* NaslovnaTrail & TrekingVesti

Šta se dešava sa Skyrunning disciplinom?

1 komentar

Prošle nedelje je puno prašine podigla činjenica da je Planinarski savez Srbije doneo odluku da takmičenje u disciplini planinskog trčanja preimenuje u Skyrunning.

Saopštene Planinarskog saveza Srbije

Saopštenje prenosimo u celosti:

Na osnovu Pravilnika o sportskim granama i oblastima sporta u Republici Srbiji i sportskim disciplinama u okviru sportskih grana i oblasti sporta (Član 1. ” Ovim Pravilnikom utvrđuju se sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji i sportske discipline u okviru sportskih grana i oblasti sporta”), UO PSS je na sednici 15. 10. 2020. doneo odluku o promeni naziva takmičenja u planinskom trčanju PSS. Ubuduće naziv discipline biće SKAJRANING (eng. SKYRUNNING).

Na sednici UO PSS 24. 12. 2020. Usvojen je Pravilnik o takmičenju u planinskom trčanju – Skajraning Planinarskog saveza Srbije koji možete pogledati OVDE

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 01. 01. 2022. godine osim članova: 4, 8, i 9, koji važe sa danom usvajanja (odnose se i na sezonu 2021.) i regulišu nazive trka kao i novu tabelu bodovanja. Od sezone 2022. najbitnija promena je Državno prvenstvo u Skajraningu (jedna trka). Ostale trke i Državno prvenstvo boduju se za nacionalnu seriju.

Skyrunning Srbija je oštro reagovao

Odmah po objavljivanju ove promene, dobili smo oštru reakciju organizacije Skyrunning Srbija koja već godinama unazad organizuje trke pod ovim nazivom i koja je primljena u članstvo Međunarodne Skyrunning federacije ISF.

Njihovo saopštenje prenosimo takođe u celosti:

https://www.facebook.com/skyrunningserbia/photos/a.316489715218613/1623683384499233/

Uskoro opširnije…

Google kupio Fitbit za 2.1 milijardu dolara
Oprema za trčanje zimi. Kako se obući za trčanje u toku zime? [VIDEO]
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

 • Poštovani,
  Nadmeno reagujete kao da ste lično pogođeni. Kažete da su prisvojili vašu ideju! A od koga ste vi prisvojili nazive „skajraning ili skajraneri“? To nije iz jezika kojim govorimo. Mi kažemo planinsko trčanje ( a ovo „skajraning je metaforički nebesko trčanje). Dakle uzeli ste naziv i ideju od ljudi iz sveta. U statutu PSS su definisani planinarski sportovi jer je planianarstvo BAZNI sport kao što su to atletika i gimnastika. Zakonom nekad su tako i definisani bazni sportovi. Planinar sam odavno, kao i visokogorac. Učestvovao sam u treking trkama po planinama Srbije. Ali trčao sam i trke u organizaciji trkačkih klubova. Nikome nije smetalo.
  Pravo da vam kažem, a nisam neki jezikobranilac niti nacionalista, malko mi je zasmetalo ta promena naziva planinskog trčanja.
  A „sredstva“ vamn niko neće uzeti. Planinarstvo jeste u krizi, kao i sve uostalom u ovoj zemlji, ali će preživeti siguran sam.
  Ajde spuštajte loptu i na planine. Smirom… SIGURAN KORAK

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed