Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Tradicija koja traje: Na jučerašnji dan pre 25 godina održan 1. Apatinski Dunavski polumaraton!

Pre tačno 25 godina, u okviru 32. Apatinskih ribarskih večeri, započeta je jedna lepa priča: Apatinski Dunavski polumaraton, koja živi i traje i danas.

U petak 07.07.1995. godine u 18.00 časova startovala je trka na 21,1 kilometar u kojoj je nastupilo 66 takmičara i takmičarki iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, cilj je upriličen ispred tadašnjeg hotela „Vojvodina“.

Raspis prve trke “Dunavski maraton”

U muškoj konkurenciji slavio je legenda srpske atletike Goran Raičević (tragično preminuo tokom rata 1999. godine) ispred Željka Tomanovića iz Užica i Vujadina Alempića iz Vrbasa.

Kod devojaka slavila je Suzana Ćirić, višestruka šampionka Srbije i učesnica najvećih atletskih manifestacija, drugo mesto osvojila je tada 16-godišnja Mariana Lukić, dok je treće mesto osvojila Jela Predojev iz Sente.

Nakon trke upriličeno je druženje u bašti hotela „Vojvodina“.

Dobra reakcija trkača učesnika na prvom izdanju doprinela je da događaj nastavi da se organizuje do danas, kada je broj učesnika višestruko brojniji.

Organizacija Apatinskog Dunavskog polumaratona bila je prethodnica formiranju prvog atletskog kluba u Apatinu (29.04.2001. godine) koji sledeće godine proslavlja jubilej 20 godina postojanja.

Ponosam sam na tradiciju i trajanje događaja koji je i pored mnogo prepreka i izazova opstao sve ove godine zahvaljujući pozitivnoj energiji i odnosu koji smo stvorili sa našim sportskim prijateljima, partnerima, predstavnicima medija i trkačima koji su sa nama i uz nas sve ove godine.

Od svoje 18 godine sam uz trku i mislim da sam jedan od najmlađih organizatora u regionu, što mi daje dodatni motiv. Naša trka postala je prepoznatljiva u trkačkom svetu i na taj način u najboljem svetlu prezentovana je Opština Apatin, Banja Junaković i svi resursi koje Apatin poseduje.

Drago mi je da je rezultat organizacije trke formiranje Atletskog kluba Apatin koji sledeće godine proslavlja 20 godina postojanja. Idemo dalje nadamo se bolji i pozitivniji!

Goran Čegar, inicijator i idejni tvorac manifestacije
Danas to izgleda ovako!

Ove godine jubilarno izdanje 25. Apatinskog Dunavskog polumaratona planirano je za subotu 17.10.2020. godine.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko...

Trail & Treking

Rzav Challenge se održao 4. aprila. Sanja Grozda je naš trkač reporter iz Outfit-a koja je opisala kako je prošla njena prva OCR trka:...

Najave trka

PSK ”Spartak” i komisije za planinarski treking PSS i PSV pozivaju takmičare na1.kolo treking lige Srbije i Vojvođanske treking lige 20.03.2022. Start i cilj...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...