* NaslovnaOna trčiZdravlje

Trčanje može da bude rešenje hormonskih poremećaja kod mladih devojaka i žena

19 komentara

U savremenom svetu sve su češći problemi sa hormonskim poremećajima. Trčanje može da bude rešenje hormonskih poremećaja kod mladih devojaka i žena.

Kakva je veza između masnog tkiva i endokrinog sistema?

Izostanak menstruacije, ili amenoreja, kod mladih i zdravih žena uglavnom je znak trudnoće. Ako trudnoće nema, a menstruacija kasni, u pitanju je hormonski poremećaj. Pojava krvarenja van menstruacionog koja su produžena, manje ili više obilna, a pritom se isključe neka stanja o kojima se ovde neću baviti, znak su poremećaja u radu hormona. Dakle, zanima nas hronično stanje.

Pubertet predstavlja bitan događaj u životu, kada osoba postaje polno zrela. Tada dolazi do mnogih promena u fizičkom i psihičkom statusu mlade osobe. Endokrine žlezde su u svojoj funkciji usko povezane, a pubertet je važan jer je njegova pojava u funkciji rada hormona, a ima veze sa sledećim:

Masno tkivo je delom i endokrini organ koji ima važnu ulogu u ovom aspektu funkcionisanja organizma, pa je tako potreban određen procenat masnog tkiva u telu kako bi došlo do početka puberteta. Dokazano je da gojazne devojčice stupaju ranije u pubertet a gojazni dečaci kasnije. Dakle, masno tkivo, odnosno njegov procenat u organizmu, ima uticaj na start puberteta, pa nadalje i na hormonski status žene. Naravno, i muškarca ali to je već tema za sebe.

Rad svih endokrinih žlezda (ili žlezda sa unutrašnjim lučenjem) usko je povezan, a na vrhu kao komandant stoji deo mozga koji se zove hipotalamus. Njemu je direktno podređena hipofiza, malena žlezda ispod baze mozga koja na neki način diriguje ostalim žlezdama.

Ovde je u pitanju fini i suptilni mehanizam međuuticaja i povratnih sprega i, nažalost, ne možemo da se pohvalimo da je sve istraženo na ovom polju, međutim, glavno je poznato. Bar tako misli zvanična medicina.

Trčanje može da bude rešenje hormonskih poremećaja

PCOS je česta pojava kod žena i ne mora isključivo da se leči lekovima

Sindrom policističnih ovarijuma (ovarijum je latinski naziv za jajnik) ili PCOS je stanje koje je najčešći uzrok hormonskih poremećaja menstruacionog ciklusa. Naravno, kao što sve žene sa PCOS nemaju poremećaje ciklusa, tako i ne moraju sve žene sa ovim poremećajem da imaju PCOS.

Brojevi govore sledeće, sindrom PCOS pogađa od 8 – 12 % žena. Više od 50 % njih su gojazne. Sa relativnom velikom tačnošću možete izračunati koliki je to broj u ukupnoj populaciji.

PCOS (sindrom policističnih ovarijuma) je najvažniji uzrok pomenutih hormonskih poremećaja. Oni remete kvalitet života na više načina, tako da regulisanje ciklusa pretstavlja važnu stvar u životu žene. PCOS dovodi i do steriliteta, ali i ovo je tema za sebe.

Dakle, tretman sindroma PCOS je uglavnom medikamentozni, a ponekad i hirurški. Mnoge žene piju tone i tone lekova koji im pomažu, ili bar većini, ali postoji i drugačiji pristup koji se, verovali ili ne, stidljivo, ili rećiću, oprezno, pojavljuje u literaturi. Govorilo se o njemu i ranije ali je bio skrajnut.

Gojaznost, zatim, centralna gojaznost i sledstvena insulinska rezistencija su važan uzrok PCOS. Odavno je jasna uska povezanost ovih stanja.

Prva linija tretmana – regulisanje ishrane i aerobna aktivnost. Trčanje može da bude rešenje hormonskih poremećaja

Pristup koji sam gore pomenuo prost je da ne može biti prostiji. Naime, smanjenje telesne težine značajno dovodi do regulacije PCOS i pratećih stanja. Aerobni trening trčanja povećava senzitivnost na insulin i samim tim poboljšava metabolizam masti, a nadalje i regulaciju sindroma PCO i uspostavljanja normalnog rada hormona i menstruacionog ciklusa.

Trčanje može da bude rešenje hormonskih poremećaja

Mnogi autori u svojim radovima navode kako dejstvo aerobnog treninga nije dovoljno istraženo i ne znaju se mnogi detalji o njegovom delovanju na ovo o čemu pričamo, ali se ispitivanjima pronašla vrlo važna veza.

Naučnici su došli do zaključka da i u slučajevima PCOS bez hormonskih poremećaja, a posebno u slučajevima PCOS sa hormonskim poremećajima, prva linija pristupa i tretmana treba da bude regulisanje telesne težine kombinacijom redukcije ishrane i fizičke aktivnosti sa naglaskom na aerobne. Dodatno, i kod žena sa PCOS koje nisu gojazne, fizička aktivnost ima važnu ulogu u regulisanju dejstva hormona.

Jednostavna rešenja nisu uvek i laka

Na kraju da zaključimo, trčanje kao aerobna aktivnost koja dovodi do smanjenja telesne težine značajno utiče na regulisanje normalnog rada ženskih polnih hormona.

Složićete se da je, kada se realno sagleda, trčanje najjednostavnjiji, najprirodnjiji i najekonomičniji pristup. Naravno, sa druge strane, ako idemo linijom manjeg otpora, lakše je odmah piti lekove ili se čak podvrgavati tzv. barijatrijskoj hirurgiji nego povesti računa o hrani i početi malo trčati.

Jednostavna rešenja nisu uvek i laka, ali ako sopstvena snaga i volja dovedu do uspeha, osećaj samopoštovanja je nešto što se ne može platiti. Da ne govorim o tome da se neće piti lekovi, čije izbegavanje ja kao lekar toplo preporučujem svima, što se odnosi ne samo na ove koji se koriste za regulisanje ciklusa.

Naravno, nisam apsolutno protiv uzimanja lekova, već za to da se koriste racionalno i da se, ako je moguće, pokuša sa nečim alternativnim, a PCOS je pravo stanje gde drukčiji pristup pomaže i to evidentno.

Trening za 10km plan treninga koji je proveren na više od 4.000 ljudi
Žuljevi od trčanja – kako da ih sprečimo i kako se leče?
Tags:

Povezani članci

19 komentara. Leave new

 • Željko odličan tekst Nadam se da ćemo imati prilike da čitamo još vaših članaka koji se bave uticajem trčanja na zdravlje žene: pozitivnim, ali i negativnim-o kojima se malo govri i zna. Pozdrav!

  Odgovori
 • meni je pomoglo 🙂

  Odgovori
 • BRAVO Željko! Konačno jedan članak i na ovu temu! Odavno planiram da vas kontaktiram i zamolim da napišete nešto o efektima trčanja na ženski organizam. Takođe, i mene zanimaju eventualne negativne posledice trčanja. Mnoge devojke se žale na razne probleme, tako da bi neki članak, koji bi se odnosio na to na šta treba da obratimo pažnju, bio od velikog značaja za nas. 🙂

  Odgovori
 • Imam drugaricu, ceo zivot je mrsava, ali ne bas fizicki aktivna. Ima sindrom PCOS, kao posledica insulinske rezistentnosti (jaka genetika, u uzoj familiji ima dijabetes 1). Zanimljivo da nista ne zeli da uradi po tom pitanju, iako sve razume, tuče po slatkišima i hlebu i pecivima, i prepusta se tome da ce joj na sledecoj kontroli prepisati metformin.

  Imam koleginicu, ceo život je gojazna iako BMI to ne pokazuje, isto ne vežba (primer da BMI nije uvek dobar pokazatelj jer kod nje je BMI nešto oko 24, ali na oko se vidi da je gojaznija od proseka, a to je verovatno posledica što ima dosta sala koje je ‘lakše’ od mišića). Kad joj je doktorka na UZ videla PCOS i poslala je na dalja ispitivanja, ova je rekla da je PCOS normalna pojava kod svake druge devojke i da je ona poslata na ispitivanja samo iz predrasude jer je krupnija i odustala je od ispitivanja. Naravno, i ona tuče po slatkišima, tortama i kolačima, pecivu i skrobu, nema nikakve mere.

  Moj savet, batalite dodate šećere i previše skroba i hidrogenizovane i trans masti, i ako ste u mogućnosti, praktikujte sprintove (tj HIIT) i trening sa tegovima, jer je dokazano da povećava insulinsku osetljivost i kod onih žena gde je insulin problem, najverovatnije rešava problem vrlo brzo

  Odgovori
 • Hm… mene zanima nakon kojeg vremena se mogu videti prvi rezultati u ovoj terapiji trčanjem, protiv sindroma policističnih jajnika? Vidim da su neke i uspele u tome… ja trčim mesec ipo dana redovno, svaki drugi dan (oko 6-7km) i pre toga sam trčala ne bas redovno manju kilometražu. Pa, za koje vreme bih mogla očekivati da se stvari poprave? Takođe, zanima me koje su to još alternativne metode za borbu protiv ovog problema, a nisu hormoske pilule? Hvala !

  Odgovori
 • Jasna Rekic
  28 maja, 2013 15:42

  Ja sam sa trčanjem a i sa sportom uopšte počela mnogo prije nego što mi je dijagnostifikovan PCOS. Definitivno trčanje u ovom slučaju može samo da pomogne, jer PCOS ako se ne liječi može samo dovesti do još gorih stanja. I sama sam na terapiji kontracepcijskim pilulama a rado ne bih bila, ali je problem što u našem zdravstvu nema alternative. A i dosta doktora je zaista needukovano i stvarno se pitam kako su došli do diplome, citiraću svog ginekologa koji mi je i potvrdio PCOS: ”Ma da, imate tipični PCOS i za to nema lijeka, žao mi je ali vi nećete moći imati djece”… Kakav idiot, iz neba pa u rebra, ali da ne idem u off 🙂

  Odgovori
  • Jasna, ne mogu a da ti ne odgovorim. Imam drugaricu koja ima PCOS, i isto kao i tebi i njoj su rekli da ne moze imati dece. Udala se pretprosle godine, a danas ima predivnog decacica koji ce u junu napuniti godinu dana. Ona kaze da nisu ni planirali dete, eto jednostavno im se desilo.

   Odgovori
  • Aleksandra Milošević
   13 marta, 2014 12:45

   Upravo tako, to je nase zdravstvo! U bolnici sam lezala pored zene koja nosi trece dete sa dijagnozom PCOS. Mora da odrzava trudnocu ali bitno je da je uspela. Zene sa PCOS mogu da ostanu u drugom stanju. Razlika izmeju nas sa PCOS i zdravih osoba jeste sto mi ne znamo kada imamo ovulaciju. Mozemo je imati jednom u godinu dana, ili mozda cak ni tad. Zdrava zena ima redovan ciklus i redovnu ovulaciju i moze lakse ostati u drugom stanju.

   Meni je endokrinolog rekao, kada budem zelela da ostanem u drugom stanju prvo cemo pokusati bez ikakve stimulacije. Ako ovulacije ne bude bilo u prvih 6 meseci, onda cemo da je stimulisemo.

   Odgovori
 • željko pavlović
  28 maja, 2013 20:41

  Poštovana Maka, nije lako reći kada će se pojaviti prvi znaci poboljšanja. PCOS kao i većina sindroma i u drugim oblastima medicine ima razne stepene ispoljavanja pa i poboljšanje ili njegov izostanak zavisi od ovoga. Potrebno je najmanje 6 meseci da se vide neki rezultati. Ja sam napisao da bi trčanje moglo biti “prva linija odbrane” ali nisam isključio primenu lekova ili na kraju i hirurški tretman, gde bih se odlučio za laparaskopsku skarifikaciju jajnika koja se u mojoj praksi pokazala kao jako uspešna kada druge metode zakažu.

  Jasna, kontraceptivne tablete pomažu, da se uredi ciklus ali nažalost ima i toga da čim se prestane sa njima ciklus se opet poremeti. Tada bi trebalo uraditi detaljno ispitivanje ne samo polnih hormona,(a oni se uzimaju 2. dan ciklusa) jer su rekao sam funkcije svih žlezda povezane. Ako je hirzuitizam (dlakavost) glavni problem ja se od lekova odlučujem za Androcur koji nije hormon već deluje na folikul dlake. Diane 35 je Androcur (ciproceron – acetat generičko ime) i etinil estradiol u dozi od 35 mikrograma, (otuda 35 u imenu). Za žene koje žele trudnoću a imaju anovulaciju, dakle nema sazrevanja jajne ćelije,lek izbora je Klomifen. To što vam je ginekolog rekao da zbog PCOS ne možete imati decu, pa neću da psujem ali taj zaslužuje debelu grdnju. Prvo što je rekao neistinu, a drugo i da je tačno ne treba tako saopštavati.

  Za popunjenije dame sa PCOS trčanje je prvi izbor, za ostale isto ali ako procenat masnog tkiva padne ispod 13 %gzubi se menstruacija. Logično, organizam to shvata kao gladovanje i brani se i na ovaj način.

  Inače sam uzrok PCOS se ne zna ( jao, to je slučaj sa mnogo stanja u medicini, da se ne lažemo ), pa mi vrlo često lečimo ipak samo posledice.

  Odgovori
 • Odlican tekst! ja sam istrazivala na ovu temu po internetu i zbog nekih drugih simptoma pocela sam intezivnije da treniram. Za 6 meseci sam izgubila kilogram ciste masti (posle toga nisam bila na merenju).
  Sad 4-5 meseci ne pijem pilule i simptomi PCOS se nisu vratili. Jos bebicu da napravimo i to bice ko da ih nemam 🙂

  Odgovori
 • Imam PCO, insulinsku rezistenciju, hipotireozu. Pijem kao terapiju Glucophage 1000mg jednom dnevno.
  Da ne dužim mnogo priču, naglo sam se ugojila, oko 8kg, pojavio se bol u predelu štitne žlezde, ceo organizam mi je postao usporen, javio se izostanak ciklusa od 6 meseci, i nadolazilo je sve ono što inače prati ovaj problem. Često sam bila umorna, pritisak mi je bio jako nizak, i bila sam bezvoljna.

  Počela sam da uzimam terapiju, promenila ishranu, bazirala se na veći unos proteina, i smanjenje ugljenih hidrata. I rešila da krenem da treniram. Početak je bio jako težak. Međutim rezultate sam ubrzo mogla da uočim. Pre svega, osećala sam se bolje. Krenula sam da izbacujem svu vodu koja je nakupljena, i bukvalno rečeno ispumpala sam se kao balon. Ciklus je postao redovniji, hormoni stabilizovani, što mi je jako bitno, i sada je sve pod kontrolom.

  Sada imam 53kg. (10kg manje nego kada je problem uočen), metabolizam je ubrzan, i sve to zahvaljujući dobrom lekaru, kvalitetnoj ishrani i ono što je neizostavno- zahvaljujući fizičkoj aktivnosti. Bez nje ćete teško uspeti.

  Ako je ikome bilo koja informacija u vezi ovog problema potrebna neka mi se slobodno obrati na mail aleksandramilosevicbps@gmail.com.

  Odgovori
 • Vozim džip
  15 jula, 2014 09:33

  Probajte ljudi (žene) deluje. Bitna je upornost i kontinuitet. Ja bih još jednom istakla i citirala rečenicu autora: “ako sopstvena snaga i volja dovedu do uspeha, osećaj samopoštovanja je nešto što se ne može platiti.”

  Odgovori
 • ptica trkačica
  15 jula, 2014 13:23

  Ja sam živ primer da je sve baš tako ko što Željko piše 🙂 Sa 38 sam ostala trudna u stimulisanom ciklusu, bila bucka, neredovni ciklusi + policistični jajnici oduvek, operisala štitnu…Posle porođaja krenula da trčim, oslabila, ciklusi na 30 dana, mogu sat navijati. Ali taj osećaj da sam sama sebi pomogla je neprevaziđen…Jedino žal što to nisam uradila mnogo ranije.

  Odgovori
 • seceri=insulin=hiperglikemija…vreme,proces= insulinska rezistencija,metabolicki sindrom,pcos i td. …lek = TEG !

  Odgovori
 • Ja bih samo htela da pitam jednu stvar: sta je sa nama koji imamo manjak kilograma i policisticne jajnike zbog cega takodje imamo i neredovan ciklus i dr Da li se i nama preporucuje trcanje ili…? Zamolila bih za odgovor jer sam nazalost jako dugo bila upravo na hormonskoj terapiji i unistila zdravlje, a terapija je prepisana od strane ginekologa kome je ocito najlakse da pacijenta nakljuka lekovima i kaze”Sledeci!” 🙁

  Odgovori
  • Zdravo Majo. Naravno. Trčanje je u 99% svih slučajeva blagotvorno po telo. Ako nemaš srčanih problema, ili ozbiljnije probleme sa kolenima – samo napred. Samo neka to bude rekreativna brzina.
   Atletičarke, sa druge strane, pretreniranjem poptuno izgube ciklus.
   Dakle, samo umereno!

   Odgovori
 • Mozete li reci nesto o pretreniranost? Hvala!

  Odgovori
 • 1bellingham

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed