* NaslovnaVesti

Valensija nudi MILION evra onome ko obori svetski rekord u maratonu 2024. godine!

Nema komentara

Maraton Trinidad Alfonso Valensija u Španiji može se pohvaliti jednom od najbržih maratonskih staza na svetu. Drugu godinu zaredom pobednik u muškoj i ženskoj konkurenciji zabeležili su vremena ispod 2:02 i 2:16. Iako Valensija nije jedna od šest mejdžora trka, nastavlja da privlači neke od najbržih trkača na svetu. Kako bi učinili Valensiju još posebnijom, organizatori su dodali poseban podsticaj za 2024. – milion evra za muškarca ili ženu ukoliko obore svetski rekord sledeće godine.

Pročitajte i: Sisay Lemma je sada četvrti najbrži maratonac na svetu!

Juan Roiga, predsednik Fondacije Trinidad Alfonso, kome je san da prisustvuje svetskom rekordu u Valensiji rekao je:

„Želimo da objavimo da će onaj ko obori svetski rekord dobiti milion evra, ako se taj rekord obori u Valensiji.“

Ovaj iznos bi označio najveći nagradni bonus za maraton do sada, nadmašivši ženski maraton u Nagoji u Japanu, koji pobednici dodeljuje 250.000 dolara.

Prema Forbsu, Roig je jedan od najbogatijih ljudi u Španiji, sa neto vrednošću od 3,6 milijardi dolara. Roig i njegov poslovni partner, direktor trke u Valensiji Paco Borao, i dalje su uvereni da će im svetski rekord jednog dana doći, i posvećeni su da učine sve što je potrebno da privuku najbrže svetske sportiste da se tu i takmiče.

,,Jednog dana će doći“, rekao je Roig španskim vestima. ,,Borićemo se za to.“

Na ovogodišnjem maratonu u Valensiji, preko 30 muškaraca trčalo je ispod olimpijskiog standarda od 2:08:10. Vreme koje bi ih svrstalo u prvih 10 na većini maratonskih takmičenja ove godine. Valensija je porasla tokom protekle decenije i postala središte trčanja na daljinu, o čemu svedoče svetski rekordi koje su postavili Joshua Cheptegei iz Ugande i Letensebet Gidey iz Etiopije na 10.000 metara 2021.

Bekele oborio masters rekord

Na ovogodišnjoj trci, Cheptegei je debitovao na maratonu, malo je zaostao i završio trku za 2:08:59 na 37. mestu. Na događaju je takođe učestvovao jedan od najslavnijih trkača na daljinu u istoriji, Kenenisa Bekele iz Etiopije, koji je zauzelo četvrto mesto u novom masters 40+ svetskom rekordu od 2:04:19.

Svetski rekorder u maratonu za muškarce Kelvin Kiptum već je otkrio svoje trkačke planove za 2024. On će pokušati da obori svetski rekord na aprilskom Roterdamskom maratonu pre nego što se pripremi za 2024. Olimpijske igre u Parizu sa timom Kenije. Kiptum je istrčao maraton u Valensiji prošle godine, pobedivši sa vremenom 2:01:53, što je najbrže muško debitantsko vreme.

 

Olimpijac lažirao godine pa dobio trogodišnju zabranu
Kako odabrati najbolje patike za trčanje zimi

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed