Tortilje su sjajan odgovor za nedostatak vremena, zdrave i ukusne na više načina! Zato ne gubite vreme zavijte sebi jednu prolećnu tortilju.
Stiže nam proleće a sa njima mnoštvo šarenila. Pijace su već počele da se zelene i da raspiruju maštu kod svih ljubitelja povrća.
Iako kod nas sada postoji dosta dobar izbor u marketima, svi znamo da su prave stvari one koje niknu na pijacama. Pa je tako salata posebno osvežavajuća kad je kupimo kod bakice. Luk je hrskaviji, rotkvice bolje pucaju a o sremušu, mladom grašku i tikvicama da ne pričam. Sad će sve to za koju nedelju, za koji mesec.
Salate se vraćaju na velika vrata. Kombinacije slatko, slano, hrskavo i miršljavo. Paste, rižotoi i svi oni ultimativni confort food lagano padaju u zapećak ili se kombinuju sa mnoštvom povrćki i prikazuju nam svoje najbolje strane.
Zato ne gubite vreme, trk na pijacu, ne časite časa i zavijte sebi jednu prolećnu tortilju.
Tortilje sa dimljenim lososom
- Tortilja
- 1/2 kašika wasabi namaza (1 kašičica wasabija ili rena, 1 kašika pavlake, 1 kašičica soja sosa)
- 2 lista dimljenog lososa
- Velikodušna porcija iceberg salate
Tortilje sa brie sirom
- Tortilja
- 3 kriške brie sira (ili feta sira)
- 1 kašikica salsa roza (2 kašike majoneza, 1 kašika kečapa)
- Velikodušna porcija rukole
Tortilja sa mocarelom
- Tortilja
- ½ loptice mocarele
- 1 kašikica aioli namaza ( 1 kašičica majoneza od maslinovog ulja, ¼ čena belog luka, 1 kašičica senfa)
- Čeri paradajz i salata puterica
Uputstvo za spremanje tortilje:
- Tortilje zagrejte na tiganju sa obe strane. Poređajte sir dok su još tople. Sačekajte koji minut pa premažite sa namazom.
- Dodajte salatu i povrće i urolajte.
- Kada su se ohladile, zamotajte u foliju i spremni ste za polazak.
- Tortilje dugo ostaju sveže i vrlo su zgodne za ručak u prirodi ili na poslu.
Za laganije varijante smanjite količine majoneza i dodajte malo jogurta.
Napravite sami majonez od domaćih jaja. Neverovatno se brzo pravi!
Ne volite majonez? Ubacite neki drugi omiljeni namaz.
Možete koristiti sireve sa manjim procentom masti ali vodite računa da svi prozvodi sa 0% mlečne masti i ostale light varijante koriste razne dodatke kako bi poboljšali ukus.
Igrajte se sa povrćem! Tanko sečeni listići šargarepe se božanstveno uklapaju sa sirom. Ako nemate neki bitan sastanak, priložite uz tortilju koji mladi luk, crni ili beli, oba su divna! Rotkvice se slažu uz sve i tako su dekorativne. Ubacite i njih!
Kombinujte, seckajte, istražujte i iskoristite prolećeu svakom smislu!
10 komentara. Leave new
Odlicni recepti. Ja volim da kobinujem tortilje sa humusom, mocarelom, rotkvicama i sargarepom.
Uuu, valja 🙂
Jao njami! Ja isto humus volim! Ma i kašikom ga nekad jedem 😛
jel tortilje ispadnu tako palve?
Je*ali vas zalogaji 🙂 jel ovo kulinarski portal ili o trcanju? Poceo sam da se gojim …
😀 i trkači su ljudi, a ovo su trkački zalogaji
Da li je tortilje preporucljivo jesti ako sam u procesu mrsavljenja? Ne mogu nigde da pronadjem konkretan odgovor u kakvom su odnosu, na primer beli hleb i tortilja sto se zdravlja i kalorijske vrednosti tice.. Hvala unapred..
ti pravi sa integralni brasnom bice sigurno bolje nego sa belim,ja pravim pogacice to je nesto izmedju tortilje i placinke sa belim meso i salatom(bilo kojom)
Jelena, tortilja ima sličnu kalorijsku vrednost kao i bilo koji hleb. Što kaže Nion, možeš ih praviti sa integralnim brašnom, onda su definitivno zdravije.
Hvala na odgovoru.. 🙂