičku snagu.

Nedostaci trčanja na traci

 1. Mnogi trkači posle određenog vremena izgube interesovanje za traku.
 2. Traka je mnogima skupa investicija, a nekima je trošak i odlazak u teretanu da bi trčali na traci. Svega ovoga nema kada trčite u prirodi.
 3. Traka zauzima prostor, pa ako je želite kupiti, prvo obezbedite neko prikladno mesto za nju.
 4. Na traci se možete povrediti ako je ne koristite kako treba.
 5. Traka može biti zaista glasna kada prenos počne da proklizava. Čak i kada je ispravna, uvek proizvodi zvuk, koji može biti neprijatan.
 6. Ne postoji otpor vazduha, pa trčanje na traci ne pruža stvarni osećaj kao pravo trčanje. Zbog toga možete biti brži na traci nego u prirdi, iako u stvarnosti to niste.
 7. Nemate osećaj kao na otvorenom prostoru, ni vetar u kosi, ni sunce na koži, brže se znojite i teže se rashlađujete.
 8. Obične trake za trčanje nemaju mogućnost nagiba, to imaju velike medicinske trake za trčanje koje se koriste za specifične testove.
 9. Traka manje ili više nameće svoj ritam trkaču, pa je to potpuno neprirodan osećaj, što može dovesti da osoba izgubi ravnotežu i padne. Ovoga u trčanju u prirodi nema, jer sami sebi određujete tempo.
 10. Trčanje na traci u klimatizovanom prostoru nije zdravo kao trčanje u prirodi, klimatizacijom uglavnom isti vazduh kruži po prostoriji.
 11. Upotrebom traka, trčite isključivo pravo, tako da ne vežbate lateralnu (bočnu) silu koja se javlja svaki put kada se nađete u krivini u trčanju u prirodi.
 12. Voda, barovi i gelovi su dostupni non stop pored trka, te možete navići svoj organizam na dodatnu energiju koju nećete imati na trci.

Kako se traka ispravno koristi, možete pogledati u sledećem video klipu.

Da li ste koristili traku za trčanje i kakvi su vaši utisci?

X-Waters serija plivačkih maratona stiže 11. septembra u Beograd sa izazovom „Preplivaj Adu Ciganliju“
Trbušnjaci su neizostavni deo trkačkih vežbi snage. Kada je najbolje da ih radimo?
Tags:

Povezani članci

65 komentara. Leave new

 • Sve je lepo napisano ali nisam ljubitelj trake,otvoreni prostor pa jos ako je neka lepa staza u prirodi,milina.
  Taj osecaj slobode,prostora,mogucnost da trcim kuda pozelim su nezamenljivi!
  Nije lako sunce,kisa,sneg,magla…tesko me sta moze zaustaviti u nameri da trcim…
  Traku smatram samo kao nuzno zlo ili privremeno resenje,znam ljude koji trce na traci-izgovor nemam vremena,prakticno i sl.
  To im svakako nije opravdanje ali nismo svi isti sto je i dobro,ipak ja odoh napolje!

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  novembar 22, 2009 11:03

  Posle trcanja na traci po dva tri dana osetim bol u kolenima, tako da kad nemam uslova za trcanje u prirodi po meni bolje je NE trcati na traci.

  Odgovori
 • Nedostatak br. 9: Traka manje ili više nameće svoj ritam trkaču, pa je to potpuno neprirodan osećaj, što može dovesti da osoba izgubi ravnotežu i padne. Ovoga u trčanju u prirodi nema, jer sami sebi određujete tempo.
  To mi se desilo prekjuce, i toliko od mene kada je rec o trcanju na traci do daljnjeg. Zato sam iz besa i inata izvozila 30 km za sat vremena (ali nazalost, takodje u teretani).

  Odgovori
 • zdravko plus 1
  I mene ovo upucuje na prostornu ogranicenost i vremensku monotoniju, tj. iskljucenje svega zivotnog iz trcanja…Pa i sam taj naziv na engleskom je problematican – tread+mill (hod+mlin), humana dinama…poseti me na hrcka zamorcica koji se zabavlja tako sto trci u onom koturu

  http://www.youtube.com/watch?v=zMN07a_3Ei4 (trazi 3:30)

  Odgovori
 • Igrom slučaja imam traku za trčanje na kojoj nisam potrčala više od desetak puta. Ništa ne moze da zameni čari godisnjih doba. Ne smeta mi ni sunce, ni vetar, niti hladnoca koliko suv vazduh u zatvorenoj prostoriji, pogotovo kad krene grejna sezona.
  Interesantno zvuči gledati dobar film i trčati ali samo dok ne probaš, a onda sledi veeeliko razočarenje.

  Odgovori
 • Slažem se sa svima vama, traka samo kao privremeno rešenje ako je napolju mećava ili neka druga nepogoda.
  Filmovi su bezveze na traci, koji je to genije izmislio, sigurno ne onaj koji zna šta nekom znači otvoren prostor i slike, mirisi i zvuci u pravom svetu.
  Što se tiče ritma, samo onaj koji trči konstantno nema problema, a prepuštanje razmišljanja mašini je loša ideja.
  Ali i ako se svi nedostaci stave po strani, trčanje na traci je bolje nego nikakvo trčanje. Ako možete napolju, još i bolje.
  Ja ću ipak napolju, čak i po snegu.

  Odgovori
 • Ništa ne može zameniti trčanje u prirodi, kišu, sneg i sremačko blato sa poljskih puteva u rumskom i iriškom ataru a kamoli jedna traka za trčanje.Traka za trčanje je za ljude koji imaju problem sa vremenom,pa ne mogu da se drugačije organizuju.Uvek potenciram ljudima koji kupuju traku da kupe mehaničku, samo tako mogu da imaju motiv više ,svaka motorna traka je prema brzini skuplja a i može se posle 2-3 meseca treninga i prevazići. Imao sam više puta prilike da pravim ljudima planove treninga i sistem ishrane radi regulisanja telesne težine i svi koji su radili i pridržavali se pulsa,treninga i ishrane imali su uspeha. Evo jednog primera samo sa hodanjem na određeni puls na traci sa isečkom jedne nedelje ishrane. Ako hoćete pogledajte:
  http://www.flickr.com/photos/migruma/4124635506/sizes/o/

  Odgovori
 • Mig slazem se u potpunosti stobom.Nikakva traka ne moze da zameni prirodu,pa ni nase sremacko blato.Jedino imas minus kod Dragice za patike. 🙂

  Odgovori
 • @mig
  Lekovito blato Sremacko za pod noge i spoljnu upotrebu…ukljucujte to u eko-turisticku ponudu :)))

  Odgovori
 • Zoki D tvoje nove new balance 769 a i svake druge „krste“ se u sremačkom blatu.I ja sam svake moje patike prvo provozao po blatu,bolje će konci držati.
  Što se tiče filmova najbolji su oni koji ti se dešavaju tog trenutka u glavi kad je patnja agonija i tortura … :))) pa ne znaš koje ti je stanje da li u svesti,podsvesti,nesvesti ili bezvesti.

  Odgovori
 • Mare ,računaj na tu turističku turu kad dođete na zajednički trening :)))

  Odgovori
 • @ Mig

  Ovaj program za traku koji si postavio, predpostavljam da je za mehaničku ili nije? Ja imam mehaničku i vrlo je retko koristim ( pa velim bar da je koristim pravilno ), tek sad videh da je gravirana u miljama a ja se čudio da za pola čuke predjem damo 3km doduše na uzbrdici. Mene kod ovih mehaničkih nervira što nema šanse da hodaš a da se ne držiš za rukohvate ( ma nema veze sa stvarnošću ) ali kao što reče Vuja bolje je i to od netrčanja.

  Odgovori
 • Ja nikad nisam trčao na traci, al ozbiljno. Što je gore vreme, to sam više iz fazona da se osećam do jaja u toj svojoj istrajnosti i poslećenosti trčanju, skoro da se divim sebi što sam izašao na trening, možda vremenski uslovi otežavaju trčanje, al je moral jači. Ne vidim sebe ni u budućnosti kako giljam po traci, no sir, možda sam staromodan:) al ja bih to na originalni način.

  Odgovori
 • To je program na mehaničkoj traci za tu osobu na osnovu testiranja koje sam uradio sa njim tri dana pre toga.Ta osoba je i pre svega toga morala da uradi analizu krvi sa lipidnim testom,da bi kasnije mogli na sredini i na kraju trenažnog ciklusa da pratimo holesterol,trigliuceride itd…Ja sve te rezultate imam i čuvam.I njegova traka merila distancu i brzinu u miljama (vertikalne kolone 8 i 10) i nije bilo problema,lako se milje pretvore u km.Taj program je pratio i poseban način ishrane,pa nije bilo moguće da li ću ovo ili ću ono,morao se pridržavati obadva,što znači da taj program nije za mene,nije za tebe.

  Odgovori
 • dodah i svojih pet centi.. na listu

  + Trčanje na traci može ojačati vašu volju i psihičku snagu.
  (Jednostavno ko izhdrži dva sata na traci blejanja u zid tome posle ni 5 napolju neće biti problem)
  + Upoznaćete kolegu trkača na traci pored, mnogo lakše nego kad trčite napolju

  – Voda, barovi i gelovi su dostupni non stop pored trka, te možete navići svoj organizam na dodatnu energiju koju nećete imati na trci.
  (Ovo je savet za početnike – nemojte da pijete nonstop i da jedete keks, bananu dok trčite na traci… sve je tako lako)

  Odgovori
 • Mićo ja ne sumnjam ni jedne sekunde u tvoje planove treninga ali mi nije jasno kako je ovaj lik preživeo sa tako malo hrane!

  Odgovori
 • @Mig
  Ok, shvatio sam da program nije univerzalan naravno, ono sto mene interesuje je da li postoje programi za te trake za nas rekreativce a u ocuvanju kondicije preko zime, jer recimo ja zimi ne smem da privirim nos napolju, tacnije ne smem da trcim jer mi se grlo momentalno „zatvori“. Vec sada imam problema ( dokaz tome je da sam i Savsi polumaraton trcao pod temperaturom) i da sam zbog iste propustio Macak. I koji podaci su ulaz za neki program?

  Odgovori
 • @Goco,bre,a kako je živeo i preživeo pre toga sa onoliko puno hrane i akohola!?!
  @Prvo testiranje,pa analiza krvi,pa onda plan i program i ishrana.

  Odgovori
 • laicki receno, jedna od vecih razlika koju ja primijetim je da na otvorenom trosim vise energije jer „guram“ svoje tijelo naprijed, a na traci kao da to neko cini za mene.
  izmedju trcanja vani i na traci, ja kada god mogu biram ono vani, ali kad iz nekog razloga ono nije moguce, i traka mi je ok!

  Odgovori
 • @Aleksandre prvo testiranje,pa analiza krvi,pa onda plan i program i ishrana.

  Odgovori
 • Jedan jedini put sam trčao na traci i to 2-3 meseca nakon mog samog početka TRČANJA. U Mađarskoj, u Bekeščabi, sa klincima bili na nekom fudbalskom turniru, uveče kada su polegali, mi sišli u fitnes centar. Ajme majko što smo bili fensi likovi u fitnes centru na traci!!! I strašno sam se razočarao, svaki trenutak sam hteo pasti na nos, a nakon tri minuta činilo mi se kao da trčim već pola sata. Dosadno i monotono, siguran sam da više neću stati na tu spravu. Priroda je zakon, kad se samo setim šume na kilometar od moje kuće….I sve pare ovog sveta da mi ponude, ja nikad ne bih prestao da TRČIM U PRIRODI!!!

  Odgovori
 • Oba ova video klipa sam već ranije video. Arapin je legenda već odavno, a već smo pripremili članak sa interesantnim klipovima, zabavnijih od ova dva. Uskoro…

  Odgovori
 • Odgovori
 • Odgovori
 • Sta fali Arapu…tu je oko 3min/km :)))

  Odgovori
 • Вујаклија
  novembar 22, 2009 21:04

  UA! Trake su za fensere! 🙂

  Odgovori
 • @Igor,
  obavezno u taj članak stavi onaj klip sa štandom za bradavice (Brooks).

  Odgovori
 • Na traci, metri prolaze brze.
  Izgleda da se vise pretrci, pozebno kod brzeg i duzeg trcanja.
  U trenutku kada su obe noge odvojene od podloge traka „proleti“ brze( i duze) nego fiksna podloga.

  Tri puta „ura“ za otvoren prostor! Jedno „ura“ za traku!
  Mnogo puta „ua“ za one kojima ni jedno ne odgovara!:))))

  Odgovori
 • Jos jedan glas za otvoreni prostor

  Odgovori
 • @mig (ako moze bez onog breee:)))
  skoro sam ubedjena da će se dotični BB gospodin ponovo snaći u obilju hrane i alkohola ali se brinem da ce neka mlada dama da nabasa na ovaj pomalo srezan jelovnik gde dnevno nema ni 500cal. Za dva-tri meseca-maksimalno usporen metabolizam i dobra osnova za neku od sve više prisutnih bolesti tipa anoreksija, bulimija, BED i sl.
  Negooo…ubaci ti tu malo slaninice od mangulice ima tu prostora da se čovek lepo najede i bude fit!

  Odgovori
 • @Goco, ja rekoh da je to samo ISEČAK JELOVNIKA za tu osobu.
  Za dobar sremački obrok :))
  -kobaja grande od mangulice (no holesterol)
  -kiseli kupus
  -domaći raženi hleb
  -crno vino …

  Odgovori
 • @Mig

  Testiranje, koje? Analiza krvi, neka posebna ili holesterol, trigliciridi i lipidni status?

  Odgovori
 • Pa ja u principu trcim na traci kada je zima, jer mi se inace zapusi nos, a i brzo se smrkne pa ne mogu bas da iskombinujem vreme kako treba. No, naravno, lepse je trcati napolju jer na traci mozes trcati do besvesti, jedino sto se oznojis i zagrejes, jer nema vazduha u teretani. Takodje, traka nekako ide i bez tebe, ti samo odskaces, uzivo imas i to odgurivanje od podloge i otpor vetra i td. Ali, jos jedna stvar koja nije pomenuta u korist teretane je da, kada sidjes sa trake imas jos hiljadu i jednu spravicu, tegice i sl. koje napolju posle trcanja nemas. U principu, mogu se raditi vezbice i napolju bez sprava i tegica, ali nisu toliko efikasne.

  Moj bottom line je, trcim napolju kad god mogu, ali ako iz nekog razloga ne mogu, onda mi je super i da odem u teretanu i tamo istrcim na traci pa dopunim trening ostalim spravicama. Obrni, okreni, meni je super 🙂

  Odgovori
 • Teretana je dobra i ljude kojima veoma hladan vazduh napolju može da izazove zdravstvene probleme. Takvi su na primer neki slučajevi astme, kada udisanje hladnog vazduha može da izazove gušenje.

  Odgovori
 • Biljana, razumem tvoju potrebu da trcis na traci kad je zima, jer sam jedna od onih koji, ma koliko da se dobro obuku, zimi obavezno dobiju upalu pluca. Korist teretane koju si ovde spomenula je relativna, u zavisnosti od toga sta pojedinac zeli da postigne svojim treningom. Recimo ja u teretani bukvalno ne podignem nijedan teg i koristim samo sprave koje forsiraju kardio trening, bicikle, simulatore .. preskacem vijacu. Radila sam do nedavno kao instruktor aerobika u teretani u kojoj treniram, pa ti mogu reci da postoji zaista mnogo efikasnih vezbi koje ne ulljucuju nikakvo opterecenje tegovima, dakle samo prirodni pokreti tela, koriscenje sopstvene snage. No cinjenica je da ce se misic prvo oblikovati vezbama koje ukljucuju tegove. Ali naravno, ukusi i potrebe su razliciti i razumem da se nekome vise svidja da praktikuje vezbanje na spravama i sa tegovima. Ja sam sebe pronasla u aerobiku, pilatesu i trcanju, ali nekako u poslednjih 2 meseca potpuno sam zapostavila prva dva i trcanje je br.1 za mene. Zato koristim ove (nenormalno) divne novembarske dane i trcim napolju dok mogu, a kad zaveju prvi snegovi, moracu do proleca da se zadovoljim biciklom i vijacom 🙁

  Odgovori
 • @Aleksandar-Konkonijev test na traci i sa pulsmetrom i sve ovo što si nabrojao za vađenje krvi

  Odgovori
 • Odgovori
 • Odgovori
 • Imao sam prilike da trčim na profesionalnoj traci za trčanje ali to je bila čista nužda, period opravka posle operacije. Radio sam i deonice i ispod 3min/km, ali osećaj je takav da trčanje na traci i u prirodi nije isto. Posle trake su me obavezno bolela kolena iako sam veoma mršav. A kao čovek koji trči orijentiring i obožava šumržu, traka nije opcija više ni u jednom slučaju, čak i kada je napolju -19 i sneg, kao ove zime. Definitivno, traka je za fensere i one koji vole da budu viđeni.

  Odgovori
 • Meni je trcanje na traci super. Traka vas cuva od povreda. Nebi preporucio traku u nekom tjesnom i skucenom prostoru jer to demotivira. Traka se stavlja na otvoren (sirok) prostor i uz gotovo obavezan TV.

  Odgovori
  • Sto se tice obeveznog TVa, to zavisi od preferencija. 

   Licno kad trcim (bilo napolju, bilo na traci) volim da mislim o planovima i stvarima koje treba da uradim da bi postigao to i to i onda tako trceci se palim i punim energijom.

   Kasnije lakse izadjem na kraj sa tim poslovima, jer sam ih u toku trcanja vec „knockout-irao“. 😉

   Ooo kako to trcanje oslobadja.

   Poz

   Odgovori
 • Tek sam počela da trčkaram na traci, ne znam ni da li ću se ikada priključiti vašem inspirativnom skupu trkača (pročitala sam sve vaše komentare) 🙂 ali imam da dodam koji plusić u korist trake. 😉

  + Meni je prava priroda nedostupna radnim danima a često i vikendom, a dostupni otvoreni prostor zagadjen izduvnim gasovima. Zar u tom slučaju traka nije bolje rešenje? U mom fitnes centru radi klima ali često drže i otvoren prozor (ka baštici, daleko od prve prometne ulice). U vreme kada dolazim nema skoro nikog pa nije ni zagušljivo. Istina, zasmeta mi kad im ponekad prsne neki veštački „osveživač prostora“ (bljak!) ali u odnosu na okolni otvoreni prostor bolje mi je. Leti mi je napolju vazduh često težak čak i kad je čist, dok je unutra mikroklima prijatnija – iako veštačka. Više mi nedostaje prirodna svetlost, kod traka je ima tek delom, delom je veštačko osvetljenje.

  + Ne jure me psi lutalice – a u kraju kod posla ih baš ima i redovno kidišu na bicikliste a i obične prolaznike. Od toga imam već traumu, pa mi ne treba da se umesto opuštanja pazim da im ne uletim na teritoriju. Kondicije i brzine da im umaknem još nemam 😉

  + Ne napadaju me ni komarci a njih ovde često ima u rojevima (nadje se i koji unutra ali ih valjda klima ometa :)). Sa mojom „brzinom“ i čestim kombinovanjem sa hodom – bila bi im laka meta. 😉

  + Meni početniku znači da na spravi mogu povremeno očitati parametre, puls naročito! 😀 Nije mi (još) dosadno jer dok se prebacim iz hoda u trk i podesim traku (držim je u Manual režimu), oslušnem kako se osećam, pa i bacim pogled na tv (iako me to dekoncentriše) proleti tih nekoliko minuta, a sve ukupno ne budem na traci ni pola sata.

  + Mogu da se koncentrišem na sopstveno disanje, kako se osećam… dok bih napolju morala da pazim na hiljadu detalja: rupe i neravni teren, sve vrste motorizovanih, pse i sl što bi mi odvlačilo pažnju.

  + Posle trčkaranja i malo istezanja odmah nastavljam na pilates, a mogla bih da se malo jačam i na spravama. Koliko znam dobro je kombinovati kardio i trening snage.

  Možda se setim još kog plusića – meni potpunom početniku za sada traka više odgovara. A san mi je da kao i vi trčim kroz šumu sa vetrom u kosi! 🙂

  Odgovori
 • Zanima me gde mogu da kupim sprej za podmazivanje trake posto sam izgubio ovaj sto sam dobio sa trakom xD?

  Odgovori
 • Imam jedno pitanje. Volim da trcim, ali sve opcije druge sem trake su mi nedostupne na moju veliku zalost. Tako da sem odlucio da kupi jednu traku.
  Da li moze neko da mi preporuci koju traku da kupim i na sta da obratim paznju pri kupovini?

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   maj 24, 2011 10:04

   Tu zavisi koliko trčiš i koliko si ozbiljan. Takođe zavisi koliko si težak.. koliko bi ljudi trčalo na traci (samo ti ili cela familija…). Dobre trake su +3000€.. 

   Ima li neko preporuku i iskustva sa izborom traka?

   Odgovori
  • Da dodam ovde da sam uzeo traku brzo nakon ovog posta.

   Uzeo sam Diadora DT2 i odlicno sluzi. To je za kucnu upotrebu par godina dovoljno dobro, po mom misljenju, s tim da je mi, zena i ja, koristimo u proseku ~1 sat svaki dan i za sad radi odlicno. Naravno, treba voditi racuna o njoj, podmazivati, pritezati, generalno odrzavati/brinuti o njoj (nista spec, ali jedno 15 min mesecno malo joj se posvetiti da tako kazem).

   I jos jedna stvar, nasao sam nov primerak preko oglasa za 400 eura, ali bez garancije (iz Nemacke dovezeno). Ovako je negde izmedju 700-800eura kod nas u radnjama Diadora DT1 (mislim da je to prva, a ovaj moja druga iteracija tog modela) .

   Kome odgovara i bez garancije nek „progugla“.

   Inace sam u fazonu da se meni uredjaji ne kvare, pa me i ispostuju pravo da vam kazem, pa tako i traka. :)))

   Who dares wins. 😉

   Poz

   Odgovori
 • Stjepan Jelica
  maj 24, 2011 13:18

  Traka mi je nužno zlo,u zimskim danima kada je vrijeme katastrofalno.Srećom,za ljeto imamo trim stazu 90% u sjeni šume pa je trčanje prava uživancija.Mada trčim i po suncu kako bi tijelo naviknuo i na takve uvjete… Traku ne volim definitivno iz dva razloga-pojačano znojenje i nedostatak vjetra te nametanje ritma.Još treba svakako dodati da je dobra kod povratka nakon ozljede, pogotovo stražnje lože jer umanjuje aktivitet stražnje lože,dakle sama gura potkoljenicu prema nazad do izvjesne mjere.Mislim da je nezogodno trenirati skoro isključivo na traci a trčati vani,jer su drugi uvjeti na traci a drugi na stazi( udar na zglobove,amortizacija,stražnja loža,neravan teren napr. i slično ) pa bi mogli govoriti o većoj mogućnosti ozljeda u kombinaciji treniram na traci-trčim trke.Mislim da oni koji trče vani sigurno mogu trčati na traci,ali oni koji treniraju isključivo na traci nisu 100% spremni za van.
  Radije ubacujem zamjenske aktivnosti,bicikl,plivanje kada želim imati aktivni odmor nego traka.To je moje mišljenje,ne mora biti tako….

  Odgovori
 • Cuo sam da je trcanje na traci lose za kolena! Da li je to tacno? Mene koleno boli samo kada trcim u prirodi, na traci me ne boli…

  Odgovori
 • Vladastankovic26
  januar 9, 2012 03:52

  koja je bolja traka za trcanje.Manuelna ili elektricna???MOLIM VAS ODGOVORI TE MI??????

  Odgovori
 •  Ko je su bolje trake za trcanje,manualne ili elektricne????

  Odgovori
 • Ima li neko neku preporuku za kupovinu trake? i interesuje me koja je bola elektricna ili manuelna?? 

  Odgovori
  • Po mom misljenju elektricna. Probao sam i jednu i drugu varijantu svojevremeno. Pre nekih pola godine kupio sam elektricnu i odlicna stvar za zimu, a i u nedostatku vremena odlicno dodje i u toku drugih godisnjih doba.

   Nego da se vratim na iskustvo vezano za manuelnu vs. elektricnu:
   1. elektricna:
   a) elektricna ima traku koju pokrece motor
   b) malo bolje imaju i motor za regulisanje nagiba koje moze (ali licno ne radim) da se podesava u toku trcanja
   c) programe za tip treninga
   d) pulse, calorie, distance satove itd.
   c) veca sansa za povredu pri padu, jer treba vremena da traka stane (ima sigurnosni kljuc koji kacis na sebe, koji se izvuce pri padu, ako se desi pad, i to inicira stopiranje trake, ali postoji malo vremena izmedju izvlacenja i potpunog stopiranja, posto ne stane u mestu vec snizi do 0 brzinu postepeno)

   2. manuelna:
   a) morao sam da se drzim u toku trcanja da bi pravio otpor da bi se traka kretala. Mnogo mi se nije svidela ideja manuelne, jer praktino ne trcis nego guras traku da se okrece.
   b) mislim da je manja sansa za povredu pri padu. Obzirom na sistem rada mislim da stane u mestu skoro ili uz vrlo malo vreme od trenutne brzine do 0.

   Licno mislim da je dilema izmedju elektricne i manuele nepostojeca, vec dilema koliko para potrositi na to zadovoljstvo.

   Da dodam da je definitivno lepse 300% trcati napolju, ali ako nemas bas nesto posebno vremena da izdvojis za trening ili ti je najbliza prihvatljiva staza na pola sata trcanja od kuce definitivno ti vredi uzeti traku.

   I jos jedna stvar, nemoj molim te da je kupujes ako ces da kacis kosulje i gace na nju kao, bar, pola ljudi koje znam koji su kupili traku.

   Za motivaciju, ako ti fali, je najbolje da je uvek drzis spremnu za upotrebu i sa opremom pored nje. 

   Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

   Poz

   Odgovori
 • Kako krenu ovaj minus, pa jos i kosava, nadjoh zavetrinu na traci, Lepo je trcati u sortsu i majci sa pogledom na belinu i mraz kroz prozor.
  No javlja mi se jedan problem koji nisam imao napolju.
  4 puta sam bio na traci sa 4 razlicitih pari patika, jer mi se nakon svakog trcanja desavalo da osecam nelagodnost u vidu zuljeva koji se pretenduju stvoriti. Nijedan par ovih patika mi ne pravi nikakve probleme dok sam napolju, pa prosto u cemu je trik? Verujem u doskoku jer se traka ispod mene krece za razliku od asfalta?
  Jel imao jos neko ovakva iskustva sa trakom?

  Odgovori
  • vetar koji duva u prsa jednom mora da se okrene 🙂

   Odgovori
  • Licno nista slicno nisam iskusio.

   Da jedno iskustvo podelim. Nikad mi nije bilo zao potrositi pare za dobre patike za trcanje. I to je jedna od najbitnijih stvari da bi trening bio dobar i uradio ono sto od njega ja licno ocekujem, malo relaksacije, znoja i izbacivanje stresa i na kraju kondicije.

   Druga stvar koju sam tek skoro otkrio, a koja je dosta uticala na uzivanje u treningu je kvalitetne carape. Nisam se ni tu nesto posebno „stekao“ ranije, ali nisam ni davao 400+ din za par.

   Ne mora da znaci da nema i jeftinijih kvalitetnih, ali meni bas pasu ove neke Nike od 3 komada 1200din ili tako nesto u nekoj od sportskih radnji u Delta City-ju.

   Iskreno sad ih kupujem i za nosenje ovako, jer su toliko prijatne da je to strasno.

   Mozda bi ti dobar par nesto promenio ili tako vec nesto.
   Poz

   Odgovori
 • Takodje sam pocetnik, za sada + za traku 🙂

  Odgovori
 • Marija Vukotić
  oktobar 4, 2013 13:24

  Trčim na traci nekih 2 meseca, i 90% su pohvale za traku, 20% sam našla nedostataka…Trčala sam i napolju, i tačno je da je na traci lakše! 🙂 Ali možete podesiti nagib na 1stepen npr., i simulirati otpor vetra…Meni puno znači što mogu da očitam tačne parametre, posebno kada trčim intervale, mogu da definišem i kontrolišem „brže trčanje“, kao i dužinu pauze, a da ne gledam svaki čas u telefon, štopericu i sl. Jedna stvar koja me nervira je što su trake u mojoj teretani podešene da na 60.minutu vežbanja idu na cool down mod, a onda se ugase, ne daju mi da vežbam duže, pa moram ili da sačekam, ili da pređem na drugu, pa me to odvlači od trčanja većih dužina od npr. 9-10km…Takođe, kada je zahladnelo, traka mi je uštedela novac za kupovinu toplije opreme za trčanje, koja bi sigrno koštala više od 1400 RSD koje plaćam za 12termina cardio treninga..To su neke prednosti i mane koje drugi nisu detaljnije pominjali, čini mi se. Mislim da je najbolje i najlepše 🙂 kombinovati ova dva vida podloge:))) svima veliki pozdrav! i srećno i zdravo trčanje! <3

  Odgovori
 • Moje skromno mišljenje i iskustvo, na traci trčim samo kada moram. Napolju ne ako je baš jača kiša. Mraz, sneg, to mi ne smeta, Ponoviću švajcarsku izreku, kako nema lošeg vremena nego samo loše odeće i obuće. Četiri sloja na noge, četiri na telo, vunena kapa, rukavice i trčaćete na -10 bez problema..
  Naravno ako je veći sneg nema neke brzine po ledu oprez, ali uglavnom skoro da ne postoje smetnje za trčanje po pitanju vremena,
  Uživajte.

  Odgovori
  • Dalibor Đorđević
   novembar 16, 2014 13:18

   Bravo Zeljko, to je pravi odgovor. Kada god citam ove tekstove o tome da li ili ne treba trcati po losem vremenu, podsvesno trazim da procitam nesto ovako sto si ti napisao. Danas sam prvi put trcao po bas, bas jakom vetru… Bilo je tesko prvih 200m posle je bilo predivno. Pre nekoliko godina sam isao redovnu u teretanu i cesto trcao na traci, desavalo se i po skoro sat vremena bez prekida laganijim tempom. Zbog prirode posla, da ne davim, sam morao da prekinem da idem u teretanu ali mi se pruzila prilika da trcim po parku rano ujutru, posle 500m sam crkao bukvalno uprkos „formi“ stecenoj na traci.

   Odgovori
 • Trcati bez majice, kao na tartanu, dok je napolju lapavica, sneg itd. meni pruza zadovoljsto jer mnogo puta odustanem zbog navedenog.Umesto da dođem sav mokar, znojav, prljav i blatnjav praktično osim šorca ne perem ništa drugo. Naravno nema ni automobila, pseta, rupa itd što te možete povrediti. Jedino ako nemate kuću, za razliku od outdoor trčanja komšija može da pravi problem zbog buke. Ja, za sada taj problem nemam a nadam se i drugi. Povredio sam nogu – koleno tako da samo tzv.meki gaz dolazi u obzir što se trčanja tiče neko vreme, sto mogu da obezbedim samo trakom. Naravno tokom lepog vremena outdoor trčanje je prioritetno.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed